Jablkovo - mandlova torta z krupice

Zajtra zacinaju starsej dcerke velke pisomky. Dnes sme sa trapili s matematikou a poviem vam, ucit predmet v anglictine, ked ani v slovencine som ho neovladala.... to je poriadna fuska. Hadam sme to dobre zvladli, preskusali, prepocitali a uz len budem zajtra palce drzat. Ostatne predmety su uz hracka, pretoze Salonka je zvedava a najoblubenejsie knizky su encyklopedie :) Takze po dnesnom celodennom studiu matematiky sme si dopriali nieco sladke...

torta 005




CO POTREBUJETE:

3 vajcia
150g krystaloveho cukru
1 lyzicka vanilkovej aromy
1 plna lyzica kakaa
1 vacsie jablko
100g mletych mandli
70g jemnej detskej krupice (pouzila som jemnu Rava na idli)

olej a struhany kokos do formy

na polevu:
160ml slahackovej smotany
150g horkej cokolady



AKO POSTUPOVAT:

Jablko osupeme a nastruhame na hrubsich slzickach.

Zltka oddelime od bielok. Z bielok vyslahame tuhy sneh. Zltka vymiesame s cukrom do penista. K zltkam a cukru pridame kakao, detsku krupicu a vanilkovu aromu; znova vymiesame. Primiesame nastruhane jablko a cesto nechame chvilku postat. Zatial si vyhrejeme ruru na 180st. a formu si vytrieme olejom a vysypeme struhanym kokosom.

Do cesta dalej vmiesame mlete mandle a nakoniec primiesame sneh z bielok, zlahka aby sme neporusili nadychanost bielok a kolac nam neklesol (nepouzivame prasok do peciva, ani sodu).

Cesto vylejeme do prichystanej formy a dame piect do vyhriatej rury na 40 minut. Hotovu tortu nechame chvilku vychladnut a potom odstranime kraj tortovej formy. Tortu nechame poriadne vychladnut.

Na polevu:
Do hrnca dame slahacku a nalamanu horku cokoladu. Hrniec dame na ohen a zohrievame, az kym sa na okrajoch nezacnu robit prve bublinky. Slahacka sa nesmie varit. Ohen vypneme, ale hrniec nedavame prec z horaka. Nechame cokoladu v slahacke roztopit za staleho miesania. Potom este teplu polevu vylejeme na kolac a dame do chladnicky aspon na 2 hodiny.



Piekla som podla tohoto receptu.

Komentáre

  1. Miška, ja verím že dcérka úspešne písomky zvládla a sladká odmena je poriadne lákavá, tiež by som si dopriala :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára