sobota 24. júla 2010

Čoko - jogurtové mafiny / Choco yogurt muffins

Coko jogurtove mafiny



ČO POTREBUJETE (na 9ks):

125g múky (použila som Maida)
1 vajce
70g kryštáľového cukru
štipka soli
4 lyžice oleja
2 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
1 lyžica kakaa
môžete pridať troška vanilkovej esencie




AKO POSTUPOVAŤ:

Vymiešame vajce s olejom. Pridáme cukor a znova vymiešame. Pridáme jogurt, vymiešame.
Nakoniec postupne primiešame múku so soľou, práškom do pečiva a kakaom. (Ak ste mali hustý jogurt a aj cesto je príliš husté, môžete použiť trocha mlieka.)
Ak pečieme bez papierových košíčkov, formu na mafiny vytrieme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku vytrasieme preč. Naplníme len do 2/3 priehlbinky.
Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút.


Hotové môžeme pocukrovať.

Hrachová nátierka / Green peas spread

IMG_7337



ČO POTREBUJETE:

200g mrazeného hrachu
asi 2 lyžice strúhaného syra
1 lyžička sezamových semien
zelená časť jarných cibuliek
soľ (nemusí byť, ak sa vám zdá syr dosť slaný)
štipka mletého čierneho korenia


IMG_7336



AKO POSTUPOVAŤ:

Hrach povaríme 5 minút vo vode a vhodíme ho do studenej vody. Scedíme a dáme do mixéra. S troškou vody ho rozmixujeme na hustú nátierku. Rozmixovaný hrach preložíme do misky. Pridáme strúhaný syr a premiešame. Potom pridáme soľ, mleté čierne korenie, nakrájanú jarnú cibuľku a premiešame. 

1


Sezamové semená opečieme pomaly na suchej panvici (len chvíľku, len čo zacítite ich vôňu vysypte ich na tanier, inak zhorknú, ak sa troška pripália). Potom semienka vmiešame do nátierky. 

IMG_7324


Podávame na chlebe alebo s pečivom.



IMG_7328


štvrtok 22. júla 2010

Pribináčik / read Pribinachik

Ako každé dieťa aj moje ľúbi Pribináčika. No ale v Indii... 😕 Keď bola malinká, na Slovensku si naň na chvíľku zvykla a potom občas pýtala "pudinček" aj tu. Nemala som 🥺 Po tom, ako som našla výborný recept na tvaroh, rozhodla som sa Pribináčik vyrobiť doma, podľa receptu, ktorý putuje po všetkých kuchárskych stránkach. Dnes ráno bol na raňajky domáci Pribináčik.....a rozžiarená, usmiata tvárička mojich drobčekov.





ČO POTREBUJETE:

250g tvarohu 
(vyrobila som tvaroh z 2 litrov domáceho plnotučného mlieka)
200ml sladkej smotany
cukor podľa chuti
1 rovná lyžica kakaa


Alebo:

500ml odtečeného bieleho jogurtu (alebo gréckeho hustého)
150ml sladkej smotany
cukor a kakao na dochutenie





AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv vymixujeme tvaroh (alebo jogurt) a smotanu. Pridáme cukor a kakao a vymixujeme do hladka. Dáme vychladiť. 



A potom už len spokojne sledujeme ako chutí 😍


Domáce raňajkové pečivo / Breakfast pastry





ČO POTREBUJETE (na 6ks uzlíkov):

500g múky 
(použila som bielu múku Maida, ktorá je porovnateľná s hladkou00)
1 lyžica kryštáľového cukru
soľ
1 lyžička sušených pieskových kvasníc 

200ml mlieka (alebo 200ml teplej vody + 1 lyžica sušeného mlieka)
100g masla 
(použila som slané od Amul, a teda aj menej soli) 
alebo 2 plné lyžičky (hustejšieho nie tekutého) ghee
1 vajce

1 vajce na potieranie
mak, biely a čierny sezam na posypanie





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme do misky. Vmiešame soľ, cukor a kvasnice.

V mlieku roztopíme maslo.

Zohriate mlieko s maslom (nie horúce) nalejeme k múke, pridáme vajce (tiež izbovej teploty) a vymiesime cesto. Misku tesne uzavrieme a necháme hodinu kysnúť. Potom rukou premiesime a necháme ešte 15min kysnúť.

Cesto si rozdelíme podľa toho čo chceme robiť. Môžeme urobiť rožky, žemličky (uzlíky), uložíme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme ich sezamom, makom; podľa vlastnej fantázie a chute.

Tip: pre mäkkučké, vláčne rohlíky najprv kúsok cesta vyvaľkáme na placku, dobre potrieme s ghee alebo roztopeným/zmäknutým maslom a zrolujeme.

Pečieme 30-35 minút (záleží od veľkosti pečiva) na 180-200st. v predohriatej rúre. 

nedeľa 18. júla 2010

Južanská kuracinka / Southern fried chicken


IMG_6180


ČO POTREBUJETE:

kuracie paličky
mlieko
soľ
mleté čierne korenie 
hladká múka
mleté chilli korenie
vajíčka
olej

IMG_6184



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie paličky umyjeme a vložíme do hrnca s mliekom, v ktorom sme rozmiešali soľ a čierne korenie tak, aby bolo kuracie mäso celé ponorené. Soli toľko ako keď solíme samotné kura pred prípravou. Odložíme na noc do chladničky.

Ráno kura v tom istom mlieku dáme uvariť. Varíme 30 minút na slabom ohni. Nezakrývala som, lebo by to mlieko kypelo. Uvarené, mäkké kura vytiahneme na tanier.

1


V miske rozšľaháme vidličkou vajíčka a v druhej zmiešame múku so štipkou soli a chilli korením. Kuracie mäso obalíme v múke s chilli, potom vo vajíčku a znova v múke s chilli. Opatrne otrasieme prebytočnú múku. Vypražíme na silnom ohni v dostatočnom množstve oleja do hneda.

2


Ako prílohu som zvolila zemiakové pyré.