pondelok 5. apríla 2010

Kokosový orech नारियल

Existuje niekoľko rôznych spôsobov ako využiť čerstvé kokosové orechy. Mladé kokosy majú viac vody a sú mäkkšie; zrelé kokosy majú pevnú dužinu a menej vody. 


IMG_7134



Väčšina ľudí si myslí, že kokosové mlieko je tekutina vnútri kokosové orecha, ale nie je to tak. Tekutina vo vnútri kokosové orecha je kokosová voda alebo džús. Kokosový krém je vyrobený z lisovaného kokosového mäsa/dužiny. Kokosové mlieko je vyrobené zo šťavy strúhaného kokosu - jeho bielej dužiny a vody. Kokosový olej pochádza tiež z kokosového mäsa/dužiny.


22salonka fotila 085


Kokosy dodávajú jedlám výbornú chuť. Sú bohaté na kyselinu laurinovú*, ktorá je známa pre jej účinky: antivírusové, antibakteriálne, protiplesňové a posilňuje imunitný systém.


22na farme 120


Čerstvá kokosová voda je jeden z najlepších zdrojov elektrolytov. Používa sa pri dehydratácii, napríklad v prípade hnačky alebo namáhavom cvičení, pre športovcov.

561554_10201073679656952_773958436_n



Výživové hodnoty surovej kokosovej dužiny: 

Vitamíny:
  • Kyselina listová - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
  • Cholín - patrí medzi vitamíny skupiny B. Nedostatok cholínu sa spojuje s niektorými chorobami, napríklad so vznikom Alzheimerovej choroby a inými psychiatrickými ochoreniami sprevádzaných poruchami pamäte. 
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek 

Minerály:
  • Draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca Fosfor- je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán 
  • Magnézium - pomáha udržať správnu funkciu svalov a nervov, pravidelný rytmus srdca a pevné kosti. Tiež je dôležitý pre metabolizmus a pri syntéze proteínov 
  • Sodík - môže spôsobovať vysoký krvný tlak alebo nadbytočné zadržovanie vody v tele 
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi 
  • Selén - posilňuje imunitný systém 
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila 
  • Mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém


22na farme 122

22na farme 129



Ďalšie zdravotné prínosy kokosového orecha:

  1. Znižuje riziko srdcových chorôb
  2. Znižuje hladinu cholesterolu
  3. Zmierňuje príznaky a zdravotné riziká spojené s cukrovkou a chronickou únavou
  4. Pomáha pri tráviacich poruchách
  5. Zvyšuje metabolizmus a podporuje zdravú funkciu štítnej žľazy
  6. Zlepšuje vstrebávanie vápnika a horčíka a podporuje rozvoj silných kostí a zubov u detí
  7. Tiež redukuje symptómy spojené s lupienkou, ekzémom a dermatitídou
  8. Pomáha chrániť telo pred osteoporózou, ochorením obličiek, pečene a infekcie močového mechúra
  9. Omladzuje pokožku a zabraňuje skorému výskytu vrások a stareckých škvŕn.


    Využitie:
    Je chutnou prísadou do polievok, dusených jedál, karí omáčok, dezertov a nápojov.



    * http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_laurová


    22IMG_7971


    Recept na výrobu kokosového mlieka nájdete NA TOMTO LINKU.



    Príkladám fotky nástroja, na ktorom sa čerstvý kokos strúha a spôsob, akým sa to robí. Nástroj na strúhanie sa nazýva "Villi" a jeho čepeľ sa používa na krájanie zeleniny aj mäsa.


    1


    2






    22IMG_7973



    Mozete si pozriet recepty, kde som pouzila cerstvy struhany kokos alebo kokosove mlieko



     Zdroj informácií: internet

    Zelenina s arašidami

    100_1173



    ČO POTREBUJETE:

    hrsť arašidov nesolených
    olej
    1/2 lyžičky horčičného semienka
    štipka kurkumy
    1 mrkva
    4 baby kukuričky 
    1 zelená paprika
    1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
    soľ
    voda
    1 jarná cibuľka




    AKO POSTUPOVAŤ:

    Hrsť arašidov opečieme na suchej panvici a keď vychladnú pomelieme na prášok.






    Na oleji necháme prasknúť horčičné semienko. Pridáme kurkumu a zeleninu (mrkvu, papriku a baby kukuričky). Pridáme mleté čierne korenie, osolíme a minútku opekáme.






    Potom pridáme pomleté arašidy a premiešame.






    Zalejem kokosovým mliekom a trochou vody a zakryté varíme na slabom ohni, kým sa tekutina nevstrebe a zeleninka zostane hustá a mäkká.






    Posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a odložíme z ohňa. Necháme 5 minút zakryté postáť.




    Podávame s plackami.

    štvrtok 1. apríla 2010

    Batata Pohe

    Pohe sa často robia na raňajky v rodine môjho manžela. Jednoduchá príprava, chutné, zdravé jedlo.



    batata Pohe




    ČO POTREBUJETE:
    (hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

    1 hrnček hrubej poha/ryžových fliačkov (thick poha)

    olej
    1/2 lyžičky horčičných semien
    1/2 zelenej čili papričky
    1 stredne veľká červená cibuľa
    1 stredne veľký zemiak
     niekoľko arašidov
    1/2 lyžičky mletej kurkumy
    1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
    soľ

    hrsť nasekanej koriandrovej vňate
    čerstvý strúhaný kokos

    voda podľa potreby
    šťava z citróna




    AKO POSTUPOVAŤ:

    Pohe dáme do misky a zalejeme vodou tak, aby jej bolo pár milimetrov nad pohe. Necháme ich vo vode postáť asi 30 minút, kým nevsiaknu vodu. Ak použijete tenšie pohe, namáčame ich len na 1 minútu a scedíme. Ak by sa máčali dlho, zostanú ako kaša.

    Ryzove vlocky


    V hlbšej panvici zohrejeme olej a pridáme horčičné semienko. Necháme ho prasknúť.




    Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a čili papričku chvíľku popražíme na miernom ohni...




    ... a pridáme nadrobno nakrájané zemiaky. Opekáme, kým zemiaky nezmäknú. Občas ich premiešame.



    Pridáme arašidy, ktoré sme si vopred opiekli na suchej panvici, ďalej pridáme pohe, kurkumu, čili korenie a soľ, dobre premiešame. Chvíľku na miernom ohni opekáme za stáleho premiešavania.






    Hotové pohe rozdelíme na taniere, posypeme kokosom, koriandrovou vňaťou a pokvapkáme troška citrónom.


    Farebná paprika v kokosovom mlieku / Bell peppers with coconut milk


    22IMG_8931



    ČO POTREBUJETE:

    1 veľká žltá paprika
    1 veľká červená paprika
    1 stredne veľká paradajka
    2 veľké červené cibule
    asi 5-8ks karí lístkov
    1/2 lyžičky mletej kurkumy
    1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
    1/4 lyžičky pálivého čili korenia
    5ks baby kukuričiek
    soľ


    22IMG_8921



    AKO POSTUPOVAŤ:

    Na horúci olej hodíme karí lístky a cibuľu nasekanú nadrobno; popražíme ju kým nezosklovatie. 

    1


    Pridáme kurkumu, mleté čierne korenie a čili korenie. 

    22IMG_8900


    Zalejeme kokosovým mliekom a privedieme k varu. 

    22IMG_8902


    Pridáme papriky a baby kukuričky nakrájané nadrobno. Dobre premiešame. 

    Pridáme paradajku nakrájanú na malé kúsky, osolíme, premiešame. Prikryté varíme na miernom ohni 10-15 minút, kým paprika nie je mäkká. 

    2

    22IMG_8906


    Nakoniec posypeme koriandrovou vňaťou, premiešame a podávame s Čapati

    22IMG_8908


    🫑 🫑 🫑


    22IMG_8924

    Čapati / Chapati




    ČO POTREBUJETE (na 10ks):
    (hrnček má 200ml)

    2 hrnčeky múky Atta 
    (môžete skúsiť s jednozrnkou)
    soľ
    asi 160ml vlažnej vody
    1 lyžička ghee





    AKO POSTUPOVAŤ:

    Zmiešame múku so soľou. Postupne pridávame vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré 30 minút necháme zakryté "odpočívať". Potom pridáme ghee a vpracujeme ho do cesta. Opäť ho necháme 20 minút odpočívať. 

    22capati a jamun 001

    22capati a jamun 004


    Cesto rozdelíme na guľôčky veľkosti väčšej ping-pongovej loptičky. 

    22capati a jamun 015


    Každú guľôčku sploštíme v dlaniach a obalíme v múke. 

    22capati a jamun 020


    Postupne vaľkáme na placky (netlačte pri vaľkaní, radšej vaľkajte dlhšie). Placku preložíme ako je ukázané na obrázku a znova vyvaľkáme na tenko. Ak prekladáte, pravdepodobne sa vám nepodarí vyvaľkať okrúhlu sexy placku, ale skôr v tvare Paratha placiek do trojuholníka. 

    22capati a jamun 021

    22capati a jamun 022


    Ak sa vám nechce prekladať, kľudne placku len vyvaľkajte na tenko do okrúhleho tvaru. 

    22capati a jamun 023


    Panvicu poriadne rozhorúčime (rozhorúčenie je dôležité!). Placky opekáme na stredne silnom až silnom ohni. Keď placku položíme na panvicu, chvíľočku ju necháme opekať. Potom ju obrátime a čistou kuchynskou utierkou po celej ploche pritláčame jemne o panvicu. 

    22capati a jamun 026


    Potom placku znova obrátime a opakujeme pritláčanie utierkou o panvicu. Počas pečenia ju často obraciame. Hotové placky odložíme do kuchynskej utierky, aby zostali mäkké. Podávame vždy čerstvé. 

    22capati a jamun 028


    Každú upečenú placku môžeme potrieť maslom. 



    S odležaným cestom sa vždy lepšie pracuje! Pred tým, než placku dáte na panvicu párkrát si ju prehoďte z ruky do ruky, aby ste ju otriasli od prebytočnej múky. Inak vám tá múka bude padať na panvicu a tam bude horieť. Zadymíte si tak celú kuchyňu. Týmto tiež predídete zbytočnému prášeniu múky po celom sporáku pri obracaní placiek. 

    Malai mushroom matar


    Šampiňóny s hráškom v smotanovej omáčke z kešu orechov. Moje najobľúbenejšie indické jedlá sú väčšinou také, kde základ je omáčka z kešu orechov. Sú sladšie, čiže aj ak viac korenisté, chuť kešu a smotany to troška zjemnia. Toto jedlo je výborné s plackami (Paratha, Naan, Čapati...), pretože omáčka je dosť hustá, aby sa dala nabrať plackou.



    22malai mushroom matar a sadenie hub 029



    ČO POTREBUJETE:

    200g šampiňónov
    1/2 hrnčeka mrazeného hrachu
    1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
    1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
    štipka mletého čierneho korenia
    1 lyžica masla
    olej
    1 veľká červená cibuľa; nasekaná nadrobno
    150ml sladkej smotany
    1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
    soľ
    1/3 lyžičky pálivého mletého čili korenia
    1/3 lyžičky Amchoor - sušené mango
    1 malý hrnček vody

    na pomletie:
    1/2-1 hrnček kešu orechov
    1 lyžička garam masala



    22malai mushroom matar a sadenie hub 044



    AKO POSTUPOVAŤ:

    Šampiňóny očistíme, dobre osušíme. Menšie kúsky necháme vcelku a väčšie môžeme prekrojiť na 1/2 alebo na 1//4. V panvičke si rozohrejeme trošku oleja a maslo. Pridáme šampiňóny a opekáme do slabého zhnednutia na slabom ohni. Občas premiešame. Pridáme nastrúhaný cesnak a nastrúhaný zázvor a štipku mletého čierneho korenia. Minútku opekáme, miešame a odstavíme z ohňa.

    22malai mushroom matar a sadenie hub 007

    22malai mushroom matar a sadenie hub 008


    Na druhej panvičke opečieme surové kešu orechy do hneda. Necháme vychladnúť a rozmixujeme spolu s garam masala korením na prášok. Ak zostanú nejaké väčšie kúsky kešu orechov nevadí, budú pekne chrumkavé v jedle.

    22malai mushroom matar a sadenie hub 005

    22malai mushroom matar a sadenie hub 006

    22malai mushroom matar a sadenie hub 010


    V hlbšej panvici zohrejeme olej a na slabom ohni opekáme nasekanú cibuľu, kým sa nezačne olej oddeľovať a cibuľa nezosklovatie. Nesmie nám zhnednúť cibuľa.

    22malai mushroom matar a sadenie hub 011


    Pridáme kešu orechy vymixované s garam masala a dobre premiešame.

    22malai mushroom matar a sadenie hub 013

    22malai mushroom matar a sadenie hub 014


     Zalejeme smotanou, pridáme senovku grécku a na slabom ohni premiešavame asi 2-3 minútky, kým sa smotana celkom nevstrebe a jedlo nezhustne. Potom pridáme soľ, čili korenie a Amchur. Opekáme ďalšiu minútku.

    22malai mushroom matar a sadenie hub 015

    22malai mushroom matar a sadenie hub 018


    Pridáme hrach a šampiňóny. Zalejeme asi 1 malým hrnčekom vody alebo mliekom a dobre premiešame. Musí nám vzniknúť hustá omáčka, ktorá sa bude dať naberať plackou. Varíme na slabom ohni ešte pribl. 2-3 minútky.

    22malai mushroom matar a sadenie hub 019