piatok 26. decembra 2014

Palak Chawal (Ryža so špenátom)

Palak Chawal




ČO POTREBUJETE:

1 hrnček ryže Basmati

1 viazanička špenátu 
ghee alebo olej
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok
menšia hrsť kešu orechov
2 stredne veľké červené cibule
1 väčšia paradajka
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
soľ


Palak Chawal



AKO POSTUPOVAŤ:

Špenátové listy umyjeme, stonky odstránime a oblanšírujeme (vhodíme do vriacej vody, hneď vyberieme a dáme do studenej vody). Následne ich vymixujeme na pastu, ktorú odložíme bokom do ďalšieho použitia. (Ja takúto pastu skladujem v mrazničke a mám po ruke, keď potrebujem použiť.)

Ryžu umyjeme, namočíme na 10 minút vo vode a scedíme. V hrnci zohrejeme trocha ghee, ryžu na ňom troška orestujeme, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme domäkka. Pozor, aby sa nerozvarila.

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienko a necháme ho prasknúť. Pridáme kešu orechy, oheň zmiernime a chvíľku oprážame.

Palak Chawal


Potom pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme domäkka.

Palak Chawal


Ďalej pridáme mletú kurkumu a chilli korenie a premiešame. Pridáme špenátovú pastu, soľ a premiešame. Chvíľočku restujeme.

Palak Chawal


Nakoniec pridáme uvarenú ryžu, oheň dáme naplno a dobre premiešame. Hrniec odstavíme z ohňa a ryžu pod pokrievkou necháme 10 minút odpočívať.

Palak Chawal


Môžeme podávať s ryžovými papadmi.



Palak Chawal

7 komentárov:

  1. Syn je milovník rýže i špenátu. Vypadá to úžasně. Jdu vytáhnout špenát z mrazáku :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Akurat som si to pripravil!! Velmi chutne to bolo. Vylepsil som si to este citronovou stavou, vrelo odporucam! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Citronova stava je vyborna volba :) Som rada, ze chutilo. Dakujem.

      Odstrániť
  3. Lahoda, opět ;-) Zkusil jsem to i s tou citronovou šťávou. Jen se musím naučit dělat ta tvá jídla vždy v dvojnásobném množství, jelikož to děsně rychle mizí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super! Som rada, ze chutilo :) Ja varim len tak pre nas a na jeden obed vacsinou. Moj muz je typicky ind a nema rad zohrievane jedla. Takze vsetko na blogu mam skor v takych mensich mnozstvach ;)

      Odstrániť
  4. Lahoda, opět ;-) Zkusil jsem to i s tou citronovou šťávou. Jen se musím naučit dělat ta tvá jídla vždy v dvojnásobném množství, jelikož to děsně rychle mizí :-)

    OdpovedaťOdstrániť