nedeľa 12. augusta 2012

Vermicelli pulao

Vermicelli pulao je veľmi jednoduché pripraviť. V Indii sa podáva zvyčajne na raňajky, ale aj ako poobedný snack pre deti. Je to tzv. "comfort food" a ja ho rada robím aj keď prší. Inak je vhodné aj pre deti, keď sú choré a nechce sa im papať.

Dnes nám po dlhej dobe búrka vyčistila vzduch a tak som sa rozhodla, že deťom na poobedie pripravím práve toto pulao. Môžete doňho pridať akúkoľvek zeleninu (fazuľové struky, cukrový hrášok, mrkvu, karfiol, uvarený zemiak...).


IMG_6645



ČO POTREBUJETE:

200ml vermicelli

niekoľko kešu orechov (tie si zvlášť opečte dohneda na troche oleja)

3/4 hrnčeka (150ml) nadrobno nakrájanej zeleniny; ja som použila mrazený hrášok a kukuricu a čerstvú mrkvu

1 lyžica ghee; na opraženie vermicelli

1 lyžica oleja
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 červená cibuľa; pokrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku; pokrajáné nadrobno
soľ
1/2 lyžičky garam masala
citrónová šťava
200ml vody


IMG_6649



AKO POSTUPOVAŤ:

Nachystáme si zeleninu a vermicelli. 

1


V hlbšej panvici si zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme vermicelli a na silnom ohni opečieme dohneda. Treba pri tom stáť a premiešavať, pretože sa začnú opekať rýchlo a ľahko zhoria. Trvá to chvíľku. Opražené vermicelli odložíme na tanierik. Nenecháme ich na panvici, pretože by sa ďalej pražili a zhoreli by. 

2


Na druhej panvici zohrejeme 1 lyžicu oleja a opražíme do hneda kešu orechy. Odložíme bokom do ďalšieho použitia. Do tej istej panvice, ak treba pridáme troška oleja a zohrejeme. Pridáme rímsku rascu a karí lístky a necháme ich prasknúť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a na miernejšom ohni popražíme do mäkka. 

3


Pridáme zeleninu a asi 2-3 minútky na slabšom ohni opekáme. Občas premiešame. Ďalej pridáme soľ, troška citrónovej šťavy (asi pol lyžičky), garam masala a dobre premiešame. 

4


Všetko zalejeme vodou a privedieme k varu. Hneď ako sa voda začne variť, pridáme opražené vermicelli. Premiešame, hrniec zakryjeme a na miernom ohni varíme 5-6 minút. Počas varenia hrniec neodokrývame. 

5


Potom hrniec odokryjeme, pulao premiešame a odstavíme z ohňa. Pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať a premiešame. 

6


Podávame ihneď, ozdobené opečenými kešu orechami. 

2 komentáre: