ČO POTREBUJETE (na 3 porcie):
1 hrnček basmati ryže
1/2 hrnčeka chana dal
ghee
(vegáni použijú olej)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
1 ázijský bobkový list (tej patta)
4 klinčeky
1 badyán
1 zelená chilli paprička
1 veľká červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1 lyžička biryani masala (alebo garam masala)
soľ podľa chuti
voda
citrónová šťava na pokvapkanie pri servírovaní
AKO POSTUPOVAŤ:
Chana dal namočíme na 1-2 hodiny. Ryžu namočíme na pol hodiny.
V hrnci zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu, bobkový list, klinčeky, badyán a chilli papričku, necháme rozvoňať. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a restujeme domäkka.
Pridáme karí lístky, ktoré medzi prstami najprv dobre "požmolíme", aby prenikla ich chuť do jedla. Ďalej pridáme kurkumu a biryani masala a 3 minúty restujeme na miernejšom ohni.
Pridáme scedený chana dal, zalejeme 3/4 hrnčekom vody, privedieme k varu, oheň zmiernime a pod pokrievkou (mierne odchýlenou) varíme 10-15 minút, domäkka.
Potom pridáme scedenú ryžu, osolíme a dolejeme vodou tak, aby bola hladina asi 1cm nad ryžou. Pod pokrievkou varíme na miernom ohni, kým sa voda neodparí a ryža je mäkká.
Podávame pokvapkané s citrónom ako prílohu alebo samostatne s raitou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára