utorok 5. februára 2013

Gougeres

Gougeres je francúzske syrové pečivo z odpaľovaného cesta. Zvyčajne sa používajú syry Gruyère, Comté, alebo Emmentaler, môžu sa podávať len tak alebo s nejakou náplňou. Odpaľované cesto som skúšala robiť prvýkrát. Mala som vždy rešpekt k nemu, pretože som si myslela, že je to niečo veľmi zložité. Až dnes som zistila, že je to úplná hračka. Presne ako to býva s každým receptom, ktorého sa najprv "bojím".



1



ČO POTREBUJETE (na 12 väčších ks):

250ml vody
3 lyžice masla
soľ
250ml hladkej múky (použila som Maida)
4 vajcia
strúhaný syr (ja som použila "indický" Cheddar)
mleté čierne korenie
sušené oregano



2



AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca dáme vodu, maslo a soľ. Zohrievame, až kým sa maslo nerozpustí. Netreba vodu priviesť k varu, s ďalším bodom pokračujeme hneď, ako sa maslo rozpustí.

3


Keď je maslo rozpustené, pridáme naraz múku a varechou hneď miešame na stredne silnom ohni. Miešame, až kým sa cesto nespojí a na dne hrnca sa neurobí akoby povlak. Potom hrniec odložíme z ohňa a cesto necháme 2-3 minúty vychladnúť.

4


Do cesta po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme prvé vajce a vareškou dobre zamiešame. Bude to klzké a trocha nešikovné...

5


... potom pridáme druhé vajce a zamiešame....

6


... tretie vajce a zasa zamiešame...

7


... nakoniec štvrté vajce a to už máme hladšie cesto, ktoré sa dobre mieša.

8


Do cesta pridáme korenie (môžete použiť akékoľvek príchute, ktoré vám vyhovujú)...

9


... pridáme asi 200ml strúhaného syra a zamiešame.

10


Rúru vyhrejeme na 180-200st.

Pekáč vystelieme papierom na pečenie. Môžeme ďalej použiť cukrárenské vrecko, ale ak sa vám nechce špiniť, postačia aj dve polievkové lyžice, ktorými urobíme kôpky.

11


Pečieme na 180-200st. (záleží od vašej rúry), 30 minút.

12



13


Piekla som podľa tohoto receptu.

nedeľa 3. februára 2013

Dusené šampiňóny so zelerom

1sampinony s celerovymi stonakmi 010



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov
7 stoniek zeleru
olivový olej
1 stredné veľká červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
soľ; len troška - sójová omáčka je slaná
mleté čierne korenie
troška pálivých čili vločiek (môžete vynechať)
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 lyžička palmového cukru (jaggery); alebo hnedého cukru
vňať zeleru


1sampinony s celerovymi stonakmi 020



AKO POSTUPOVAŤ:

Vo woku zohrejeme lyžicu oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka.

1sampinony s celerovymi stonakmi 001


Pridáme nakrájané šampiňóny, mleté čierne korenie, čili vločky a soľ. Premiešame zľahka a prikryté na miernom ohni dusíme do mäkka. Asi 10-15 minút.

1sampinony s celerovymi stonakmi 003


Potom pridáme sójovú omáčku a palmový cukor a premiešame.

1sampinony s celerovymi stonakmi 004


Ďalej pridáme nakrájané stonky zeleru a len chvíľku prehrejeme. Dobre premiešame.

1sampinony s celerovymi stonakmi 005


Nakoniec pridáme nasekanú vňať zeleru (môžete dať menej, než som použila ja), prehrejeme a odstavíme z ohňa. (Miesto zelerovej vňate môžete použiť koriandrovú.)

1sampinony s celerovymi stonakmi 006


Môžeme podávať s plackami alebo aj ako prílohu k mäsu.

streda 30. januára 2013

Dal Palak (dal so špenátom) / Dal with spinach

Dal Palak / Dal with spinach



ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka Toor dal
1/4 hrnčeka oranžovej šošovice
voda podľa potreby
1/4 lyžičky mletej kurkumy

2 viazaničky čerstvého mladého špenátu

olej alebo ghí
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
1 lyžička strúhaného čerstvého cesnaku

1 väčšia červená cibuľa
2-3 zelené čili papričky
1/4 lyžičky mletej kurkumy
soľ

1/2 lyžičky mletého koriandru 
1/2 lyžičky garam masala


na Tadka:
1 lyžica ghee
1/4 lyžičky asafoetida
1/4 kašmírskeho chilli korenia

šťava z citróna



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal a šošovicu prepláchneme a na pol hodiny namočíme vo vode.

Obe strukoviny dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme kurkumu, premiešame a privedieme k varu. Oheň zmiernime a strukoviny varíme odokryté domäkka, približne 20-25 minút.

Špenátové listy umyjeme a "lenivo" nakrájame. Ak použijeme baby špenát netreba krájať. 

V panvici zohrejeme ghee a necháme rozvoňať rímsku rascu. Pridáme nastrúhaný cesnak a zázvor. Chvíľku restujeme.

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a zelené chilli papričky a restujeme domäkka. 

Pridáme kurkumu a soľ, premiešame. Pridáme mletý koriander a garam masala, premiešame. 

Pridáme špenátové listy, ak treba upravíme hustotu karí pridaním vody a povaríme na miernom ohni 1 minútu alebo ak je príliš riedke, minútku ho varíme na silnom ohni. 

Vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.

V menšom hnrci poriadne zohrejeme ghee, pridáme kašmírske chilli korenie a asafoetida, hneď to na horúcom ghee zapení a ihneď to vylejeme do dalu a premiešame. (Aby sme dostali všetko z menšieho hrnca vylejeme doňho naberačku dalu, premiešame so zbytkami ghee a korenia a znova vylejeme do dalu.)

Podávame s dusenou ryžou, môžeme pokvapkať šťavou z citróna.


nedeľa 27. januára 2013

Nedeľná prechádzka

Dnes bol krásny deň. Slniečko svietilo, ale nebolo príliš horko. Zimné dni sa pomaly končia a bude čoraz teplejšie. A tak sme dnešok využili a strávili ho vonku. Deti sa vybehali, Bobby s nimi a tak dnes budú všetci dobre späť. 




























piatok 25. januára 2013

Deň republiky - India

26.1.1950 sa India stala republikou. India dosiahla nezávislosť od britskej nadvlády 15. augusta 1947. Národné sviatky ako deň nezávislosti a deň republiky sa v Indii oslavujú po celej krajine s oduševnením. Občania sú silne národne založení a vedú k tomu i deti. V školách každé ráno pred začatím vyučovania sa deti spoločne modlia a spievajú indickú národnú hymnu.




Dnes sme sa boli pozrieť na krátky program v škole, kde väčšinou odzneli príhovory, niečo z histórie dňa republiky a pár piesní. Deň sa začal indickou národnou hymnou.









Niekoľko obrázkov z rána:






Salonka vystupovala


pani riaditeľka mala pekný, ľudský príhovor, taký aby ho pochopili hlavne deti


budúcnosť Indie :)


Sanabkine nadšenie :)


Saloni


A ešte krátke video, kde pani riaditeľka dávala nejaké otázky najmenším (nebolo jej rozumieť) a drobci sa len krútili :)






My doma sme "oslávili" deň republiky s koláčom.




Prajem Indii šťastný Deň republiky.

streda 23. januára 2013

Kakaové mafiny s kúskami čokolády podľa Nigelly / Cocoa muffins with choco chips




ČO POTREBUJETE (na 6 ks):

125ml múky (použila som múku Maida, porovnateľná je s hladkou 00)
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka jedlej sódy
1 lyžica kvalitného kakaa
80ml pohár jemného kryštálového cukru (caster sugar)

100ml mlieka
30ml oleja
1 vajce
1 lyžička vanilkovej arómy

nasekaná horká čokoláda (použila som Bournville, alebo choco chips)





AKO POSTUPOVAŤ:

V jednej miske zmiešame sypké suroviny: múku, cukor, prášok do pečiva, sódu, kakao.

V druhej miske zmiešame tekuté suroviny: mlieko, vajce, olej, vanilkovú arómu a vsypeme aj nasekanú čokoládu.

Sypké suroviny vysypeme do tekutých a vymiešame.

Formu na mafiny vymažeme olejom (alebo použijeme mafinové papierové košíčky) a každú priehlbinku naplníme do 2/3 cestom.

Rúru predohrejeme na 180st. a mafiny pečieme 25 minút.


Zdroj inšpirácie TU.

pondelok 21. januára 2013

Červená cibuľa

1onion 012


Červená cibuľa je bohatá na kvercetín. Kvercetín pôsobí ako silný antioxidant, pôsobí priaznivo proti zápalom, proti rastu niektorých rakovinotvorných buniek, proti kardiovaskulárnym chorobám, proti baktériám a vírusom. Ďalej priaznivo pôsobí proti trombóze, pomáha brániť vzniku krvnej zrazeniny, pomáha udržovať cievy čisté a priechodné. Významný je účinok na tlmenie alergických reakcií pri astme alebo bodnutí hmyzom (potláča uvoľnenie histamínu z buniek).


Je tiež bohatá na alicín. Alicín sa nachádza v zelenine z čeľade cesnekovitých ako je cesnak a cibuľa. Jednou z jeho vlastností je schopnosť priaznivo pôsobiť v liečbe infekcií spôsobených zlatým stafylokokom rezistantným na methicilín. Pôsobí priaznivo tiež pri kardiovaskulárnych chorobách a na zníženie vysokého krvného tlaku.


Ďalej je to chróm. Je to esenciálny stopový prvok, ktorý podporuje pôsobenie inzulínu a ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov. Predpokladá sa, že chróm by sa dal využiť pri redukcii hmotnosti a zlepšení regulácie krvného cukru u osôb postihnutých cukrovkou.



1onion 009



Červená cibuľa je považovaná za surovinu z nízkym glykemickým indexom.



1onion 013



Zdroje informácií v článku:

kvercetin, alicín, chróm, červená cibuľa