sobota 31. júla 2010

Mafiny s čokoládou / Muffins with chocolate


22mafiny s cokoladou 005



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

70g masla
50-70g kryštáľového cukru
1 vajce
1 lyžička vanilkovej arómy
125g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
5-6 lyžíc mlieka
nalámaná horká čokoláda


22mafiny s cokoladou 007



AKO POSTUPOVAŤ:

Vymiešame zmäknuté maslo s cukrom (používam na to mixér, aby sa to pekne napenilo). Pridáme vajce a dobre vymiešame. Vmiešame vanilkovú arómu.

Múku zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame k maslovej hmote. Pridávame postupne mlieko. 



Do hladkého cesta pridáme kúsky čokolády, premiešame a naplníme formu na mafiny do 2/3. Formu som pred tým vymastila olejom a vysypala múkou. 





Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme 25 minút. 

22mafiny s cokoladou 003

Slivkové koblihy

Pravé myjafské! 🥰

22IMG_6804


ČO POTREBUJETE:

500g hladkej múky
250g masla
1ks vajíčko
1 kocka droždia
1/2 kávovej lyžičky soli
3 až 4 ks stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke
100ml mlieka - vlažné na kvások
1 rovná kávová lyžička práškoveho cukru na kvások
slivky


22IMG_6799



AKO POSTUPOVAŤ:

Múku dáme na dosku urobíme v strede jamku, do ktorej rozmrvíme droždie a pridáme trocha práškového cukru, zalejeme vlažným mliekom, pomiešame jemne a necháme kvások nakysnúť. Pridáme zemiaky ošúpané uvarené postrúhané najemno, vajíčko, soľ a pokrájané maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.


Hotové cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,3 až 0.5 cm. Na cesto ukladáme rozpolené alebo celé (podľa chuti) slivky, vždy kúsok od okraja a od seba vzdialené asi 1.5 cm.


Okraj prehneme cez uložené slivky, pritlačíme, odrežeme s nožom, medzery medzi slivkami pritlačíme prstom, pokrájame koblihy, v jednej môžu byť napr. 2 slivky, ale aj dlhšie - podľa vkusu. Pokračujeme, až sú z celého cesta vyrobené koblihy, ktoré poukladáme na plech, na ktorom je papier na pečenie.


Pred pečením koblihy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 30 minút na 180st. Po upečení musia byť pekné zlatisté.

štvrtok 29. júla 2010

Kávové mafiny / Coffee muffins

Keď sa tieto mafinky začnú piecť, pošteklí vás ich kávovo-karamelová vôňa a rozvoňajú celý byt. 






ČO POTREBUJETE (asi na 11 ks):

125ml vriacej vody
2 plné lyžičky instantnej kávy

125g masla na pečenie
160g kryštáľového cukru
2 vajcia

1 lyžica kakaa
175g hladkej múky 
1 lyžička prášku do pečiva 

2 lyzice mlieka





AKO POSTUPOVAŤ:

Vriacou vodou prelejeme instantnú kávu, premiešame a necháme vychládnuť.



Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s cukrom a po jednom pridáme vajíčka. Každé aspoň po pol minútke zašľaháme k maslu. V miske zmiešame múku s práškom do pečiva a kakaom. Postupne vmiešame do maslovej zmesi.



Nakoniec vmiešame 2 lyžice mlieka a vychládnutú kávu. Vymiešame na polohusté, hladké cesto. Formu vymastíme olejom a vysypeme múkou (alebo použijeme papierové košíčky). Cestom naplníme formu (alebo košíčky). Rúru predohrejeme na 180 st. a pečieme asi 25 minút.


utorok 27. júla 2010

Čokoládové cupcakes

Cokoladpve cupcakes



ČO POTREBUJETE (na asi 12ks):

25g kakaa
120ml vriacej vody
100g múky (použila som Maida, ktorá je porovnateľná s hladkou00)
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
štipka soli
55g masla
100g kryštáľového cukru
1 vajce
1 lyžička vanilkovej esencie


Cokoladpve cupcakes



AKO POSTUPOVAŤ:

Kakao zalejeme v miske vriacou vodou a dobre vymiešame. Necháme vychládnuť na izbovú teplotu.

Cokoladpve cupcakes



V hrnčeku zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.

V miske vymiešame maslo a cukor. Pridáme vajce a dobre vymiešame. Pridáme vanilkovú esenciu a znova vymiešame.

Cokoladpve cupcakes


K maslovej zmesi pridáme múku a metličkou vymiešame. Nakoniec vmiešame kakaovú vodu a miešame, kým máme polohustý krém.

Cokoladpve cupcakes


Formu vymastíme olejom a vysypeme múkou. Alebo použijeme papierové košíčky. Formu naplníme do 2/3 cestom.

Cokoladpve cupcakes


Rúru predohrejeme na 180 st. a pečieme 25 minút.

A keďže sú to cupcakes, sú určené na ďaľšie zdobenie plnkov a inými cukrovými ozdobami na cupcakes.

pondelok 26. júla 2010

Citrónovo-mandľové mafiny / Lemon and almonds muffins

11100_4776



ČO POTREBUJETE (na 6 kusov):

2 baby citróniky alebo 1 väčší citrón
85g masla
75g kryštáľového cukru
2 vajcia
125g múky (použila som Maida, ktorá je porovnateľná s hladkou00)
35g zomletých mandlí
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
3 lyžice mlieka


11100_4779



AKO POSTUPOVAŤ:

Vymiešame maslo a cukor. Po jednom primiešame vajíčka. Vmiešame citrónovú šťavu. Postupne pridávame a vmiešame múku zmiešanú s mandľami, práškom do pečiva a mlieko.

Mafinovú formu vymastíme olejom a vysypeme múkou. Lyžicou plníme do 2/3 polohustým cestom.

1


Pečieme na 180st. 25 minút.

sobota 24. júla 2010

Čoko - jogurtové mafiny / Choco yogurt muffins

Coko jogurtove mafiny



ČO POTREBUJETE (na 9ks):

125g múky (použila som Maida)
1 vajce
70g kryštáľového cukru
štipka soli
4 lyžice oleja
2 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
1 lyžica kakaa
môžete pridať troška vanilkovej esencie




AKO POSTUPOVAŤ:

Vymiešame vajce s olejom. Pridáme cukor a znova vymiešame. Pridáme jogurt, vymiešame.
Nakoniec postupne primiešame múku so soľou, práškom do pečiva a kakaom. (Ak ste mali hustý jogurt a aj cesto je príliš husté, môžete použiť trocha mlieka.)
Ak pečieme bez papierových košíčkov, formu na mafiny vytrieme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku vytrasieme preč. Naplníme len do 2/3 priehlbinky.
Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút.


Hotové môžeme pocukrovať.

Hrachová nátierka / Green peas spread

IMG_7337



ČO POTREBUJETE:

200g mrazeného hrachu
asi 2 lyžice strúhaného syra
1 lyžička sezamových semien
zelená časť jarných cibuliek
soľ (nemusí byť, ak sa vám zdá syr dosť slaný)
štipka mletého čierneho korenia


IMG_7336



AKO POSTUPOVAŤ:

Hrach povaríme 5 minút vo vode a vhodíme ho do studenej vody. Scedíme a dáme do mixéra. S troškou vody ho rozmixujeme na hustú nátierku. Rozmixovaný hrach preložíme do misky. Pridáme strúhaný syr a premiešame. Potom pridáme soľ, mleté čierne korenie, nakrájanú jarnú cibuľku a premiešame. 

1


Sezamové semená opečieme pomaly na suchej panvici (len chvíľku, len čo zacítite ich vôňu vysypte ich na tanier, inak zhorknú, ak sa troška pripália). Potom semienka vmiešame do nátierky. 

IMG_7324


Podávame na chlebe alebo s pečivom.



IMG_7328


štvrtok 22. júla 2010

Pribináčik / read Pribinachik

Ako každé dieťa aj moje ľúbi Pribináčika. No ale v Indii... 😕 Keď bola malinká, na Slovensku si naň na chvíľku zvykla a potom občas pýtala "pudinček" aj tu. Nemala som 🥺 Po tom, ako som našla výborný recept na tvaroh, rozhodla som sa Pribináčik vyrobiť doma, podľa receptu, ktorý putuje po všetkých kuchárskych stránkach. Dnes ráno bol na raňajky domáci Pribináčik.....a rozžiarená, usmiata tvárička mojich drobčekov.





ČO POTREBUJETE:

250g tvarohu 
(vyrobila som tvaroh z 2 litrov domáceho plnotučného mlieka)
200ml sladkej smotany
cukor podľa chuti
1 rovná lyžica kakaa


Alebo:

500ml odtečeného bieleho jogurtu (alebo gréckeho hustého)
150ml sladkej smotany
cukor a kakao na dochutenie





AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv vymixujeme tvaroh (alebo jogurt) a smotanu. Pridáme cukor a kakao a vymixujeme do hladka. Dáme vychladiť. 



A potom už len spokojne sledujeme ako chutí 😍