Gougeres je francúzske syrové pečivo z odpaľovaného cesta. Zvyčajne sa používajú syry Gruyère, Comté, alebo Emmentaler, môžu sa podávať len tak alebo s nejakou náplňou. Odpaľované cesto som skúšala robiť prvýkrát. Mala som vždy rešpekt k nemu, pretože som si myslela, že je to niečo veľmi zložité. Až dnes som zistila, že je to úplná hračka. Presne ako to býva s každým receptom, ktorého sa najprv "bojím".
ČO POTREBUJETE (na 12 väčších ks):
250ml vody
3 lyžice masla
soľ
250ml hladkej múky (použila som Maida)
4 vajcia
strúhaný syr (ja som použila "indický" Cheddar)
mleté čierne korenie
sušené oregano
AKO POSTUPOVAŤ:
Do hrnca dáme vodu, maslo a soľ. Zohrievame, až kým sa maslo nerozpustí. Netreba vodu priviesť k varu, s ďalším bodom pokračujeme hneď, ako sa maslo rozpustí.
Keď je maslo rozpustené, pridáme naraz múku a varechou hneď miešame na stredne silnom ohni. Miešame, až kým sa cesto nespojí a na dne hrnca sa neurobí akoby povlak. Potom hrniec odložíme z ohňa a cesto necháme 2-3 minúty vychladnúť.
Do cesta po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme prvé vajce a vareškou dobre zamiešame. Bude to klzké a trocha nešikovné...
... potom pridáme druhé vajce a zamiešame....
... tretie vajce a zasa zamiešame...
... nakoniec štvrté vajce a to už máme hladšie cesto, ktoré sa dobre mieša.
Do cesta pridáme korenie (môžete použiť akékoľvek príchute, ktoré vám vyhovujú)...
... pridáme asi 200ml strúhaného syra a zamiešame.
Rúru vyhrejeme na 180-200st.
Pekáč vystelieme papierom na pečenie. Môžeme ďalej použiť cukrárenské vrecko, ale ak sa vám nechce špiniť, postačia aj dve polievkové lyžice, ktorými urobíme kôpky.
Pečieme na 180-200st. (záleží od vašej rúry), 30 minút.