piatok 8. marca 2013

Polievka z červenej šošovice s kokosovým mliekom 1. / Masoor dal soup with coconut milk 1.





ČO POTREBUJETE (na 2 - 3 porcie):

200ml červenej šošovice
asi 600ml vývaru
troška podravky (ak nepoužívame vývar)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 väčšia mrkva
soľ
1/4 - 1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky garam masala





AKO POSTUPOVAŤ:

Šošovicu prepláchneme a dáme do vývaru (ak nepoužívame vývar, dáme vodu a troška podravky do nej). Pridáme očistenú, nakrájanú mrkvu a kurkumu. Vývar privedieme k varu. Oheň zmiernime a varíme asi 15 minút.

1sosovicova polievka s kokosovym mliekom 005


Potom pridáme korenia a soľ a premiešame.

1sosovicova polievka s kokosovym mliekom 006


Ďalej pridáme kokosové mlieko a varíme na miernom ohni ďalších 5 minút.

1sosovicova polievka s kokosovym mliekom 007


Do hotovej polievky pridáme umytú, nasekanú koriandrovú vňať, už nevaríme.

utorok 5. marca 2013

Na školskom ihrisku

Asi pred dvomi mesiacmi som v škole (kde chodia naše deti) stretla starší americký pár. Myslela som, že sú to náhodní turisti a len prišli nakuknúť, zo zvedavosti. Neskôr som zistila, že prišli s nejakým novým americkým systémom výuky. Škola ho prijala, ale zatiaľ neviem v čom spočíva. Miesto výuky začali búrať časť školy, vykopávať všetku zeleň aj stromy, ktoré robili budove školy tieň a celé okolie aspoň trošku zútulňovali. Teraz už síce práce pred školou takmer dokončili, ale všetko je pod betónom. Urobili aj celkom dobré ihrisko pre deti, ale keďže začína už indické leto a stromy, ktoré tam boli sú už preč, slnko na ihrisko páli a čoskoro budú tyče na preliezačkách také horúce, že nebude možné dotknúť sa ich. Zatiaľ tým zmenám príliš nerozumiem, uvidíme čo bude po letných prázdninách. A uvidíme, či to nové ihrisko po letných prázdninách nebude zničené...


Zopár obrázkov z dnešného dňa, pri odchode zo školy. Nové detské ihrisko.


1ihrisko 001



1ihrisko 003




1ihrisko 005




1ihrisko 006
Malé klebetnice :) Nestačí im poobedie strávené každý deň spolu, kopec vecí si musia povedať ešte aj v škole. Hlavy stále vkope!



1ihrisko 008




1ihrisko 009
Hijóóó Banán!

nedeľa 3. marca 2013

Fazuľová polievka / Rajma soup


IMG_7681



ČO POTREBUJETE:

150ml hrnček fazule Rajma
2 strúčiky cesnaku
5-8 guličiek čierneho korenia
2 vačšie mrkvy
1 veľký zemiak
štipka majoránu
soľ
voda podľa potreby
štipka mletého chilli korenia

na zásmažku:
olej (ghee)
1 lyžica múky (použila som maida)
1 plochá lyžicka mletej sladkej červenej papriky
studená voda


IMG_7691



AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu si na noc namočíme. Ráno vodu scedíme, fazuľu prepláchneme, dáme do tlakového hrnca a zalejeme vodou (500ml). Pridáme očistenú cibuľu, cesnak, bobkový list, čierne korenie. Fazuľu pod tlakom uvaríme domäkka, asi 25-30 minút od natlakovania. (Keď hrniec začne pišťať, oheň zmiernime.) 

IMG_7664


Po uvarení fazule, keď z tlakového hrnca unikne všetka para a otvoríme ho, pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu a zemiak, osolíme, ak treba dolejeme vodu (ja som pridala dalších 200ml vriacej vody) a polievku znova privedieme k varu. 

🫘 🫘 🫘

Kým sa zelenina v polievke varí, pripravíme si zásmažku. V hrnci zohrejeme olej, orestujeme na ňom chvíľku múku, potom pridáme sladkú mletú papriku (nerestujeme, aby nezhorkla) a zalejeme studenou vodou (asi 200ml), dobre zamiešame. Zásmažku hneď vlejeme do polievky (ja som pridala ešte štipku mletého chilli korenia), pridáme štipku majoránu a ešte 10 minút ju povaríme alebo kým zelenina nie je mäkká. 

2


Do hotovej polievky primiešame nasekanú koriandrovú vňať. 

IMG_7668


Polievka by mala byť pomerne hustá. 



IMG_7683

piatok 1. marca 2013

Subzi z fazuľových strukov


Subzi z fazulovych strukov



ČO POTREBUJETE:

500ml nakrájaných fazuľových strukov
1 lyžica ghí 
niekoľko karí lístkov
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty (alebo čerstvý cesnak aj zázvor nastrúhať)
soľ
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia


Subzi z fazulovych strukov



AKO POSTUPOVAŤ:

Struky nakrájame a opláchneme vodou. Vo woku zohrejeme ghí alebo olej. Pridáme karí lístky a oheň zmiernime. Necháme lístky vypraskať.

1fazulove subzi 002


Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu  a cesnakovo-zázvorovú pastu a restujeme na stredne silnom ohni do mäkka.

1fazulove subzi 003


Ďalej pridáme struky...

1fazulove subzi 004


... kurkumu, čili korenie a soľ. Premiešame, oheň zmiernime, wok prikryjeme a struky dusíme 12-15 minút. Občas môžeme premiešať. Nepodlievame vodou.

1fazulove subzi 005


Podávame buď s plackou (Čapati, paratha, Koki...) alebo ako prílohu k dusenej ryži a karí



1fazulove subzi 024

utorok 26. februára 2013

Bágle / Bagels




ČO POTREBUJETE (na 8ks):

700g múky (použila som Maida; porovnateľná s hladkou 00)
 1 lyžička soli
2 lyžičky kryštálového cukru
2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
250ml teplej vody

vajíčko na potretie
mak, hrubá soľ, černucha, sezam.... alebo čokoľvek, čo vám chutí na posypanie





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ, cukor a droždie. Pridáme teplú (nie horúcu) vodu a vypracujeme cesto. Cesto uzavrieme v miske a necháme 1 hodinu kysnúť.



Vykysnuté cesto stlačíme, aby sme z neho vytlačili vzduch a trocha premiesime.



Rozdelíme ho na 8 rovnakých častí.



Každú časť v dlaniach premiesime, vytvarujeme guľôčku, do ktorej palcom a prostredníkom urobíme dierku. Tú pomocou dvoch prstov potom trocha zväčšíme. Rovnako postupujeme so zbytkom cesta. Vytvarované bagle necháme 15 minút podkysnúť.




Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Keď začne vrieť, oheň troška zmiernime, ale voda sa nesmie prestať variť. Vložíme do nej bagle, vždy po 2-3 ks. Varíme 1 minútu z jednej strany, obrátime a varíme 1 minútu z druhej strany. Vyberieme ich, necháme odkvapkať a uložíme na plech (použite papier na pečenie).



Predvarené bagle potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami.



Rúru vyhrejeme na 180st. a bagle v nej pečieme 20-25 minút, do hneda. Najlepšie sú čerstvé, vtedy chrumkajú, druhý deň boli trocha gumové. Na chuť sú veľmi dobré.