nedeľa 9. januára 2022
pondelok 3. januára 2022
Moong dal khichdi / Rice porridge with split green gram
Khichdi (čítaj khi-č-di) alebo indické "rizoto" - je jedlo pozostávajúce z ryže a strukovín (je však veľa variant na jeho prípravu). Považuje sa za diétne a výživné, v angličtine nazývané ako "comfort food". Zvyčajne sa k nemu podáva pappadum, pokvapká sa s ghee alebo bielym nesladeným jogurtom - Dahi. Toto jedlo bolo tiež inšpiráciou pre anglické "Kedgeree".
V našej rodine sa varí vždy deťom alebo aj starším po chorobe, ak prekonali vysoké teploty a brali antibiotiká, ktorými sa telo oslabilo. Khichdi je tiež prvým hustým jedlom, ktoré sa varí bábätkám, keď prechádzajú na tuhšiu stravu (samozrejme sa robí bez silne aromatických korenín, prispôsobené na bábätkovskú stravu). Ak sa khichdi pripraví na minimálnom množstve oleja je vhodným jedlom pre tých, čo sa riadia Ayurvédskou diétou.
utorok 28. decembra 2021
nedeľa 19. decembra 2021
utorok 14. decembra 2021
utorok 7. decembra 2021
Kešu
Kešu sú neuveriteľne populárne a to z dobrého dôvodu. Sú nielen veľmi výživné, ale dajú sa aj všestranne využiť. Ich mierne sladká chuť, uspokojujúca chrumkavosť a maslová textúra sa dobre spájajú s ďalšími surovinami a vytvárajú tak kulinárske dobroty.
Kešu sa zvyčajne zaraďujú do skupín s inými druhmi stromových orechov, ale majú veľa spoločného aj so strukovinami a semenami.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)