ČO POTREBUJETE:
(rozpis na 2 koláče)
500g polohrubej múky
1 lyžička sušeného droždia
2 žĺtky
80g cukru
80g masla
200 - 250 ml teplého mlieka
štipka soli
na náplň:
mlieko + kakao + cukor
AKO POSTUPOVAŤ:
V malej mištičke zmiešame droždie s troškou cukru a vlažným mliekom. Zakryjeme a pol hodiny necháme napučať.
Vo veļkej miske zmiešame múku, soľ, cukor. Pridáme žĺtok a trochu vlažného mlieka a napučaný kvások. Cesto vypracovávame rukou, kým sa nelepí na steny misky. Potom z neho vytvarujeme bochníček, necháme v miske, misku tesne zakryjeme. Necháme kysnúť na teplom mieste.
Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve rovnako veľké časti. Časť, ktorú si odložíme bokom, prikryjeme.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a pemiesime. Potom ho rozvaľkáme na plát.
Potrieme mliekom, poprášime kakaom a posypeme kryštaľovým cukrom.
Koláč zavinieme, konce založíme smerom pod koláč a uložíme ho na vymastený plech. Koláč pichneme niekoľkokrát vidličkou a potrieme roztopeným maslom.
Pečieme na 180 stupňov 30-40 minút. Hotový koláč znova potrieme aspoň 2x roztopeným maslom.
☕️ ☕️ ☕️
Alebo skúste Kysnutý kakaový závin bez vajíčok.