streda 24. marca 2010

Krupicová kaša





ČO POTREBUJETE (na 1 porciu):

200ml mlieka
2 ploché lyžice detskej krupice
1 plochá lyžica cukru
štipka soli
tenký plátok masla

na posypanie:
Granko alebo škoricový cukor 




AKO POSTUPOVAŤ:

Do mlieka dáme napučať na chvíľku detskú krupicu, pridáme cukor a vymiešame. Hrniec dáme na sporák, pridáme štipku soli a za stáleho miešania metličkou privedieme k varu. Varíme do zhustnutia.

Vylejeme na tanier a posypeme (grankom, škoricovým cukrom...). Kašu môžeme ešte pokvapkať roztopeným maslom.




Vada pav

Vada Pav je populárny vegetariánsky fast food pochádzajúci z indického štátu Maharashtra. Vymyslel ho pravdepodobne Ashok Vaidya, ktorý tento snack začal predávať pred vlakovou stanicu v Mumbai, časti Dadar v roku 1971.




Baranie kokosové karí

Toto je jednoduchá verzia baranieho karí, nie typický indický recept.


11100_7343



ČO POTREBUJETE:

1 kg baranieho mäsa
4 veľké červené cibule
1 lyžička zázvorovej pasty
1/2 lyžičky cesnakovej pasty
1 lyžička garam masala
1/4 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky pálivého čili korenia
soľ


11100_7344



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme a nakrájame na kocky.

Na oleji osmahneme nakrájanú cibuľu, zázvorovú a cesnakovú pastu a kurkumu. Necháme vychladnúť a vymixujeme spolu s trochou vody na hustú omáčku.

11100_7336



Omáčku vylejem do hrnca, pridáme mäso, čili korenie, osolíme, zalejeme pohárom vody a varíme domäkka, približne 1 a 1/2 hod - 2 hod. (záleží na kvalite mäsa). Počas varenia kontrolujeme, aby stále bola v hrnci nejaká tekutina.

11100_7338



Potom pridáme garam masala a zalejeme kokosovým mliekom; povaríme ďalších 5 minút.

11100_7340


Podávame s dusenou ryžou, cibuľou nakrájanou na pol mesiačiky a citrónom, ktorým pokvapkáme cibuľu.


Ak použijete čerstvý strúhaný kokos, treba ho opražiť spolu s cibuľou a potom rozmixovať na omáčku. V tom prípade už kokosové mlieko nepoužívame.

utorok 23. marca 2010

Sol kadhi

Po výdatnom jedle sa v štátoch Maharashtra a Goa zvyčajne podáva Sol kadhi, ktoré pomáha tráveniu. Môže sa však podávať aj k ryži na jej zvlhčenie. Je výborné počas horúcich dní. Viac o tom, čo je to Kokum na tomto linku.




ČO POTREBUJETE:

20 lupienkov Kokum

nastrúhaný čerstvý kokos z 1/2 orecha

1 - 2 zelené chilli papričky (nemusia byť)

1/2 lyžičky rímskej rasce 

2 strúčiky cesnaku

kúsok čerstvého zázvoru 

voda


na dokončenie:

štipka soli (alebo čierna soľ Kala namak)

čerstvá koriandrová vňať




AKO POSTUPOVAŤ:

Do trochy horúcej vody namočíme kokum, necháme lúhovať asi 30 minút. Potom lupienky dobre vo vode postláčame a odložíme bokom do daľšieho použitia.

Nastrúhaný kokos dáme do mixéra spolu s ostatnými surovinami, pridáme asi 200ml teplej vody a vymixujeme. 

Toto vylejeme do plátienka (alebo na sítko) a vytlačíme do misky všetku tekutinu, ktorú môžeme dostať. Dužinu z plátienka vrátime do mixéra, znova pridáme 100ml teplej vody, vymixujeme a znova dáme do plátienka a vodu vytlačíme tak ako prvýkrát.

Extrakt z kokosu nalejeme do vyššej nádoby, pridáme kokum (aj s vodou, kde sme ho namočili), soľ a ak chceme môžeme pridať aj troška cukru, ale nemusí byť.

Pridáme troška nasekanej koriandrovej vňate a premiešame. (Tento krok môžeme vynechať.)

Podávame vychladené, prípadne aj s kockami ľadu.


pondelok 22. marca 2010

Čo je to Sago (alebo Sabudana) ?

Ságovník rastie v juhovýchodnej Ázii a Pacifiku, väčšinou na bažinatých miestach.
Rastie veľmi rýchlo a vo svojom kmeni ukladá množstvo škrobu. Stromy sa výrubu, ich dreň sa rozdrtí a škrob sa vymýva vodou. Ak sa nechá škrobová kaša kvapkať cez sýto na horúci plech, vzniká perlové šago. Listy ságovej palmy sú cenným materiálom k zakrývaniu striech, pretože vydržia až 7 rokov, teda dlhšie ako väčšina ostatných materiálov.


Využitie:

Sago obsahuje najmä sacharidy. V Indii sa používa na prípravu pudingov (Payasam), na prípravu kaše alebo do polievky alebo na prípravu Upma a Vada. Je dobrým zdrojom energie pre posilnenie organizmu a je ľahko stráviteľné. V Indii sa pripravuje Sago ako pôstne jedlo počas náboženských sviatkov.

Sago má extrémne nízky obsah tuku a nízky obsah bielkovín. Neobsahuje žiadne minerálne látky alebo vitamíny a má len veľmi nízke množstvo vápnika, železa a vlákniny.

Sago vo forme prášku môže byť použité ako zahusťovadlo v omáčkach a múka z neho môže byť použitá na prípravu ploských chlebov/placiek.