nedeľa 22. augusta 2010

Mesiačiky

Koláčik môjho detstva, ktorý nám pekávala babička D. ♥️





ČO POTREBUJETE:

125g masla na pečenie
125g práškového cukru 
1 plná lyžica kakaa

4 vajcia
125g múky (použila som Maida)
1 lyžička prášku do pečiva


na polevu:
300g práškového cukru 
4 lyžice rumu
(alebo vlažnej vody)





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske si vyšľaháme bielka na penu.

Do druhej misky dáme zmäknuté maslo, cukor a kakao a mixérom vymiešame do hladka. Po jednom zašľaháme žĺtka. 

Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a mixérom znova vymiešame do hladka. Do cesta zľahka vmiešame bielka.

Formu vymastíme olejom a poprášime múkou. Cesto do formy rozotrieme a vrch uhladíme.

Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme asi 30min.



Zatiaľ si pripravíme polevu. V miske vymiešame cukor s rumom (alebo s vodou). 



Polevu vylejeme na ešte teplý koláč a necháme to všetko poriadne vychládnuť a polevu zatuhnúť. (Keď babička robila polevu s vodou, koláč pod polevou natrela tenkou vrstvou kyselšieho džemu.)



A aby som zachovala tradíciu, krájala som kruhovým vykrajovátkom (na cookies), tak aby nám vznikali mesiačiky.


sobota 21. augusta 2010

Krava, ktora mlieko dava a zabuda chodit domov…

11100_5063


Kym sme byvali v domceku prve tri roky, kazde rano mi nas stary muz, ktoreho nasa prva dcerka volala Matinya, nosil cerstve kravske mlieko od ich kravky, ktoru chovali jeho synovia. Mliecko bolo huste a kvalitne a dnes lutujem, ze som vtedy nevedela vyrabat veci ako jogurt a tvaroh, pretoze by som ho urcite dokazala ovela lepsie zuzitkovat.

Hned ako som rano o 7 pocula hrkot na okne, vedela som, ze uz tam caka plechova nadobka. Bolo ju treba hned zobrat, inak do nej bud naliezli mravci alebo mlieko zosmradlo v tom horku. Slniecku bolo celkom jedno, ci je rano alebo obed, palilo hned ako vykuklo.

Jedno rano nacuvam a stale bolo ticho…. K obedu prisiel aj manzel domov, tak som mu hned povedala, ze mlieko nebolo rano na okne a cely den som stareho muza nevidela, ci neni chory. Poobede stary muz prisiel a povedal, ze mlieko mozno nebude par dni, lebo krava im odisla vcera na pasu a nevratila sa a nevedia, kedy pride domov…. V tom momente mi to bolo take smiesne a uvedomila som si, preco je tolko krav po cestach. Pasu sa asi same, aj domov trafia same, len obcas je to o par dni neskor :)

Od vtedy vzdy ked mlieko nebolo, som vedela preco. Lebo krava domov neprisla...


11100_5062

nedeľa 15. augusta 2010

Penne s kuracím mäsom v smotanovo-žĺtkovej omáčke

22IMG_6680



ČO POTREBUJETE:

300ml hrnček menších penne
3 kuracie stehná s kĺbom 
100ml sladkej smotany
1 žĺtok 
olej
soľ
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
štipka mletého muškátového orieška 
voda
čerstvá pažítka alebo zelená časť jarnej cibuľky 
tvrdý syr (Parmezán, Grana padano - podľa vlastného výberu)


22IMG_6687



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame smotanu, žĺtok a paradajkový sosík.

22IMG_6647


Vo woku rozohrejeme olej a vložíme očistené kuracie mäso, ktoré sme odrezali zo stehien a kĺbov. Opekáme, kým sa nezatiahne.

22IMG_6649


Pridáme soľ, mleté čierne korenie a muškátový oriešok.

22IMG_6650


Podlejeme trochou vody a varíme zakryté na miernom ohni 20 minút.

22IMG_6651


Potom pridáme smotanovo-žĺtkovú zmes, premiešame a dusíme 5 minút zakryté.

1


Pridáme čerstvú pažítku (alebo zelenú časť jarných cibuliek), premiešame a hneď odstavíme z ohňa.

22IMG_6657


Nakoniec pridáme nastrúhaný syr, premiešame, zakryjeme a necháme syr roztopiť 5 minút, ale už nevaríme.

22IMG_6658


Penne uvaríme podľa návodu na obale.

Sparený Amaranth (Totakura) alebo čerstvý špenát

11100_5676



ČO POTREBUJETE:

viazanicča Amaranthu alebo špenátu


15ks karí lístkov 
1 zelená chilli paprička 
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 lyžica channa dal
1 väčšia cibuľa 
kúsok čerstvého zázvoru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
štipka soli
1/2 lyžice ghee



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee. Pridáme karí lístky a chilli papričku.




Hneď ako lístky prasknú pridáme horčičné semienko a channa dal. Počkáme, kým praskne horčičné semienko.




Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým nezosklovatie.




Potom pridáme nadrobno nakrájaný zázvor (alebo ho môžete postrúhať).




Pridáme kurkumu a premiešame.




Pridáme nakrájaný Amaranth alebo špenatové listy, pridáme štipku soli, premiešame a zakryjeme; najlepšie je to zakryť hlbším plechovým tanierom, do ktorého sa naleje voda a vňať sa tak uparí. 2 minútky necháme prehriať.




Pridáme mleté čierne korenie, premiešame, chvíľočku prehrejeme, odstavíme z ohňa a prikryté necháme 5 minút odležať v teple.




Podávame ako prílohu k dusenej ryži a karí.

štvrtok 12. augusta 2010

Parené buchty / Steamed sweet dumplings





ČO POTREBUJETE (na 6ks):

na cesto:
200g polohrubej múky (ja som použila múku Maida)
1 lyžička sušeného droždia
soľ
1 lyžica kryštáľového cukru
1 vajce
125ml teplého mlieka

na plnenie:
tuhší džem 

na potieranie:
olej

na servírovanie:
roztopené maslo
kakao + práškový cukor na posypanie






AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise dáme múku, cukor, droždie a štipku soli. Premiešame.

Pridáme vajíčko a teplé mlieko a vypracujeme cesto. Cesto necháme v miske, tú zakryjeme a necháme ho 30min kusnúť. Potom ho znova rukou premiesime (podsypeme múkou, ak treba) a znova ho necháme v miske 30min kysnúť. 



Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na približne 1cm hrubý plát. Rozkrájame na menšie plátky a na každý položíme kúsok džemu.

Džem zabalíme do cesta a vytvarujeme malé buchtičky. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť.

Buchty som parila v dvojhrnci. Do spodného hrnca som dala asi 5cm vody, naň som položila hrniec s dierkami a zakryla pokrievkou. Vodu v spodnom hrnci som priviedla k varu. Keď sa začala variť dno dierkového hrnca som potrela olejom a vložila doňho buchty trocha od seba, pretože počas parenia podrastú. Vrchný hrniec som zakryla, do dierky v pokrývke som strčila klinček a parila som 10 minút.



Hotové buchty vyberieme, pichneme špáradlom a potrieme olejom. Uložíme do misky a zakryjeme. Rovnako pokračujeme so zbytkom buchiet. Treba dávať pozor pri vyberaní, aby na buchty nekvapla horúca voda z pokrievky, inak spľasnú.



Hotové buchty si posypeme sladkým kakaom a pokvapkáme roztopeným maslom.