štvrtok 2. februára 2012
utorok 31. januára 2012
Pita
Pita je chlebová placka, ktorá sa pripravuje prevažne na Blízkom východe, na Balkáne, v Grécku, či Turecku. Je vhodná ako príloha k Hummusu, Baba Ghanoush, placky môžete naplniť Kebabmi, Gyrosom, alebo Falafelom, rôznou nakrájanou čerstvou zeleninou, či Nakladanou cibuľou, pridať k tomu Tzatziki, Uhorkovú raitu, Labneh, alebo Zelené chutney, alebo zbytky placky použiť do šalátu Fattoush...
Do malého hrnčeka dáme droždie a zalejeme ho troškou teplej vody (nie horúcej!). Necháme ho 10 minút na teplom mieste bez prievanu napučať.
ČO POTREBUJETE (na 4ks):
225g hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky soli
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica olivového oleja
130ml teplej vody
múka na podsypanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Do malého hrnčeka dáme droždie a zalejeme ho troškou teplej vody (nie horúcej!). Necháme ho 10 minút na teplom mieste bez prievanu napučať.
Do väčšej misky dáme múku a soľ, premiešame...
... do stredu múky urobíme jamku, do ktorej nalejeme napučané droždie. Pridáme teplú vodu....
... a lyžicu olivového oleja.
Vymiesime cesto. Uložíme ho na teplé miesto bez prievanu na 1 a pol hodiny, aby nakyslo.
Takto vyzerá po 1 a pol hodine. Podsypeme ho troška múkou a rukou premiesime. Cesto sa nesmie lepiť na ruku. Preto po troškách podsýpajte múkou, ak sa stále lepí a dobre mieste, aj 10 minút. Cesto však nesmie zostať tuhé, musí byť mäkké a vláčne.
Znova ho uložte do misky a dajte kysnúť na pol hodiny.
Po polhodine vyzerá takto.
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú troška v rukách premiesime, už nepodsýpame.
Rúru dáme vyhriať na 230st.
Postupne pracujeme s každou plackou zvlášť. Vezmeme 1 časť z rozdeleného cesta. Už nemiesime. Pracovnú plochu posypeme múkou a cesto na ňu položíme. Zľahka ho vyvaľkáme na hrúbku 1/2cm. Necháme ho chvíľku podkysnúť, kým sa rúra vyhrieva.
Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej plech na ktorom budeme piecť na 5 minút. Potom ho vyberieme, uložíme naň vyvaľkané cesto a vložíme do piecky. Ihneď si vyvaľkáme ďalšiu placku, aby stihla podkysnúť.
Keď sa začne chlebová placka nadvíhať, počkáme ešte asi 1-2 minúty a obrátime ju.
Pečieme ďalšie 2 minútky.
Placky sa nepečú do hneda, musia zostať mäkké, nie chrumkavé.
Správne upečená pita vám vytvorí vnútri "kapsičku".
piatok 27. januára 2012
Granátové jablko (Poriadne ho vyplieskajte!!!) / Pomegranate
Granatové jablko určite všetci poznáte. Maličké, červené "drahokami" plné zdravia. Sú výborné len tak samotné alebo ako súčasť pudingov, v podobe džúsov, na ozdobenie koláčov, do šalátov ale aj hlavných jedál, ktoré sú známe prevažne z kuchyne Blízkeho východu. Je jedným z najpopulárnejších, nutrične bohatých ovocí a má jedinečnú chuť. Patrí medzi "super foods".
Granatové jablká obsahujú
Vitamíny:
- Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
- Vitamín K - je vitamín rozpustný v tukoch.
- Vitamín E - je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
- Niacín - podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.
- Vitamín B2 (Riboflavín) - hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov.
- Vitamín B1 (Tiamín) - pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému.
Minerály:
- Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí.
- Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
- Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
- Zinok - tvorí jadro inzulínovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu spôsobujú jednu z najčastejších chorôb cukrovku, ktorá býva spojená so slepotou.
- Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Horčík je potrebný pre veľký počet biochemických reakcií v rámci metabolizmu.
- Meď - patrí k najvýznamnejším prvkom. Často sa označuje za prvok krásy, pretože skrášľuje kožu a vlasy. Patrí k prvkom imunity, pretože posilňuje telesnú imunitu. Jej význam je však oveľa vačší a je ťažko posúdiť, ktorá z mnohých funkcií je najvýznamnejšia.
A ako dostať to zdravie z nich bez pracného vyberania zrnka po zrniečku? Je to veľmi jednoduché. Stačí vám miska a varecha. Ja som použila valček na chapati.
Jablko prerežeme na polovicu.
Vezmeme jednu polovicu a položíme si ju na dlaň. Prsty roztiahneme, aby semená pomedzi ne mohli padať do mise. Dlaň s jablkom dáme nad misku a varechou/valčekom udierame do jablka.
Udierajte, až kým nevypadnú všetky zrnká.
A potom sa o tú dobrotu podeľte s ostatnými... alebo aj nie 🤪
Zdroj informácií:
http://www.nutrition-and-you.com/pomegranate.html
http://www.okzdravie.sk
štvrtok 26. januára 2012
Vyprážaná okra (Kurkuri bhindi) / Fried ladies fingers
ČO POTREBUJETE:
3 lyžice cícerovej múky - Besan
1 lyžička kukuričného škrobu
soľ
1 plochá lyžička kašmírskeho chilli korenia
1 plochá lyžička garam masala
1 plochá lyžička mletého koriandru
1 plochá lyžička amchoor (mangového prášku)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
olej na vyprážanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Okru umyjeme a dobre osušíme. Konce odkrojíme a nakrájame na polovice pozdĺžne. V miske zmiešame besan, kukuričný škrob, soľ, kurkumu, koriander, amchoor, chilli korenie a garam masala.
Okru dáme do besanovej zmesi a dobre v nej premiešame/obalíme. Rukami poriadne poprehadzujeme, aby sa každý kúsok ňou obalil.
V panvici zohrejeme dostatok oleja. Okra musí byť ponorená, čiže sa bude skôr fritovať. Keď je olej poriadne horúci, vložíme okru a na silnom ohni vypražíme dohnedkava. Počas vyprážania ju aspoň dvakrát poprehadzujeme opatrne, aby bola vypražená rovnomerne.
Môžeme podávať ku karí a dusenej ryži, alebo len tak miesto chipsov.
utorok 24. januára 2012
Thepla
ČO POTREBUJETE (na 5ks):
200ml hrnček múky Atta (celozrnná; múka na chapati)
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
100ml Dahi - nesladeného jogurtu (použila som domáci)
1/2 lyžice rastlinného oleja
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky dáme múku, soľ, kurkumu, chilli korenie a mletý koriander. Premiešame.
Pridáme jogurt a olej...
... vypracujeme cesto (nemali by ste už potrebovať viac tekutiny, ale ak by sa vám nespojilo, pridajte za lyžičku vlažnej vody a znova premieste). Cesto necháme v miske (ktorú prikryjeme utierkou) odležať aspoň 30 minút.
Dáme si zohriať panvicu. Keď je dobre rozhorúčená, oheň zmiernime na stredne silný.
Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a v dlaniach ušuľkáme guľôčky.
Pracujeme postupne z každou guľôčkou zvlášť. Vložíme ju do dlaní a stlačíme na placku.
Obalíme v celozrnnej múke...
.... a vyvaľkáme tenkú placku.
Placku dáme na predohriatu panvicu. Keď sa začnú robiť bublinky, obrátime ju...
.... a potrieme troška olejom. Hneď zasa obrátime...
... a tiež potrieme troška olejom. Chvíľočku opekáme a znova obrátime a dopečieme.
Hotové placky môžete uložiť do čistej kuchynskej utierky, aby neoschli alebo ich ihneď podávame s akoukoľvek prílohou vhodnou k plackám.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)