Kootu je tamilský výraz. Znamená to zelenina varená so strukovinou. Ide o tzv. "suché" karí, ktoré je typické pre tamilskú kuchyňu a podáva sa s dusenou ryžou a omáčkovitým karí.
ČO POTREBUJETE:
1 brokolica
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
2 stredné veľké červené cibule
50ml moong dal
100+100ml vody
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
AKO POSTUPOVAŤ:
Brokolicu rozdelíme na menšie kúsky. Z ružičiek odrežeme stonky a použijeme len ružičky. (Stonky môžete odložiť a pridať napríklad, keď budete dusiť zemiaky.)
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, horčičné semienko a necháme ich prasknúť. Pridáme karí lístky a oheň zmiernime. Lístky necháme vypraskať.
Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nie je priesvitná.
Ďalej pridáme moong dal (nemáčame ho) a zalejeme 100ml vody. Na miernom ohni varíme zakryté asi 10-15 minút.
Potom pridáme brokolicu, soľ....
... kurkumu, čili korenie a ďalších 100ml vody. Premiešame a povaríme 5 minút. Tekutinu necháme vyvariť.