utorok 10. septembra 2013

Krevetové pulao / Prawn pulao


22krevetove pulao 032



ČO POTREBUJETE:

300ml ryže Basmati
450ml vody
soľ

2 lyžice ghi
1 ázijský bobkový list (Tej patta)
1 lyžička rímskej rasce (Jeera)
2 hnedé kardamómy 
kúsok škorice

1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
(alebo 1 plnšia lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)
2 menšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
čerstvá koriandrová vňať 


22krevetove pulao 030



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety si očistíme.

22krevetove dum dum 019


Uvaríme si ryžu podľa tohoto návodu.

22krevetove pulao 009


Vo woku (kadhai) zohrejeme ghí. Pridáme rímsku rascu, bobkový list, kardamóm a škoricu. Chvíľočku necháme rozvoňať.

22krevetove pulao 003


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný zázvor a cesnak. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne a je mierne do hneda.

22krevetove pulao 005


Pridáme nadrobno nakrájané paradajky, chilli korenie a kurkumu. Restujeme, kým paradajky nezmäknú, až sa rozpadávajú.

22krevetove pulao 008


Potom pridáme očistené krevety, osolíme a restujeme asi 6 minút.

22krevetove pulao 015

22krevetove pulao 016


Potom pridáme predvarenú ryžu a premiešame. 2 minútky opekáme, premiešavame. Nemiešame príliš búrlivo, aby sme ryžu "nepolámali".

22krevetove pulao 020


Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať, premiešame, odstavíme z ohňa a necháme 10 minút pod pokrievkou uležať.

22krevetove pulao 022




Ako čistiť krevety: 

Smažené krevety v krupicovom obale / Fried prawns with rava


22krevetove pulao 047



ČO POTREBUJETE:

veľké čerstvé tigrie krevety

na marinádu:
mleté chilli korenie
soľ
cesnakovo zázvorová pasta
asi 8ks Kokum alebo trocha šťavy z citróna

na obaľovanie:
detská krupica (idli rava)
ryžová múka (alebo kukuričný škrob)
štipka soli
mletá kurkuma
mleté chilli korenie

olej na vysmážanie


22krevetove pulao 040



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety očistíme, umyjeme, osušíme a dáme do misky. Pridáme soľ, kurkumu, chilli korenie, cesnakovo zázvorovú pastu, kokum alebo šťavu z citróna a premiešame. Necháme ich aspoň 30 minút odležať. 

V miske zmiešame suroviny na obaľovanie. Korenie pridáme podľa chuti a už len štipku soli, pretože sme solili aj krevety. 

V hlbokej panvici zohrejeme toľko oleja, aby pokryl dno panvice. Čiže, aby krevety v oleji neplávali. Postupne obalíme krevety z pripravenej zmesi a vkladáme do horúceho oleja. Nesmažíme príliš veľa kusov naraz. Krevety smažíme na stredne silnom ohni, dohneda. Maximálne 3 minúty z každej strany. 






Video ako sa čistia krevety:
(ja používam druhý spôsob, vytiahnutie)




Alebo ako vám ich očistia lokálne na trhu za príplatok 20,- rupií. (1kg neočistených kreviet = 250,- rupií)


pondelok 9. septembra 2013

Jai Ganesha!

Tento rok do Mumbai slavit Ganesh festival nejdeme. Bohuzial manzelova praca nepusti. Susedia tu nemali zaujem urobit spolocnu pooja a vsetci su bud doma alebo odcestovani. Deticky v skole dostali hlinenych (eco friendly) Ganeshkov, ktorych treba vymalovat. Urobit pre nich pooja a zaniest bud do najblizsieho chramu, odkial ich spolocne odvezu s chramovym velkym Ganeshom k vode alebo ich mozeme zaniest k vode my.

ganesh 008


Deticky Ganeshkov vymalovali. Tesila som sa, ze si mozno urobime pekny program doma.

22ganesh 003

22ganesh 001


Ale dnes rano sa mi vobec nedari. Rozbila som kokosovy orech a ten bol vnutri hnily. Este, ze bol malicky obchodik pri nas rano otvoreny. Zbehla som tam a kupila druhy. Nachystala som si plnku do Modakov. Pripravila som si cesto z ryzovej muky. Cesto sa mi zdalo troska huste, preto som pridala extra vody a troska oleja. Po prehneteni sa pekne spojilo a bolo smyklave a leskle, ako ma byt. Ale pri modelovani modakov to bola katastrofa. Cesto sa mi trhalo, o tom, ze urobim perfektne modak-y so zabybmi som mohla len snivat.

221


Podarilo sa mi ako-tak vymodelovat aspon tasticky, ktore troska pripominali modak. Voda v hrnci zovrela, modak-y som ponorila do vody (proti praskaniu), ulozila na naolejovany hrniec s dierkami (parak) a nechala parit 15 minut.

22modak 027


Po 15 minutach som pokrievku odlozila a videla popraskane modak-y (tu ani namocenie do vody nepomohlo). Par minut som to predychavala a kedze som sa od rana babrala len s tymto, hrniec som odlozila a isla robit normalny obed (dnes vegetariansky).

22modak 035


Ak uz dnes nic nepokazim, mozno este zajdeme niekam pozriet, na vyzdobu v meste a nocne osvetlenie. A ak zajdeme, doplnim post o fotky. Majte pekny den.




Nakoniec sme nikam nesli. Vo vedlajsom cinziaku sa konala pooja, tak som mala atmosferu aspon na posluch. A miesto potulovania sa ulicami a obzerania Ganeshov sme sli skoro spat...


ganesh

ganesh1






streda 28. augusta 2013

Krishna Jayanthi

Krishna Jayanthi je oslava narodenia Boha Krishnu. Viac si môžete prečítať TU.




Vedela som, že sa v škole už týždeň nacvičuje tanček, ktorý detičky predvedú pri oslavách Krishnu, ale akosi mi nedošlo, že bude treba mať k tomu aj potrebné oblečenie. Včera po vyučovaní mi pani učiteľka povedala, že Sanabka má prísť už hneď ráno celá nastrojená ako Gopi. Nuž a to je ako?? Samozrejme som si to po príchode domov hneď vyguglila, ale o nič múdrejšia som nezostala. Nakoniec som prebehla cez chodbu, zazvonila susedke a spýtala sa jej, či by nešla poobede so mnou pozháňať čo treba, aby Sanabka vyzerala v škole ako Gopika. Susedka má hneď zabrzdila, že veď ona niečo má a zavolá ešte kamarátke, tá má menšiu dcérku, určite sa nájde oblečenie. Neváhala ani chvíľku, bola ochotná mi pomôcť a očividne ju to aj bavilo. Sanabke hneď začala všeličo skúšať a urobila z nej Gopiku ako maľovanú.


22gopika 030

22gopika 034

22gopika 008

22gopika 016

22gopika 039

22gopika 040

22gopika 041

22gopika 043


Dnes ráno sme už o 7.30 stepovali u susedky, aby Sanabku prichystala pekne ako treba. Dávala som pozor - do budúcna. Do školy sme šli o 15 minút skôr ako obyčajne, lebo Sanabka sa nevedela dočkať. Trieda bola ešte prázdna. 

22Krisha - Gomathy 004


Potom začali prichádzať detičky, všetky krásne farebné. Pani učiteľky a učitelia chystali pódium a neskôr priviedli dokonca aj kravu s teliatkom, ktoré požehnali a uctili. Niekoľko tried predviedlo tanec a nakoniec sa rozdávali slané burizóny. Menšie detičky si šli zjesť svoje jedlo a mohli sme ísť domov. Mám veľmi rada takéto dni v škole. Aj keď predstavenie nie je žiadna dokonalosť, páči sa mi ako sú deti povzbudzované, aby sa nebáli a nehanbili vystúpiť pred ľudí na pódium. Všetky dnes boli krásne a šikovné.


22Krisha - Gomathy 005

22Krisha - Gomathy 011

22Krisha - Gomathy 028

22Krisha - Gomathy 085

22Krisha - Gomathy 049

22Krisha - Gomathy 069

22Krisha - Gomathy 055

22Krisha - Gomathy 068

22Krisha - Gomathy 081

22Krisha - Gomathy 082

22Krisha - Gomathy 083

22Krisha - Gomathy 084

22Krisha - Gomathy 087

22Krisha - Gomathy 089


22Krisha - Gomathy 093

22Krisha - Gomathy 095

22Krisha - Gomathy 098




sobota 24. augusta 2013

Gobi Kheema (strúhaný karfiol) / Minced cauliflower

Gobi Kheema



ČO POTREBUJETE:

1 maličký karfiol (350ml ho bolo, keď som ho nastrúhala)
2 stredné veľké červené cibule
2 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
1 stredné veľká paradajka
1 bobkový list
2 hrste hrachu (čerstvý oblanšírujeme, alebo môžete použiť mrazený - neblanšírovať)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
1 plochá lyžička garam masala
soľ


Gobi Kheema



AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol nastrúhame na väčších slzičkách. Vo kadhai zohrejeme 1/2 lyžice ghí a karfiol na stredne silnom ohni opražíme dohnedkava, asi 8-10 minút. Občas premiešavame. Odložíme ho bokom do ďalšieho použitia. 

Gobi Kheema


V tom istom kadhai zohrejeme 1/2 lyžice ghí. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor. Popražíme domäkka. 

Gobi Kheema


Potom pridáme nakrájanú paradajku a bobkový list. Restujeme, kým paradajka nezmäkne. Ďalej pridáme hrach, kurkumu, čili korenie a garam masala. 2 minúty prehrejeme na miernom ohni. Premiešame. 

Gobi Kheema


Pridáme karfiol, soľ a premiešame. 2-5 minút zasa restujeme. Nakoniec primiešame nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odložíme wok z ohňa. 

Gobi Kheema


Podávame s plackami Čapati



Gobi Kheema


streda 21. augusta 2013

Zhoď si lungi na päty!

V Indii, hlavne na juhu Indie sa ľudia nad módou príliš nevzrušujú. Nosia svoje tradičné oblečenie, v ktorom im je pohodlne a na ktoré sú zvyknutí. Ženy nosia sárí alebo salwar kameez a muži na také bežné neformálne nosenie nosia košeľu a lungi (kus zošitej látky) alebo dhoti (kus látky), nazývaný tiež mundu. Teraz hovorím o takom skôr dedinskom živote.



Lungi je kus zošitej látky, ktorú si ovinú okolo pása, prehodia z jednej strany na druhú a zastrčia - akoby si zastrčili handru do gatí. Ako sa lungi oblieka vám ukáže Wilbur: 





Pod lungi nosia väčšinou ešte krátke nohavice. Vždy ma zaujímalo ako sa to vlastne má nosiť. No ja som mala to (ne)šťastie, že som to zistila. 
Bývali sme v dedinke Ponnapudi. Okolo domu rástli kokosové palmy. V tom čase boli ešte nízke, ale keďže troška podrástli, bolo treba im prihrnúť hlinu. A tak náš starý muž zavolal chlapov z dediny na brigádu. Ja som si ráno sadla von na priedomie s kávou a knižkou. Na chvíľku som od knihy zodvihla zrak a zbadala som, čo som vidieť nechcela. Pod palmou sa ohýbal jeden z chlapov, kde prihŕňal indickou motykou hlinu k palme. A pod vyhrnutým lungi bol celkom naostro. Radšej som šla rýchlo do domu a za sebou zamkla, aby ma tie "zrkadielka" príliš neoslnili…

Lungi je aj celkom praktická vec. Na juhu ľudia z dedín väčšinou pracujú na poliach (ryžových, arašidových…), a tak len ťažko by hľadali nejaké toalety. Keď teda “musia”, stačí im lungi vyhodiť na bedrá a učupiť sa pri ceste. Čo aj robia - najlepšie tvárou do cesty, aby sa pri tom nenudili a mohli pozorovať okoloidúce autá. 

Lungi je tradičný odev, súčasť tunajšej kultúry, ktorú rešpektujem. Aj spôsob akým muži lungi alebo dhoti nosia má rôzne významy. Viac vám povie toto video: 




Aj keď mi kedysi bol tento kus odevu smiešny a prišiel mi ženský, dnes mi to už tak nepríde. Nie je nad dobrý prievan v indickom horúcom počasí.