piatok 25. januára 2013

Deň republiky - India

26.1.1950 sa India stala republikou. India dosiahla nezávislosť od britskej nadvlády 15. augusta 1947. Národné sviatky ako deň nezávislosti a deň republiky sa v Indii oslavujú po celej krajine s oduševnením. Občania sú silne národne založení a vedú k tomu i deti. V školách každé ráno pred začatím vyučovania sa deti spoločne modlia a spievajú indickú národnú hymnu.




Dnes sme sa boli pozrieť na krátky program v škole, kde väčšinou odzneli príhovory, niečo z histórie dňa republiky a pár piesní. Deň sa začal indickou národnou hymnou.









Niekoľko obrázkov z rána:






Salonka vystupovala


pani riaditeľka mala pekný, ľudský príhovor, taký aby ho pochopili hlavne deti


budúcnosť Indie :)


Sanabkine nadšenie :)


Saloni


A ešte krátke video, kde pani riaditeľka dávala nejaké otázky najmenším (nebolo jej rozumieť) a drobci sa len krútili :)






My doma sme "oslávili" deň republiky s koláčom.




Prajem Indii šťastný Deň republiky.

streda 23. januára 2013

Kakaové mafiny s kúskami čokolády podľa Nigelly / Cocoa muffins with choco chips




ČO POTREBUJETE (na 6 ks):

125ml múky (použila som múku Maida, porovnateľná je s hladkou 00)
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka jedlej sódy
1 lyžica kvalitného kakaa
80ml pohár jemného kryštálového cukru (caster sugar)

100ml mlieka
30ml oleja
1 vajce
1 lyžička vanilkovej arómy

nasekaná horká čokoláda (použila som Bournville, alebo choco chips)





AKO POSTUPOVAŤ:

V jednej miske zmiešame sypké suroviny: múku, cukor, prášok do pečiva, sódu, kakao.

V druhej miske zmiešame tekuté suroviny: mlieko, vajce, olej, vanilkovú arómu a vsypeme aj nasekanú čokoládu.

Sypké suroviny vysypeme do tekutých a vymiešame.

Formu na mafiny vymažeme olejom (alebo použijeme mafinové papierové košíčky) a každú priehlbinku naplníme do 2/3 cestom.

Rúru predohrejeme na 180st. a mafiny pečieme 25 minút.


Zdroj inšpirácie TU.

pondelok 21. januára 2013

Červená cibuľa

1onion 012


Červená cibuľa je bohatá na kvercetín. Kvercetín pôsobí ako silný antioxidant, pôsobí priaznivo proti zápalom, proti rastu niektorých rakovinotvorných buniek, proti kardiovaskulárnym chorobám, proti baktériám a vírusom. Ďalej priaznivo pôsobí proti trombóze, pomáha brániť vzniku krvnej zrazeniny, pomáha udržovať cievy čisté a priechodné. Významný je účinok na tlmenie alergických reakcií pri astme alebo bodnutí hmyzom (potláča uvoľnenie histamínu z buniek).


Je tiež bohatá na alicín. Alicín sa nachádza v zelenine z čeľade cesnekovitých ako je cesnak a cibuľa. Jednou z jeho vlastností je schopnosť priaznivo pôsobiť v liečbe infekcií spôsobených zlatým stafylokokom rezistantným na methicilín. Pôsobí priaznivo tiež pri kardiovaskulárnych chorobách a na zníženie vysokého krvného tlaku.


Ďalej je to chróm. Je to esenciálny stopový prvok, ktorý podporuje pôsobenie inzulínu a ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov. Predpokladá sa, že chróm by sa dal využiť pri redukcii hmotnosti a zlepšení regulácie krvného cukru u osôb postihnutých cukrovkou.



1onion 009



Červená cibuľa je považovaná za surovinu z nízkym glykemickým indexom.



1onion 013



Zdroje informácií v článku:

kvercetin, alicín, chróm, červená cibuľa


sobota 19. januára 2013

Kuracie kúsky s dubákmi / Chicken pieces with porcini mushrooms

Dnes sme mali typickú "slovenskú" sobotu, aj keď soboty bývajú väčšinou o sladkom obede. Dnes bola výnimka. Typická bola skôr svojou atmosférou. Mäsko deťom veľmi chutilo, vraj ako u babičky. Keď zjedli svoju porciu, každá si ešte vypýtala pridať. Po obede som upiekla mramorovú bábovku, kým sa deti vonku bicyklovali a večer sme strávili pri Pyšnej princeznej a Dovolenej s andělem.

Zajtra máme posledný deň prázdnin. Od pondelka začíname poriadne študovať a opakovať celoročné učivo, o mesiac začnú preskúšavacie testy, ktoré pripravia deti na koncoročné písomky. 



1kuracie kusky s dubakmi 020



ČO POTREBUJETE:

2 kuracie stehná (aj s kĺbom); vykostené a nakrájané
2 veľké červené cibule
olej
2 lyžice sušených dubákov + voda na ich namočenie
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
1 plochá lyžička tandoori masala
soľ
1/2 lyžice kukuričného škrobu na zahustenie



1kuracie kusky s dubakmi 017



AKO POSTUPOVAŤ:

Cibuľu  nakrájame na štvrtky a rozmixujeme (ak použijete bielu cibuľu, nemixujte ju, len ju nadrobno nakrájajte). Dubáky namočíme v miske do vody na 30 minút.

V panvici zohrejeme olej a pridáme rozmixovanú cibuľu. Restujeme ju na silnom ohni do hnedkava.

1kuracie kusky s dubakmi 004


Potom pridáme nakrájané mäso a restujeme na silnom ohni, aby sa trocha zatiahlo.

1kuracie kusky s dubakmi 005


Pridáme vopred namočené dubáky, pokrájané. Premiešame.

1kuracie kusky s dubakmi 006


Ďalej pridáme sladkú mletú papriku, mleté čierne korenie a tandoori masala. Premiešame.

1kuracie kusky s dubakmi 007


Potom pridáme soľ a sušenú senovku grécku a znova premiešame.

1kuracie kusky s dubakmi 008


Všetko zalejeme vodou, v ktorej sa máčali dubáky a privedieme do varu. Oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a mäso varíme 20-30 minút do mäkka.

1kuracie kusky s dubakmi 009


Nakoniec v troche vody rozmiešame kukuričný škrob a vmiešame ho do jedla. Necháme prevrieť a odstavíme z ohňa.

1kuracie kusky s dubakmi 011


Podávame s dusenou ryžou.

štvrtok 17. januára 2013

Paradajkové Dosa / Tomato Dosa





ČO POTREBUJETE (na 8ks):

300ml ryže; použila som odrodu kratkozrnnej ryže Ponni
1 lyžica Urad dal
soľ
štipka prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny
3 malé paradajky
2 lyžice čerstvého strúhaného kokosu
voda podľa potreby





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu a urad dal prepláchneme a na 3 hodiny namočíme vo vode. Potom ich znova scedíme, dáme do mixéra, pridáme asi 100ml vody a rozmixujeme. 

1baklazanovo kokosove kari 006


Ďalej pridáme kurkumu a nakrájané paradajky a znova premixujeme. 

1baklazanovo kokosove kari 007


Potom pridáme karí lístky a kokos a zasa premixujeme na hladké cesto. 

1baklazanovo kokosove kari 009


Cesto vylejeme do misky, pridáme soľ a prášok do pečiva a premiešame. Ak je cesto príliš husté, pridáme po troškách vodu a vymiešame. Hustotu cesta si môžete pozrieť na nižšie priloženom videu. 

1baklazanovo kokosove kari 011




Cesto necháme v zakrytej miske celú noc fermentovať. Ráno ho hneď použijeme alebo uskladníme v chladničke. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)

Panvicu poriadne rozohrejeme. Keď je horúca, prskneme trocha vody na ňu, tá sa hneď odparí, oheň zmiernime na strednú silu. Pokračujeme ako pri Dosach. Naberačkou do stredu suchej panvice vylejeme cesto a oblou stranou naberačky ho od stredu rozotierame do tvaru palacinky. Placku opekáme len z jednej strany. 

1paradajkova dosa 006


Ukážka ako sa placka dosa zdvíha z panvice, kde vidno, že placka sa neprilepí. Treba ju len nechať poriadne opiecť z tej prvej strany. 





Podávame s obľúbeným čatní (napríklad kokosové, arašidové, paradajkové...).



Baklažánovo - kokosové karí / Brinjal coconut curry




ČO POTREBUJETE:

4 (200g)  baby baklažány

na základ:
2 veľké červené cibule
1/2 lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru
1/2 lyžičky čerstvého strúhaného cesnaku
veľká hrsť čerstvého strúhaného kokosu
2 zelené čili papričky
olej (slnečnicový alebo arašidový)

ďalej:
voda podľa potreby
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1 lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate




AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor a čili papričky. Restujeme na stredne silnom ohni domäkka. Potom pridáme kokos a na silnom ohni restujeme za častého premiešania do hnedkava. Necháme trocha vychladnúť a s troškou vody rozmixujeme na pastu. 

1

2

Túto pastu dáme naspäť do hrnca, kde sme suroviny restovali. Pridáme vodu podľa potreby (aby to nebolo  úplne ako polievka, ale troška hustejšie)... 

3

... nakrájané baklažány a osolíme. Karí privedieme do varu. Keď sa karí začne variť oheň zmiernime, pridáme kurkumu, koriander a garam masala. Hrniec prikryjeme a baklažány uvaríme domäkka. Nebudeme na to potrebovať viac ako 10-15 minút. Záleží na aké veľké kúsky si ich nakrájame. 

0
4

Hotové karí odložíme z ohňa a primiešame nasekanú koriandrovú vňať. 

5


Podávame s dusenou ryžou