utorok 27. apríla 2010

Bešamel - základný recept / Bechamel - basic recipe (White sauce)

Bešamel používam napríklad pri príprave Francúzskych zemiakov a na rôzne zapekané jedlá.


22masala channe besamel adai 018



ČO POTREBUJETE:

1 plná vareška hladkej múky (40g)
1 lyžica masla
mlieko (použijeme približne 1/2 litra mlieka na plnú varešku múky)




AKO POSTUPOVAŤ:


V hrnčeku roztopíme hrudku masla, zapražíme vareškou múky.

22masala channe besamel adai 010


Zalejeme postupne mliekom. Radšej menej mlieka a prilievať, ako to urobiť príliš riedke. Za stáleho miešania (použite metličku, aby ste predišli hrudkám) na miernom ohni povaríme 15-20 minút.

22masala channe besamel adai 012


Tip: Pred tým, než mlieko pridáte k zapraženej múke, zohrejte si ho. Ak chcete mať ochutený bešamel, môžete pri ohrievaní mlieka doňho pridať menšiu cibuľu vcelku a 1 bobkový list a potom do hotového bešamelu pridať soľ a mleté biele korenie. Takto ochutený bešamel môžete postupne zamiešať do restovanej zeleniny a ďalej tým naplniť vrstvy lasagna. 

Aloo Gobi ki subzi (zemiaky s karfiolom) / Potatoes with cauliflower

Aloo znamená zemiak a Gobi znamená karfiol. Čiže zemiakovo-karfiolová zmes, ktorú podávame ako zeleninovú časť Thali alebo zvlášť len s indickými plackami.





ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol
2 veľké zemiaky

1/2 lyžičky strúhaného zázvoru
1/2 lyžičky strúhaného cesnaku
(alebo 1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)
olej (alebo ghí)

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/2 lyžičky mletého koriandra
1/2 lyžičky drvenej tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
1/2 lyžičky garam masala

200ml vody na dusenie
soľ

1/3 - 1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
šťava z citróna





AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee alebo olej a cibuľu osmažíme domäkka. Pridáme asafoetida, zázvor a cesnak a restujeme asi 3min na miernom ohni.



Pridáme kurkumu, mletý koriander, drvenú rascu a garam masala a premiešame. 



Pridáme nakrájané zemiaky a karfiol a premiešame. 



Pridáme vodu a soľ, premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni varíme domäkka. Voda by sa mala odpariť, ale zmes musí zostať vlhká.



Pridáme kašmírske chilli korenie, nasekanú koriandrovú vňať a znova premiešame a prehrejeme.



Pri servírovaní pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s plackami (Chapati, Roti, Phulka).





Domáci Paneer / Homemade Paneer

Už dávnejšie som našla tento spôsob výroby indického syra Paneer (Panír) na internete a mám ho už veľakrát odskúšaný. Paneer sa dá pripraviť na veľa chutných spôsobov. Obyčajne si ho predpripravím a zamrazím; spotrebujem do 2 týždňov najneskôr.





ČO POTREBUJETE:

1 a 1/2 litra plnotučného mlieka
4 - 5 lyžíc šťavy z citróna
(alebo 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu - dahi)



AKO POSTUPOVAŤ:

Použijeme plnotučné mlieko, najlepšie takéto sáčkové, čo nemá až takú trvanlivosť ako krabicové, lebo zo skúsenosti viem, že z krabicového veľa paneeru nedostaneme, pravdepodobne je poriadne riedené vodou. 



Mlieko vylejeme do hrnca a zhrievame na silnom ohni. Nesmie sa začať veľmi silno variť. Hneď ako uvidíte, že sa mlieko začalo poriadne zahrievať oheň stiahneme na najslabšiu silu a pridáme citrónovú šťavu (najprv len 4 lyžice) a miešame na miernom ohni. 



Keď sa mlieko začne zrážať, chvíľočku ešte nad miernym ohňom miešame a potom oheň celkom vypneme a ďalej miešame, až kým sa mlieko celkom nezrazí a oddelí sa srvátka.

(Ak by sa mlieko nezačalo ani po chvílke zrážať pridáme ešte 1 lyžicu citrónovej šťavy a miešame na miernom ohni až do zrážania. 

Nachystáme si buď tenkú bavlnenú látku (gázu), ktorú rozložíme do hrnca alebo obyčajné sítko a misku, na ktorú si položíme sítko. Zrazený paneer so srvátkou do nich vylejeme a paneer, ktorý sme do sítka (látky) zachytili vykúpeme v čistej studenej vode, aby sme z neho vyplavili prebytočnú kyslosť z použitého citróna. 



Dobre ho vyžmýkame a preložíme do formičky s dierkami, ktorú si postavíme nad misku. Poriadne ho popritláčame, aby sme ešte vytlačili prebytočnú tekutinu a zároveň vytvarovali a necháme ho tak stáť asi 3 až 4 hodiny. Prebytočná tekutina ešte odkvapká a paneer zostane pevný a elastický. Občas ho ešte popritláčame počas státia. 







Odporúčam si Paneer pripraviť deň vopred. Keď je odležaný v chladničke lepšie sa krája, nerozpadáva sa a drží tvar. Keď ho dávate do chladničky dobre ho zabaľte, inak by vám oschol a oschnutá časť by bola nechutná a tvrdá. 


Takúto formičku používam. Je to akurátna veľkosť na paneer z 1 a 1/2 litra mlieka. 




utorok 20. apríla 2010

Hrachová krémová polievka


Hrachova kremova polievka



ČO POTREBUJETE:

1 veľká naberačka sušeného žltého hrachu
kúsok údenej bravčovej slaninky
1 bobkový list
voda
1 malá červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
1 lyžica sladkej smotany


Hrachova kremova polievka



AKO POSTUPOVAŤ:


Hrach si na noc namočíme. Ráno vodu vymeníme za čerstvú, vložíme bobkový list a uvaríme v tlakovom hrnci domäkka. Asi 10-15 minút od natlakovania. Hrach scedíme a vodu z neho si odložíme bokom.

0


Na troške oleja orestujeme cibuľu a slaninu. Pridàme uvarený hrach (už bez bobkového listu), mleté čierne korenie a povaríme na slabom ohni asi 3 minúty. Necháme vychládnuť. Vychládnutú zmes dáme do mixéra spolu s cesnakom a vymixujeme (s pridaním trochy vody z hrachu) dohladka.

2


Vymixovanú zmes vrátime do hrnca a pridáme lyžicu smotany a vodu z hrachu podľa potreby na dosiahnutie krémovej polievky. Osolíme, premiešame a prejdeme varom. Odstavíme z ohňa a môžeme podávať.


Môžeme podávať s krutónmi a hrach je možné nahradiť cícerom.

pondelok 19. apríla 2010

Čo je to Kurkuma (Haldi) / About turmeric

Kurkuma alebo indický šafrán (Turmeric)

V niektorých ázijských krajinách, kurkuma je nazývaná kunyit alebo haldi. Často sa jej názov nesprávne vyslovuje a píše ako tumeric alebo termaric.


IMG_6802


Nežiadúce účinky kurkumy:
Nežiadúcich účinkov nie je veľa, ale môžu nastať pri použití väčšej dávky než je odporúčané. Mohlo by dôjsť k podráždeniu žalúdka alebo nastať iné tráviace ťažkosti ako je hnačka alebo zápcha. Tiež by sa kurkuma nemala jesť, ak máte upchaté žlčovody, poruchy krvnej zrážanlivosti alebo žalúdočné vredy (alebo ste ich mali). Tehotné a dojčiace ženy by mali použitie kurkumy zvážiť, efekty v týchto prípadoch nie sú známe.

♡ ♡ ♡

Kurkuma je trváca bylina, z rodiny zázvoru. Pochádza z južnej Ázie. Pre zdravý rast potrebuje teplotu zhruba medzi 20 a 30°C a dobré množstvo zrážok. Tieto rastliny sú každoročne zbierané pre ich podzemné stonky.

V Indii je kurkuma ľahko dostupná a používa sa ako antiseptikum pre rezné rany, popáleniny a pomliaždeniny; má antibakteriálne účinky. Obsahuje flourid, čo je prospešné pre zuby. V niektorých krajinách je kurkuma ako doplnok stravy pre pomoc pri žalúdočných ťažkostiach.

Kurkuma obsahuje žlté farbivo kurkumín. Kurkuma sa používa ako farbivo potravín, napríklad do bezvaječných cestovín, aby boli žlté.

Aktívny prvok kurkumín má zemitú, nahorklú, ľahko pálivú a horčici podobnú chuť. Preto kurkumu treba pridávať do pokrmov opatrne; napr. Na 1kg mäsa stačí 1 čajová lyžička mletej kurkumy.


IMG_6800


Tipy na použitie kurkumy:

Pigmentácia: Naneste malé množstvo kurkumy zmiešanej s uhorkovou šťavou alebo citrónovou šťavou a naneste na postihnutú oblasť; na zníženie pigmentácie. Nechajte pôsobiť po dobu 15 minút alebo viac a umyte. Pre lepšie výsledky to opakujte každý deň, kým znovu nezískate svoj tón farby.

Silné kosti:
Ak chcete posilniť kosti, pridajte kurkumu do vriaceho mlieka a pite pred spaním. Odporúča sa namjä ženám, pretože znižuje riziko vzniku osteoporózy.

Tehotenské strie: Ak chcete zabrániť nevzhľadným striám, naneste zmes kurkumy a tvarohu na brucho pred tým než sa pôjdete kúpať. Nechajte pôsobiť 15 minút a umyte.

Rany: umyté rany potrieme trochou kurkumy zmiešanej s medom. Budeme tak predchádzať vzniku možnej infekcie.

Artritída: Kurkuma môže byť tiež účinná pri zmierňovaní bolestí spojených s artritídou. Zohrejeme šálku mlieka. Pred tým, než sa začne variť ho zoberieme z ohňa a pridáme čajovú lyžičku kurkumy. Zamiešame a pijeme až 3 krát denne.

Zníženie tukov: Pravidelne používanie kurkumy znižuje tuky, pomáha krvnému obehu a čistí ho.

♡ ♡ ♡

Kurkumu uskladňujeme v tesne uzavretej nádobe na chladnom, tmavom a suchom mieste. Čerstvý podzemok kurkumy skladujte v chladničke.

Poznámka: Škvrny od kurkumy sa dajú len ťažko odstrániť. Preto treba byť opatrný pri používaní v kuchyni.


Zdroj info: internet