utorok 5. augusta 2014

Mrkvové Pulao / Carrot Pulao


11IMG_4925



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček ryže  Basmati / 1 cup of Basmati rice
voda na jej namáčanie / water to soak the rice

1 lyžica ghee / 1tbsp of ghee
kúsok škorice / small piece of cinnamon
3 toboľky zeleného kardamómu / 3 pieces of green cardamon
3 klinčeky / 3 pieces of cloves
1 sušená červená chilli paprička / 1 dry red chilli
2 strúčiky cesnaku / 2 garlic cloves
1 červená cibuľa / 1 red onion
1 menšia paradajka /  1 small tomato
1 mrkva /  1 carrot
2 hrnčeky vody / 2 cups of water
soľ / salt
mleté čierne korenie / ground black pepper
1/3 lyžičky sladkej mletej papriky / 1/3tsp paprika powder
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves


11IMG_4920



AKO POSTUPOVAŤ:

Hlinený hrniec na pol hodiny namočíme do vody. Ryžu prepláchneme a na 15 minút namočíme vo vode. Potom vodu scedíme. / Soak clay pot for half an hour in water. Wash the rice and soak it in water for 15 minutes. Then drain the water.

1


Hrniec dáme na najslabší oheň a pomaly ho zohrievame, oheň postupne zvyšujeme. Pridáme ghee. Do ghee dáme škoricu, klinčeky, kardamóm a chilli papričku. Restujeme, aby koreniny zavoňali. Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a necháme rozvoňať. / Place clay pot on low flame, slowly heat the pot, gradually increasing the flame. Add ghee. Add cinnamon, cloves, cardamom and chilli. Fry spices until they unfold its aroma. Then add the finely chopped garlic.

2


Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. / Add chopped onion and fry until tender.

3


Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme asi 5 minút pod pokrievkou, aby sa paradajka rozpadla. Ďalej pridáme na malé kúsky nakrájanú mrkvu a 2 minúty restujeme. / Then add the finely chopped tomatoes and fry for about 5 minutes with the lid on. Then add chopped carrots and fry for 2 minutes.

4


Zeleninu zalejeme dvomi pohármi vody, pridáme soľ, mleté čierne korenie a sladkú mletú papriku. Premiešame a vodu privedieme k varu. Keď sa voda začína variť, pridáme scedenú ryžu. Premiešame a znova privedieme vodu k varu. Oheň zmiernime a pulao varíme s mierne poodchýlenou pokrievkou, kým sa voda nevyparí. / Add two cups of water, salt, black pepper and paprika powder. Stir and bring to a boil. When the water starts to boil add the strained rice. Stir and bring again to boil. Reduce the flame and cook pulao with a slightly open lid until the water has evaporated.

5


Hotové pulao posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou. / Finally sprinkle with chopped coriander leaves.

6


Môžeme podávať s obľúbeným šalátom z čerstvej zeleniny, je to tiež jedlo vhodné do obedára. /
Serve with any salad made of fresh vegetables. This meal is good also for your lunchbox.


11IMG_4929

4 komentáre:

  1. hned by som dosla na veceru :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak toto budem varit. Uz sa na to tesim. Tvoje recepty varim rad aj som sa naucil varit indicky :).

    OdpovedaťOdstrániť