ČO POTREBUJETE:
vodu na jeho namočenie a uvarenie
1 menší baklažán
soľ
olej arašidový (môže byť aj slnečnicový, ale arašidový dá inú príchuť)
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička feniklových semien
2 menšie paradajky
1/2 lyžičky čili korenia
1 plochá lyžička mletého koriandru
1 a 1/2 lyžice mletých mandlí (pred tým, než ich meliem, opečiem ich na suchej panvičke)
troška mletého čierneho korenia
AKO POSTUPOVAŤ:
Cícer si na noc namočíme. Ráno prepláchneme a uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka (asi 20 minút od natlakovania). Mäkký cícer odložíme bokom spolu s vodou, v ktorej sa varil.
♡ ♡ ♡
Menší baklažán umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kusy. Tie dáme do misky a osolíme. Necháme "vypotiť" a opláchneme vodou.
V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Popražíme na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia svoju vôňu. Pozor, aby neprihoreli.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do hnedkava.
Cibuľovú zmes necháme troška vychladnúť, dáme do mixéra (alebo mažiara), pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a s trochou vody z cícera rozmixujeme na pastu.
V tom istom hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a na miernom ohni restujeme do mäkka.
Pridáme cibuľovú pastu a premiešame.
Ďalej pridáme kurkumu, čili korenie a mletý koriander. Premiešame.
Pridáme mleté mandle a premiešame.
Pridáme trocha vody z cícera a premiešame.
Ďalej hneď pridáme nakrájaný baklažán a soľ. Vody musí byť toľko, aby pokryla baklažán. Karí privedieme do varu, oheň zmiernime hrniec zakryjeme. Varíme do mäkka, asi 15 minút.
Potom pridáme uvarený cícer...
... mleté čierne korenie a 5 minút povaríme.
Podávame s dusenou ryžou a zeleninovou prílohou (my sme mali ako prílohu cviklu s tymiánom).