štvrtok 29. apríla 2010

Ako mi indický “šaman” liečil boľavé hrdlo / How an Indian medicine-man cured my sore throat

Dnes som sa zobudila s boľavým hrdlom a spomenula som si na jeden zážitok, ktorý vás možno trošku pobaví.

1
Prvé 3 roky sme bývali na samote, blízko maličkej dedinky.


Z tej dedinky u nás robil jeden starší muž (okolo 60tky mal). Bol to náš security man, čiže s palicou zaháňal cudzích, okoloidúcich, čo si prišli “požičať” naše ovocie, ktoré sme pestovali. Ja som mu hovorila “starý muž”.

2



Starý muž mal vždy po ruke nejakú radu, či odpoveď…..na všetko. Sedával u nás na priedomí a len čo počul, že naša dcérka zaplakala, už aj klopkal, bral ju na vysokého koňa a chodil s ňou hore dole po vonku. Preto aj jedny z prvých slov, ktoré sa naučila boli “Ou, oh Jeddu!”, voľne preložené ako poháňanie kráv.

Ako mi indický “šaman” liečil boľavé hrdlo
stary muz so Salonkou <3


Keď som bola tehotná s našim prvým bábätkom, dostala som silný zápal hrdla. Nemohla som rozprávať a k lekárovi som mohla ísť až v pondelok, pretože v nedeľu bol odcestovaný. No a keď ma náš “starý muž” videl v akom som stave, samozrejme mal radu. Hneď oznámil môjmu manželovi, aby mi rozmiešal kurkumu v teplom mlieku alebo vode a dal mi to vypiť. Ale to nebolo všetko… čo som ja netušila. O pol noci ma manžel budil, že nastupuje ďalší krok liečby! Kúsok ďalej od domu horel ohník a ja som v pyžame musela pekne prísť až k ohníku (dávať pozor, aby som hadovi na chvostík v tej tme nestupila), kde mi starý muž povedal, aby som si do ohníka 3krát odpľula….. oči mi vyliezli až na koniec nosa, či to myslí vážne. On sa nesmial! A tak som si pekne 3krát odpľula do ohníka, čo malo odohnať (“spáliť”) zlý zápal v mojom hrdle.
Ráno som sa zobudila, pred dverami v rozbitom suchom kokosovom orechu bez dužiny horel gáfor (starý muž robil modlitbu za moje hrdlo) a aj keď hrdlo ešte bolelo, bolo to o poznanie lepšie :)




Niekoľko starších obrázkov z nášho života na indickej dedine....


3
Tomy, Boby, Beny, Hrčka, Puppy.


4
Tu je už aj Salonka :)

5



6



7



streda 28. apríla 2010

Čo je to Senovka grécka (Methi, Fenugreek) ?

Senovka grecka - susene listky - kasuri methi



Senovka grécka je bohatá na minerály ako napr.: 
  • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
  • vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.

100g senovky obsahuje len 49 kalórií.  


IMG_6720


Listy sú bohaté na:
  • vlákninu - pomocou svojej schopnosti viazať vodu reguluje trávenie, črevný pohyb a podporuje vylučovanie nepotrebných látok z organizmu.
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.

Čerstvé listy obsahujú 3-5% bielkovín. Množstvo vitamínu K (- je vitamín rozpustný v tukoch. Potrebný je najmä pre správnu činnosť pečene a zrážanlivosť krvi. Dôležitý je pre ľudí, ktorí majú problémy s krvácaním z nosa, nadmerným menštruačným krvácaním, alebo vnútorným krvácaním. Vitamín K podporuje vstrebávanie vápnika a vplýva tak na správny vývoj kosti) je porovnateľné s jeho množstvom obsiahnutým v špenáte.


Využitie v kuchyni:
Semená senovky sú populárne ako korenie. Listy aj semená majú horkú, pikantnú chuť a sú silne aromatické.
Semená, či listy sa používajú do rôznych strukovinových jedál, zeleniny, ryže a placiek.


22methi muthia 001


Jej účinky: 
  1. Senovka ochladzuje organizmus, pôsobí ako ľahké preháňadlo, je veľmi dobrá na trávenie, zažívacie problémy a pri poruchách nedostatku železa.
  2. Ak necháme listy vylúhovať, je dobrým kloktadlom, rýchly liek proti bolesti v hrdle a vredom v ústach.
  3. Zlepšuje tvorbu materského mlieka u dojčiacich mamičiek.
  4. Chráni pred nádormi prsníkov a hrubého čreva.
  5. Znižuje cukrovku typu 1 a 2.
  6. Znižuje hladinu cholesterolu.

IMG_6757



Recepty, kde som pouzila semena senovky greckej.
Recepty, kde som pouzila susene listky senovky greckej.
Recepty, kde som pouzila cerstve listky senovky greckej.



IMG_6718


Zdroj informácií: 
preklad textu z internetu
http://www.okzdravie.sk/

utorok 27. apríla 2010

Bešamel - základný recept / Bechamel - basic recipe (White sauce)

Bešamel používam napríklad pri príprave Francúzskych zemiakov a na rôzne zapekané jedlá.


22masala channe besamel adai 018



ČO POTREBUJETE:

1 plná vareška hladkej múky (40g)
1 lyžica masla
mlieko (použijeme približne 1/2 litra mlieka na plnú varešku múky)




AKO POSTUPOVAŤ:


V hrnčeku roztopíme hrudku masla, zapražíme vareškou múky.

22masala channe besamel adai 010


Zalejeme postupne mliekom. Radšej menej mlieka a prilievať, ako to urobiť príliš riedke. Za stáleho miešania (použite metličku, aby ste predišli hrudkám) na miernom ohni povaríme 15-20 minút.

22masala channe besamel adai 012


Tip: Pred tým, než mlieko pridáte k zapraženej múke, zohrejte si ho. Ak chcete mať ochutený bešamel, môžete pri ohrievaní mlieka doňho pridať menšiu cibuľu vcelku a 1 bobkový list a potom do hotového bešamelu pridať soľ a mleté biele korenie. Takto ochutený bešamel môžete postupne zamiešať do restovanej zeleniny a ďalej tým naplniť vrstvy lasagna. 

Aloo Gobi ki subzi (zemiaky s karfiolom) / Potatoes with cauliflower

Aloo znamená zemiak a Gobi znamená karfiol. Čiže zemiakovo-karfiolová zmes, ktorú podávame ako zeleninovú časť Thali alebo zvlášť len s indickými plackami.





ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol
2 veľké zemiaky

1/2 lyžičky strúhaného zázvoru
1/2 lyžičky strúhaného cesnaku
(alebo 1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)
olej (alebo ghí)

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/2 lyžičky mletého koriandra
1/2 lyžičky drvenej tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
1/2 lyžičky garam masala

200ml vody na dusenie
soľ

1/3 - 1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
šťava z citróna





AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee alebo olej a cibuľu osmažíme domäkka. Pridáme asafoetida, zázvor a cesnak a restujeme asi 3min na miernom ohni.



Pridáme kurkumu, mletý koriander, drvenú rascu a garam masala a premiešame. 



Pridáme nakrájané zemiaky a karfiol a premiešame. 



Pridáme vodu a soľ, premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni varíme domäkka. Voda by sa mala odpariť, ale zmes musí zostať vlhká.



Pridáme kašmírske chilli korenie, nasekanú koriandrovú vňať a znova premiešame a prehrejeme.



Pri servírovaní pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s plackami (Chapati, Roti, Phulka).





Domáci Paneer / Homemade Paneer

Už dávnejšie som našla tento spôsob výroby indického syra Paneer (Panír) na internete a mám ho už veľakrát odskúšaný. Paneer sa dá pripraviť na veľa chutných spôsobov. Obyčajne si ho predpripravím a zamrazím; spotrebujem do 2 týždňov najneskôr.





ČO POTREBUJETE:

1 a 1/2 litra plnotučného mlieka
4 - 5 lyžíc šťavy z citróna
(alebo 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu - dahi)



AKO POSTUPOVAŤ:

Použijeme plnotučné mlieko, najlepšie takéto sáčkové, čo nemá až takú trvanlivosť ako krabicové, lebo zo skúsenosti viem, že z krabicového veľa paneeru nedostaneme, pravdepodobne je poriadne riedené vodou. 



Mlieko vylejeme do hrnca a zhrievame na silnom ohni. Nesmie sa začať veľmi silno variť. Hneď ako uvidíte, že sa mlieko začalo poriadne zahrievať oheň stiahneme na najslabšiu silu a pridáme citrónovú šťavu (najprv len 4 lyžice) a miešame na miernom ohni. 



Keď sa mlieko začne zrážať, chvíľočku ešte nad miernym ohňom miešame a potom oheň celkom vypneme a ďalej miešame, až kým sa mlieko celkom nezrazí a oddelí sa srvátka.

(Ak by sa mlieko nezačalo ani po chvílke zrážať pridáme ešte 1 lyžicu citrónovej šťavy a miešame na miernom ohni až do zrážania. 

Nachystáme si buď tenkú bavlnenú látku (gázu), ktorú rozložíme do hrnca alebo obyčajné sítko a misku, na ktorú si položíme sítko. Zrazený paneer so srvátkou do nich vylejeme a paneer, ktorý sme do sítka (látky) zachytili vykúpeme v čistej studenej vode, aby sme z neho vyplavili prebytočnú kyslosť z použitého citróna. 



Dobre ho vyžmýkame a preložíme do formičky s dierkami, ktorú si postavíme nad misku. Poriadne ho popritláčame, aby sme ešte vytlačili prebytočnú tekutinu a zároveň vytvarovali a necháme ho tak stáť asi 3 až 4 hodiny. Prebytočná tekutina ešte odkvapká a paneer zostane pevný a elastický. Občas ho ešte popritláčame počas státia. 







Odporúčam si Paneer pripraviť deň vopred. Keď je odležaný v chladničke lepšie sa krája, nerozpadáva sa a drží tvar. Keď ho dávate do chladničky dobre ho zabaľte, inak by vám oschol a oschnutá časť by bola nechutná a tvrdá. 


Takúto formičku používam. Je to akurátna veľkosť na paneer z 1 a 1/2 litra mlieka.