Varan je druh Dalu. Je to ten úplne najnajnaj-jednoduchší dal, s minimom surovín, ktorý dokáže pripraviť určite každý, aj začiatočník. Výnimočný je tým, že ako jediný z dalov, ktoré poznám je pripravený bez kvapky tuku. Recept je typický pre štát Maharashtra.
ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
1 hrnček Toor dal
4-5 hrnčekov vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1 lyžička rímskej rasce
1/2 lyžičky guľatého čierneho korenia
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal prepláchneme, dáme do tlakového hrnca, zalejem vodou a uvaríme do mäkka. Nič sa nestane, ak sa rozvarí.
Kým sa nám dal varí zohrejeme si panvicu a nasucho na nej opečieme rímsku rascu a guľaté čierne korenie. Opekáme na stredne silnom ohni, až kým nezacítime ich vôňu. Pozor, nesmieme ich pripáliť. Panvicou počas opekania občas potraste. Opečené korenie dáme trocha vychladnúť na tanier. Nenechávame na horúcej panvici. Vychladnuté korenie rozdrvíme buď v mažiariku alebo v mlynčeku na korenie.
Keď je dal uvarený, počkáme kým para z hrnca unikne, aby sme ho mohli otvoriť. Hrniec bez pokrývky vrátime na oheň, privedieme k varu a dal roztlačíme. Ak by bolo v hrnci príliš veľa vody, necháme ho na silnom ohni zredukovať, až kým nedosiahneme konzistenciu akú potrebujeme. Dal má byť krémový, ale nie príliš hustý. Pridáme mletú kurkumu a soľ, premiešame.
Pridáme rozdrvené korenie, premiešame. Prejdeme krátkym varom a odstavíme z ohňa.