Varil manžel, ja som fotila.
ČO POTREBUJETE:
500g čerstvých tigrých kreviet / 500g fresh tiger prawns
1 lyžica šťavy z citróna / 1 tbsp lemon juice
2 stredne veľké červené cibule / 2 medium size red onions
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste
1 veľká paradajka / 1 big tomato
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)
1/2 lyžičky mletého koriandru / 1/2 tsp ground coriander (dhanya powder)
1 lyžička garam masala / 1 tsp garam masala
200ml kokosového mlieka / 200ml coconut milk
soľ / salt
ghí / ghee
ghí / ghee
AKO POSTUPOVAŤ:
Zohrejeme v panvici ghí, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnakovo zázvorovú pastu a popražíme cibuľu domäkka. / Heat the ghee in the pot, add cut onions, ginger garlic paste and fry on low heat until onion is soft.
Pridáme kurkumu, mletý koriander a minútku popražíme. / Add termaric, ground coriander and fry for a minute.
Pridáme nakrájanú paradajku a opekáme, kým sa paradajka trochu nerozpadáva. / Add cut tomato and cook until tomato is soft.
Prilejeme kokosové mlieko, pridáme garam masala a privedieme k varu, dobre premiešame a vypneme. Necháme vychladnúť. / Add coconut milk, garam masala and bring to boil, mix well and remove from the heat.
Pridáme kurkumu, mletý koriander a minútku popražíme. / Add termaric, ground coriander and fry for a minute.
Pridáme nakrájanú paradajku a opekáme, kým sa paradajka trochu nerozpadáva. / Add cut tomato and cook until tomato is soft.
Prilejeme kokosové mlieko, pridáme garam masala a privedieme k varu, dobre premiešame a vypneme. Necháme vychladnúť. / Add coconut milk, garam masala and bring to boil, mix well and remove from the heat.
Zmes s kokosovým mliekom rozmixujeme na hladkú omáčku. / Put this into the mixer and make smooth curry base/sauce.
Omáčku vrátime do hrnca a privedieme k varu. / Return this curry base back to the pot and bring it to boil.
Pridáme soľ a očistené krevety, ktoré sme pred tým pokvapkali šťavou z citróna a nechali 30 minút uležať. Znova privedieme omáčku do varu, zmiernime oheň a varíme prikryté asi 3-5 minút, väčšie krevety 8 minút. / Add salt and cleaned prawns (prawns needs to be mixed with some lemon juice and left to rest for 30min before you add them to curry). Mix it and bring curry to boil, reduce the heat and cook covered for 3 to 5min. If your prawns are bigger in size, cook them for 8min.
Pridáme soľ a očistené krevety, ktoré sme pred tým pokvapkali šťavou z citróna a nechali 30 minút uležať. Znova privedieme omáčku do varu, zmiernime oheň a varíme prikryté asi 3-5 minút, väčšie krevety 8 minút. / Add salt and cleaned prawns (prawns needs to be mixed with some lemon juice and left to rest for 30min before you add them to curry). Mix it and bring curry to boil, reduce the heat and cook covered for 3 to 5min. If your prawns are bigger in size, cook them for 8min.
Podávame s ryžou. / Serve with rice.
Dnes na to jdu a moc se těším! Nemáte náhodou recept na jehněčí s citronem? Katka
OdpovedaťOdstrániťDufam, ze chutilo :) Na jahnacie s citronom recept nemam.
OdstrániťVýborné to bylo! I chapati se povedly :-) Díky za skvěle zpracované recepty, asi nejlepší, co jsem kde našla. Jehněčí jsem nakonec udělala tak, že na cibulový základ jsem dala česneko zázvorovu pastu, pak rajče, garam masalu. Maso jsem marinovala v garam masala,jogurt a sůl. Přidala jsem pak chilli...nevím, zda to odpovídá nějakému receptu, ale bylo to vynikající! To jehněčí s citronem jsme jedli v Písku v indické restauraci, tipuji, že základ je jemný jako na krevety a pak se to prostě dodusí s citronem... Musím ještě sehnat vaši knížku :-)
OdstrániťTo znie vyborne! Som rada, ze vam chutilo Katka, dakujem :)
OdstrániťMňaminky...takto som ešte nerobila lebo čerstvé krevety nemávam často a keď mám tak najradšej len tak šup sem...šup tam na panvici... :-))) Ale určite vyskúšam !!!
OdpovedaťOdstrániť