ČO POTREBUJETE:
200ml hnedého sušeného cícera (kala chana)
voda podľa potreby
1 lyžička tmavej rímskej rasce
1 plná lyžička koriandrových semien
olej
2 väčšie červené cibule
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 väčšia paradajka
1 lyžička jaggery (palmového cukru)
1/2 lyžičky kasmírskeho chilli korenia
soľ
1 lyžička garam masala
1 lyžička šťavy z citróna
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Cícer si na noc namočíme do vody. Ráno vymeníme vodu a v tlakovom hrnci ho uvaríme domäkka.
Na suchej panvici na miernom ohni si opečieme rímsku rascu a koriander. Počkáme až obe korenia uvoľnia vôňu a troška zmenia farbu. Potom ich nasypeme do misky, nenechávame ich na horúcej panvici, lebo by pokračovali v opekaní a mohli by prihorieť, aj keď by už boli odložené z ohňa. Vychládnuté podrvíme na práškové korenie.
V druhej panvici zohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Na miernom ohni opečieme cibuľu do mäkka. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a opekáme, kým nezanikne jej surová vôňa.
Potom pridáme nakrájanú paradajku, strúhaný kokos a jaggery. Opekáme a občas premiešame, až kým kokos trocha nezhnedne a rajčiny sa musia ropadnúť.
Pridáme pripravenú koreniacu zmes z rímskej rasce a koriandru, kašmírske chilli korenie, premiešame a odstavíme z ohna. Zmes necháme vychládnuť trocha.
Vychládnutú zmes dáme do mixéra a pridáme vodu...
... vymixujeme na pastu, ktorú dáme naspäť do hrnca. Toto je základ karí.
Pridáme uvarený cícer a soľ, ak treba pridáme trocha vody (karí nesmie byť príliš vodové, skôr hustejšie)...
... karí privedieme k varu. Pridáme garam masala a premiešame.
Pridáme šťavu z citróna...
... 5 minút karí povaríme a odstavíme z ohňa. Do hotového primiešame nasekanú koriandrovú vňať, hrniet prikryjeme a karí necháme 10 minút postáť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára