nedeľa 12. augusta 2012

Vermicelli pulao

Vermicelli pulao je veľmi jednoduché pripraviť. V Indii sa podáva zvyčajne na raňajky, ale aj ako poobedný snack pre deti. Je to tzv. "comfort food" a ja ho rada robím aj keď prší. Inak je vhodné aj pre deti, keď sú choré a nechce sa im papať.

Dnes nám po dlhej dobe búrka vyčistila vzduch a tak som sa rozhodla, že deťom na poobedie pripravím práve toto pulao. Môžete doňho pridať akúkoľvek zeleninu (fazuľové struky, cukrový hrášok, mrkvu, karfiol, uvarený zemiak...).


IMG_6645




ČO POTREBUJETE:

200ml vermicelli / 200ml vermicelli 
niekoľko kešu orechov (tie si zvlášť opečte dohneda na troche oleja) / few cashews (roast them on little bit of oil until they are brownish)
3/4 hrnčeka (150ml) nadrobno nakrájanej zeleniny; ja som použila mrazený hrášok a kukuricu a čerstvú mrkvu / 3/4 cup finely chopped veggies (inused green peas, corn and carrots)
1 lyžica ghee; na opraženie vermicelli / 1 tbsp ghee, to fry vermicelli 

1 lyžica oleja / 1 tbsp oil
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce / 1/2 tsp black cumin (shahi jeera)
1 červená cibuľa; pokrájaná nadrobno / 1 red onion, finely chopped 
3 strúčiky cesnaku; pokrajáné nadrobno / 2 garlic cloves, finely chopped 
soľ / salt
1/2 lyžičky garam masala / 1/2 tsp garam masala
citrónová šťava / lemon juice 
200ml vody / 200ml water
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves 


IMG_6649



AKO POSTUPOVAŤ:

Nachystáme si zeleninu a vermicelli. / Make veggies and vermicelli ready.

1



V hlbšej panvici si zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme vermicelli a na silnom ohni opečieme dohneda. Treba pri tom stáť a premiešavať, pretože sa začnú opekať rýchlo a ľahko zhoria. Trvá to chvíľku. Opražené vermicelli odložíme na tanierik. Nenecháme ich na panvici, pretože by sa ďalej pražili a zhoreli by. / Heat ghee in the pan. Add vermicelli and on high heat fry them until they are brownish. Stir them consistently to prevent burning. It doesn't take long. Transfer vermicelli to the plate.

2



Na druhej panvici zohrejeme 1 lyžicu oleja a opražíme do hneda kešu orechy. Odložíme bokom do ďalšieho použitia. Do tej istej panvice, ak treba pridáme troška oleja a zohrejeme. Pridáme rímsku rascu a karí lístky a necháme ich prasknúť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a na miernejšom ohni popražíme do mäkka. / Heat oil in the pan and fry cashews until they are brown. Keep aside. Heat oil again in the same pan. Add cumin and curry leaves and let them crackm add finely chopped onion and garlic and fry on low heat until onion is soft.

3



Pridáme zeleninu a asi 2-3 minútky na slabšom ohni opekáme. Občas premiešame. Ďalej pridáme soľ, troška citrónovej šťavy (asi pol lyžičky), garam masala a dobre premiešame. / Add veggies and sauté on low heat for 2 to 3min. Add salt, half tsp of lemon juice, garam masala and mix well.

4



Všetko zalejeme vodou a privedieme k varu. Hneď ako sa voda začne variť, pridáme opražené vermicelli. Premiešame, hrniec zakryjeme a na miernom ohni varíme 5-6 minút. Počas varenia hrniec neodokrývame. / Add water and bring it to boil. When water starts bubbling add vermicelli. Mix well, cover the pan and cook it on low heat for 5 to 6min. Don't remove the lid during this time.

5



Potom hrniec odokryjeme, pulao premiešame a odstavíme z ohňa. Pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať a premiešame. / After that remove the lid, mix the pulao and remove from the heat. Add finely chopped coriander leaves and mix.

6



Podávame ihneď, ozdobené opečenými kešu orechami. / Serve immediately garnished with fried cashews.

2 komentáre: