pondelok 17. septembra 2012

Ako sme "cestovali za Ganeshom"... (september 2012)

... stravit s rodinou najvacsi indicky, hinduisticky sviatok Ganpati festival, ktory zacina v stredu.

Vstavali sme o 5 rano. Ja som teda v noci dlho nemohla zaspat, lebo nas psik tu noc nespal doma. Vecer prenho prisiel chlapec, ktory ho bude varovat do nasho prichodu. Bolo v byte tak ticho a smutno, az mi to narusilo cely spanok. Rano sme sa naranajkovali (piekla som este vecer cerstvy chlieb) a vyrazili na cestu. Do Chennai nam to trvalo 3 hodiny a potom este hodinu cez mesto az na letisko. Bola poriadna dopravna zacpa, sofera sme mali kaskadera (ako vzdy) a parkrat sme takmer naburali. Nakoniec sme na letisko dorazili vkuse...


Na polceste na letisko sme sa zastavili na caj, lebo moj muz bez neho nedokaze fungovat...



... teta tam pripravovala aj Idli pre nahodnych cestujucich, aby si dali dobre, domace ranajky.




Dorazili sme na letisko v Chennai...






Na letisku sme hladali nieco dobre na zjedenie, ale bohuzial sme toho vela nenasli. Najviac tam "svietil" obchodik, kde predavali maggi...




Odovzdali sme teda batozinu radsej a pobrali sa na "security check".




... a cakali sme.




Pocas cakania sme sa troska poprechadzali po letiskovej hale (ktora nie je prilis velka) a nasli aspon susienky, ktore sme kupili pre deti svagrovcov.






...nasli sme aj maly obchodik so sendvicmi.






... konecne prisiel s polhodinovym meskanim nas ocelovy "ftak".
















Pristali sme v Mumbai a sli si vyzdvihnut batozinu.




... a hor sa do ulic mesta!




Vacsina cudzincov zamieri napravo k okienkam, kde prenajimaju zbytocne drahe Meru taxiky a ine s napisom A/C, cize klimatizovane. Ak sa ocitnete na mumbajskom letisku, zamierte vlavo k okienku Prepaid taxi. Nie su to len klasicke taxiky, mozete si povedat, ze chcete klimatizovany, zahlasite adresu kam idete a vypocitaju vam podla toho cenu (su lacnejsie, nez Meru). Dostanete listocek.




... s listockom chodte von a zamierte smerom vlavo a rovno po chodniku, az pridete k stanovisku taxikov. Tam odovzdate listocek jednemu z chlapikov, co tam stoja a zavedu vas k taxiku, nalozia vam batozinu a idete :) (pozor na pomocnickov, co sa budu tlacit k vasim kufrom a ochotne nakladat do taxika... budu pytat od vas potom peniaze a 10 rupii im nestaci)






... dalsie fotky v dalsom prispevku...

nedeľa 9. septembra 2012

"Kakutur Jain temple" a "Sri Rajarajeswari temple"

Dnes sme si poobede urobili kratučký výlet len kúsok za mesto. 12 km od Nellore sa nachádza jainisticky chrám. Bola som v ňom prvýkrát pred 10 rokmi s mojím otcom, ale nedovolili nám vtedy fotiť. A tak sme dnes po rokoch išli znova skúsiť šťastie, či sa nám predsa len nepodarí pár obrázkov tohoto pekného chrámu. K chrámu chodia autobusy, takže je ľahko dostupný. Nachádza sa pri dedinkách Kakutur a Venkatachalam Mandal. Jainismus je jedným z náboženstiev Indie. Jedným z pravidiel tohoto náboženstva je nenásilie. Riadi sa ďalšími štyrmi pravidlami. Jainisti sú prísni vegetariáni. Viac o tomto náboženstve si môžete prečítať TU.

V hlavnej časti chrámu sa nachádza Boh Varthamana a okolo celej miestnosti je niekoľko ďalších malých sošiek. Chrám je postavený z červených kameňov, ktoré boli privezené z Rajasthanu. Pred vstupom do každého chrámu si treba vyzuť topánky. V chráme je prísne zakázané fotiť. Ale dnes som mala dobrý deň. Pána, ktorý má chrám na starosť som prehovorila na jednu fotku. Keďže sme šli skoro poobede, chrám bol prázdny a tak nebol nikto svedkom toho, že som si "ukradla" jeden obrázok. Celý chrám je ozdobený rôznymi soškami a celkovo pôsobí krásne. Dnes sa tam vo veľkom čistilo, na schodoch boli vedrá. Prerábajú tiež trávnik, ktorý bol kedysi pred chrámom, takže tam boli nanosené kôpky hliny. Prešli sme sa teda po okolí, ja a Saloni sme sa boli pozrieť vo vnútri chrámu. A tu sa s vami podelím o pár záberov.




Vstupná brána k chrámu.



Ujo pri bráne mi pekne zapózoval :)




























Holubník.












Vo vnútri chrámu.






Snaha je...


... ale ľudí to akosi nezaujíma :(











Cestou domov sme sa zastavili v hinduistickom chráme, ktorý je priamo v meste. Volá sa Srí Rajarajeshwari Temple. Z jeho histórie viem len toľko, čo som našla na internete. Hovorí sa, že Arul Jyothi Nagaraj Murtha, ktorý cestoval v roku 1965 do Vijaywada sa zastavil v Nellore, odpočinúť si. V otvorenej krajine cítil prítomnosť Boha a preto požiadal na tomto mieste postaviť chrám. Postupne boli v chrámovom priestore postavené menšie chrámy pre Bohov Ganesha, Subrahmanyeswara a Navagraha. Neskôr v roku 1999 bol pristavený chrám aj pre Bohyňu Gayatri a Boha Sundareswara. Nestihla som veľa nafotiť z tohoto chrámu, pretože sme prišli príliš skoro. Pán, ktorý ho má na starosť nás poslal preč s tým, že sa otvára pre verejnosť až o štvrtej hodine poobede. Takže len pár obrázkov, ktoré som stihla urobiť.











Vo vnútri chrámu.






Pred vstupom do hinduistického chrámu si môžete zakúpiť všetko na vykonanie puja. Kvety, kokosové orechy, sviečky atď.


A tak sme dnes strávili celkom pekne poobedie a po dlhom čase si urobili aspoň malý výlet.

sobota 8. septembra 2012

Nátierka z bieleho maku / White poppy seeds spread




ČO POTREBUJETE:

2 lyžice medu




AKO POSTUPOVAŤ:

Mak si môžeme pomlieť na mlynčeku, ja som ho rozmixovala na mojom mixéry na korenie.  Preložíme ho do misky, pridáme med a premiešame.


streda 5. septembra 2012

Krevetové krémové karí / Creamy prawn curry

Krevetove kremove kari



ČO POTREBUJETE:

500ml misku čerstvých tigrých kreviet
2 lyžice šťavy z citróna alebo limetky

olej
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 
(pre viac pálivé karí použite 1 -2 sušené červené chilli papričky miesto korenia alebo pálivé mleté chilli korenie)
voda podľa potreby

3 klinčeky
kúsok škorice
soľ
100ml sladkej smotany
1 rovná lyžička garam masala
veľká hrsť nasekanej koriandrovej vňate


kremove krevetove kari 027



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety najprv očistíme, vyberieme črievka a poriadne opláchneme pod tečúcou vodou. Dáme ich do misky a polejeme šťavou z citróna alebo limetky. Necháme ich odležať 10 minút. 

kremove krevetove kari 005


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľočku restujeme, asi minútu. Pridáme nakrájanú veľkú cibuľu a restujeme do mäkka. 

1


Cibuľu necháme trocha vychládnuť a dáme ju do mixéra. Pridáme kurkumu, chilli korenie a troška vody (asi 20ml) a vymixujeme. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

2


V hrnci si znova zohrejem troška oleja. Pridáme bobkový list, klinčeky a škoricu a necháme rozvoňať. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým nezmäkne. 

3


Ďalej pridáme krevety a na silnom ohni ich opečieme, aby zružoveli. Premiešavame. Keď sú všetky ružové, pridáme cibuľovú pastu a soľ a podlejeme 100ml vody. Privedieme k varu a oheň zmiernime. 

4


Hneď pridáme smotanu a garam masala, premiešame, prejdeme minútku varom a odstavíme z ohňa. Do hotového karí zamiešame opláchnutú, nasekanú koriandrovú vňať a necháme asi 15 minút odstáť. 

5


Podávala som s basmati ryžou a krevetami vysmaženými podľa tohto receptu. 

pondelok 3. septembra 2012

Dal s klíčkami / Dal with sprouts

dal s klickami 020



ČO POTREBUJETE:

hrsť naklíčenej strukoviny; môžete použiť napríklad naklíčené zelené mungo fazuľky, ja som použila horse gram (neviem slovenský preklad pre túto strukovinu)

olej
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 paradajka
150ml Toor dal
voda podľa potreby
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky garam masala
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate

na Tadka:
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky kalonji
1/2 lyžičky semienok ajwain
1/2 lyžičky Urid dal
niekoľko karí lístočkov 



dal s klickami 023


AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci si zohrejeme trochu oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka. Potom pridáme paradajku a na silnejšom ohni restujeme, kým paradajka nezmäkne. 

🥘 🥘 🥘

Ďalej pridáme toor dal, ktorý sme si vopred prepláchli vo vode, kurkumu, garam masala a chilli korenie. Premiešame. 

1


Všetko to zalejeme vodou (asi 400ml) a varíme do mäkka. Toor dal môžeme nechať rozvariť. Karí nesmie byť príliš vodové, skôr ako hustejšia polievka, tak ak by malo príliš veľa vody, jednoducho ju zredukujte varením na silnom ohni bez pokrievky. 

🥘 🥘 🥘

Tesne pred dovarením dalu si pripravíme tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme kalonji, ajwain a urid dal a opražíme, aby uvoľnili vôňu. Prihodíme karí lístočky a necháme ich vypraskať. Toto ihneď vylejeme spolu s ghee do dalu a premiešame. Hrniec s dalom teraz odložíme z ohňa. 

2


Pridáme soľ, nasekanú koriandrovú vňať a naklíčenú strukovinu. Premiešame a necháme 10 minút postáť zakryté. Podávame s dusenou ryžou. 

3