nedeľa 4. novembra 2012

Paradajkové chutney / Tomato chutney

Niekedy si raňajky predpripravím deň vopred (večer), aby som ráno stíhala nachystať aj deti do školy, aj nachystať niečo jesť. Dnes som si cez deň nachystala cesto na Dosa placky a pripravila rýchle chutney, ktoré sa môže uskladniť v chladničke a ráno podávať s plackami aj studené.





ČO POTREBUJETE:

1 väčšiu paradajku
1 väčšiu červenú cibuľu
4 strúčiky cesnaku
1 sušená červená chilli paprička
ghee
2 lyžice channa dal
1/4 lyžičky tamarindovej pasty
soľ
voda podľa potreby

na Tadka:
ghee
niekoľko karí lístkov
1/4 lyžičky horčičných semienok






AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai zohrejeme troška ghee. Pridáme sušenú chilli papričku a celé strúčiky cesnaku. Chvíľočku popražíme na stredne silnom ohni. 



Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a soľ (radšej menej a neskôr dochutiť). Cibuľu orestujeme do hnedkava. 



Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky a restujeme, kým sa nerozpadávajú. 



Nakoniec pridáme channa dal a tamarindovú pastu. Premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. 



Necháme trocha vychládnuť. Vychládnutú zmes rozmixujeme s trochou vody na pastu. Hustotu si môžete upraviť pridávaním vody počas mixovania, takže nepridávajte veľa naraz, aby to nebolo príliš riedke. Chutney dáme do misky. 

Urobíme si tadka. V menšom hrnci zohrejeme troška ghee a pridáme horčičné semienko. Keď začne praskať vhodíme karí lístky a necháme ich vypraskať.

paradajkove chutney 012


Toto ihneď vylejeme do chutney a dobre premiešame. 
 

Chutney môžeme podávať ihneď s rôznymi raňajkovými plackami ako napríklad: Koki, Dosa, rôzne Paratha, Ghavan, Pesarattu, Dal chilla... Všetky recepty na placky nájdete TU

piatok 2. novembra 2012

Besan Uthappam

Dnes som robila výborné, diétne raňajkové placky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred (večer) a uskladniť v dobre uzavretej miske, v chladničke cez noc. Múku besan môžete skúsiť nahradiť hraškou a placky môžete podávať napríklad s chutney alebo čerstvo nakrájanou zeleninou. Moja mladšia dcéra má rada k rôznym raňajkovým plackám granátové jablko 😋



sanabka papa 003





besan uthappam 022



ČO POTREBUJETE (na 5ks):

200ml cícerovej múky Besan
200ml instantných ovsených vločiek 
soľ
225ml vody
1 lyžička ľanových semienok

1/2 lyžice olivového oleja (môžete použiť ghee)
1/3 lyžičky černušky siatej (kalonji); miesto nej môžete použiť rímsku rascu
1 stredne veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
1 stredne veľká paradajka; nakrájaná nadrobno
1/4 lyžičky kurkumy mletej
1/3 lyžičky chilli korenia
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 



besan uthappam 028



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku a vločky. Pridáme soľ a premiešame. Pridáme vodu a vymiešame cestíčko.

1


Pridáme ľanové semienka a premiešame.

4


V menšom hrnci zohrejeme olivový olej (alebo ghee). Pridáme černušku a chvíľočku popražíme na miernom ohni, aby uvoľnila svoju chuť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľku restujeme. 

2


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, kurkumu a chilli korenie a restujeme všetko domäkka.

3


Túto zmes pridáme do cesta a zamiešame. Nakoniec pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať a dobre premiešame.

5


Panvicu rozhorúčime. Keď je dosť horúca oheň celkom zmiernime. Naberačkou do stredu panvice dáme cesto a oblou stranou naberačky ho na panvici krúživým pohybom rozotrieme na tenkú placku (ako pri Dosach). Na okraje placky nakvapkáme trošička olivového oleja. Placku opekáme pomaly z oboch strán.

6

utorok 30. októbra 2012

O ľanovom semienku

Konečne sme doma. Vrátili sme sa vlastne už pred tromi dňami, ale akosi nám internet nešiel, elektrika vypadávala a dnes nám v televíznych novinách ešte aj cyklónom pohrozili. Tak len dúfam, že cyklón sa rozpadne skôr ako stihne napáchať niečo zlé.

V Mumbai som si nakúpila niekoľko balíčkov ľanových semienok a začala som ich pridávať, kde sa dá. O ich "zázračných" účinkoch som si veľa prečítala a tak som ich zaradila do nášho každodenného jedálnička.




Ľanové semienko v Indii nájdete pod anglickým názvom Flax seed alebo v hindi Alsi. Sú to maličké hnedé semienka tvarom podobné sezamu, len o máličko väčšie. Sú hladké a leské, zemitej a s jemným náznakom akoby orieškovej chute.

Sú plné vlákniny (sú vhodné pre úpravu trávenia a pri zápche), antioxidantov, omega - 3 mastných kyselín, vitamín B komplex, horčík, mangán.

Omega – 3 mastné kyseliny pomáhajú napr. v boji proti zápalom, pomáhajú regulovať krvný tlak (výborné pre tých, čo trpia vysokým krvným tlakom).

Ľanové semienko tiež pomáha pri znížení hladiny cholesterolu.

Ľanové semienko tiež pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi a preto je výborné ako prevencia proti cukrovke.  

Práve preto, že ľanové semienko obsahuje malé množstvo kyanidu je treba ho pred pomletím opiecť nasucho na panvičke. (Túto informáciu nájdete tiež na tomto linku, posledný odstavec článku.)

Mleté ľanové semienka môžete zamiešať do akejkoľvek nátierky, semienka pridávať do chleba a pečiva, aj do placiek, do šalátov. Alebo si ich môžete pomlieť na prášok a denne zapiť 2 lyžice mletých ľanových semienok veľkým množstvom vody. (Tehotné a dojčiace ženy by sa mali poradiť s lekárom.)

utorok 23. októbra 2012

Moshe's cafe Mumbai

Siet malych restauracii a kaviarniciek pod nazvom Moshe's sa rozrastla o dalsiu kaviarnicku z ich produkcie. Pribudla v obchodnom centre Palladium (Phoenix mills, Lower Parel). Je zastrcena pod schodami na prizemi centra, co vsak neznamena, ze to tam aj ako "pod schodami" vyzera. Je tam niekolko stolov s pohodlnymi kreslami a ciste prostredie.  





Menu pozostava z talianskej a arabskej kuchyne. Okrem toho, ze sa tam mozete dobre najest, je to prijemne posedenie pri kave a da sa tam kupit aj velmi dobre, certsve pecivo (talianske aj arabske), ktore si mozete odniest domov.  





Mam tiez oblubenu ich pobocku v knihkupectve Crosswords, kde maju len kaviarnicku. Okrem kavy podavaju sendvice a zakusky.



My sme dnes ochutnali fondue: gorgonzola a paradajky...  






... Penne v syrovo-paprikovej omacke s brokolicou (omacka bola vynikajuca)...





... Pecene spagety s brokolicou a cukinou v paradajkovej omacke...





... zopar chutnych, maslovych, smotanovych zakuskov...







... a Tiramisu, ktore chutilo smotanovo-skoricovo-kavovo, velmi dobre.  





Jedlo bolo vyborne (cestoviny sa pohybovali v cene nad 300rupii za porciu, fondue bolo nad 200 rupii; cize troska drahsie), obsluha trocha chaoticka, zabudli nam dat tanier, aj pribor na servirovanie cestovin a ani nam jedlo nenaservirovali na taniere, az ked sme o to poziadali. Ale inak casnici boli ochotni a slusni. Urcite odporucam navstivit, co sa chuti jedla tyka.


nedeľa 21. októbra 2012

Na trhu s rybami a inymi potvorkami (Mumbai)

Vcera mi moja kamaratka Lola pisala ako bola na kurze varenia v Skole varenia pre gurmanov, ucili sa pripravovat ryby a velmi chvalila. Inspirovala ma. A tak som dnes zasla na trh s rybami v Mumbai a urobila zopar obrazkov ryb a inych potvoriek, ktore dostat tu. 


Vstup na trhovisko.






Cierna "pomfret" (neviem slovensky nazov), krevety, "seer fish" (neviem slovensky nazov).  




"Seer fish", Rawas (indian salmon), Bombay duck, white pomfret.  




Teta cisti krevety.






Rawas a tie zelenkave su makrely. 




Seer fish.  




Prve dve: Ghol fish (neviem slovensky nazov), Pomfret, Rawas, Seer fish.




Zralok, makrela, kalmare, s cervenou rybou nie som si ista, pravdepodobne Prazma. 










Kraby.






Black pomfret.




Bombay duck.




Musle a ustrice.  




Musle, ustrice su v plastovych vreckach.







Cistenie ustric. 




Teta a "mini-villi". Villi je ten nastroj, co vyzera ako mala kosa. Na ostrej hrane rozpoluje musle.  






Susene rybky, krevety...





A aby ste videli a poculi aj atmosferu trhu, natocila som kratucke video.


piatok 19. októbra 2012

Kuracia polievka / Chicken soup





ČO POTREBUJETE:

1 kurací trup (na ktorom zostalo ešte nejaké mäso) alebo krídelká, kĺby

5-6 kapustových listov
2-3 veľké mrkvy
kúsok zelenej papriky
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku

(ďalej môžete pridať petržlen, zeler, kaleráb... bouquet garni)

5-6 guličiek čierneho korenia
štipka mletej kurkumy (nemusí byť)
soľ
1 a pol litra vody





AKO POSTUPOVAŤ:

Ja ju robím celkom jednoducho. Možno to  nie je ten správny postup ako v 5* reštaurácii (čiže nepečiem najprv kosti zvlášť), ale nám to nevadí. Všetko dáme do hrnca, zalejeme vodou, privedieme k varu, oheň zmiernime, prikryjeme pokrievkou tak, aby bola troška odchýlená a varíme 1 a pol hodiny. Ak sa urobí pena, tú pozbierame preč. Podávame s tenkými rezancami (ktoré varíme zvlášť, nikdy nie v polievke). 



(Ak chcete, nakoniec si ju môžete posypať nasekanou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou a pokvapkať citrónom. A kľudne použite aj podravku, ak vám chutí v tejto polievke. Nám chutí 🤫🤭