pondelok 27. augusta 2012

Jablkovo - mandľová torta z krupice

Zajtra začínajú staršej dcérke veľké písomky. Dnes sme sa trápili s matematikou a poviem vám, učiť predmet v angličtine, keď ani v slovenčine som ho neovládala.... to je poriadna fuška. Hádam sme to dobre zvládli, preskúšali, prepočítali a už len budem zajtra palce držať. Ostatné predmety sú už hračka, pretože Salonka je zvedavá a najobľúbenejšie knižky sú encyklopédie :) Takže po dnešnom celodennom štúdiu matematiky sme si dopriali niečo sladké...

torta 005




ČO POTREBUJETE:

3 vajcia
150g kryštáľového cukru
1 lyžička vanilkovej arómy 
1 plná lyžica kakaa
1 väčšie jablko
100g mletých mandlí
70g jemnej detskej krupice (použila som jemnú Rava na idli)

olej a strúhaný kokos do formy

na polevu:
160ml šľahačkovej smotany
150g horkej čokolády 



AKO POSTUPOVAŤ:

Jablko ošúpeme a nastrúhame na hrubších slzičkách.

Žĺtka oddelíme od bielok. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom do penista. K žĺtkam a cukru pridáme kakao, detskú krupicu a vanilkovú arómu; znova vymiešame. Primiešame nastrúhané jablko a cesto necháme chvíľku postáť. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 180st. a formu si vytrieme olejom a vysypeme strúhaným kokosom.

Do cesta ďalej vmiešame mleté mandle a nakoniec primiešame sneh z bielok, zľahka aby sme neporušili nadýchanosť bielok a koláč nám neklesol (nepoužívame prášok do pečiva, ani sódu).

Cesto vylejeme do prichystanej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 40 minút. Hotovú tortu necháme chvíľku vychládnuť a potom odstránime kraj tortovej formy. Tortu necháme poriadne vychládnuť.

Na polevu:
Do hrnca dáme šľahačku a nalámanú horkú čokoládu. Hrniec dáme na oheň a zohrievame, až kým sa na okrajoch nezačnú robiť prvé bublinky. Šľahačka sa nesmie variť. Oheň vypneme, ale hrniec nedávame preč z horáka. Necháme čokoládu v šľahačke roztopiť za stáleho miešania. Potom ešte teplú polevu vylejeme na koláč a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.



Piekla som podľa tohoto receptu.

1 komentár:

  1. Miška, ja verím že dcérka úspešne písomky zvládla a sladká odmena je poriadne lákavá, tiež by som si dopriala :-)

    OdpovedaťOdstrániť