streda 16. februára 2011

Krevetové "dum dum" karí / Prawns dum dum (curry)

Dum dum v angličtine znamená 'stupid', čiže je to karí pre začiatočníkov, a keď som ja začínala s indickou kuchyňou, tak som bola presne toto, dum dum 😃❤


22krevetove dum dum 042



ČO POTREBUJETE:

1/2kg čerstvých tigrých kreviet; očistených

na pastu:
200ml hrnček kešu orechov namočiť v 200ml horúcej vody

na karí:
olej
3 stredne veľké červené cibule
1 plná lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty 
(alebo 1/2 lyžičky z každého čerstvo nastrúhaného)
1 lyžička mletého koriandru
3/4 - 1 lyžička kašmírskeho chilli korenia mletého 
(je menej pálivé než bežné chilli korenie) 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 stredne veľké rajčiny

na dokončenie:
soľ
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckeho
100ml vody na podliatie


22krevetove dum dum 048



AKO PPOSTUPOVAŤ

Očistíme krevety od pancierikov a čriev a dobre poumývame. 

22krevetove dum dum 019


Kešu orechy namočíme vo vode na 30 minút a potom spolu s vodou vymixujeme na pastu. Nemusí byť vymixovaná do úplnej dokonalosti. Kúsky kešu orechov vo výslednom karí sú veľmi dobré. 

22krevetove dum dum 002


V hlbšej panvici zohrejeme olej (môžete použiť ghee miesto oleja) a do mäkka na ňom opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. 

22krevetove dum dum 021


Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku restujeme.

22krevetove dum dum 022


Pridáme mletý koriander, kurkumu a chilli korenie a premiešame s cibuľou. 

22krevetove dum dum 026


Pridáme nadrobno nakrájané rajčiny, premiešame... 

22krevetove dum dum 027


... a dusíme ich pod pokrievkou na miernom ohni, kým nezmäknú a nerozpadnú sa. 

22krevetove dum dum 029


Pridáme krevety a 100ml vody, premiešame, privedieme k varu, oheň zmiernime a 6 minút varíme pod pokrievkou. 

22krevetove dum dum 031


Osolíme, pridáme senovku grécku, premiešame. 

22krevetove dum dum 035


Pridáme pastu z kešu orechov, premiešame, privedieme k varu a na stredne silnom ohni, odokryté varíme 2-3 minúty. 

22krevetove dum dum 037


Panvicu odstavíme z ohňa a zakrytú necháme 10 minút postáť. Nakoniec do karí primiešame nasekanú koriandrovú vňať. 

22krevetove dum dum 040


Podávame s dusenou ryžou alebo indickými plackami (Naan, Paratha, Chapati). 


22krevetove dum dum 062


nedeľa 13. februára 2011

Hrachová kaša / Green peas porridge




ČO POTREBUJETE:
(asi na 3 porcie)

200ml hrnček zeleného hrachu 
(alebo žltého hrachu alebo toor dalu a aj cícer sa hodí ako obmena; použila som sušený)
1 bobkový list
50-100ml hydinového vývaru 
(záleží akú hustú kašu chceme)

2 lyžičky ghee
4 - 5 strúčikov cesnaku
mleté čierne korenie
sušený majorán
soľ (prípadne Podravka)

1 lyžica masla + troška oleja
1 veľká červená cibuľa

sezam na posypanie

prílohy:
vajcia, údené mäso, klobása, anglická slanina, nakladaná uhorka, chlieb




AKO POSTUPOVAŤ:

Suchý hrach na noc namočíme do vody tak, aby bol všetok ponorený. Ja ho dávam do chladničky, kvôli teplu v kuchyni, kde by inak začal kvasiť. 

Ráno vodu zlejeme a vymeníme za čistú, uvaríme ho s bobkovým listom v tlakovom hrnci domäkka. Bez soli! 



Necháme ho vychládnuť a rozmixujeme s trochou vývaru dohladka. Ak vám v kaši chutia kúsky hrášku, nemixujte ho príliš dlho.

V hrnci zohrejeme ghee a orestujeme nastrúhaný cesnak. 

Pridáme hrachovú kašu a ak treba trocha zriediť, pridáme vývar. (Ak nemáme po ruke vývar, stačí voda a naša "čarovná" slovenská masala Podravka 🤓. Áno, rada používam.)

Ďalej vmiešame majorán, mleté čierne korenie a dochutíme soľou (prípadne aj Podravkou). Chvíľu prevaríme, občas premiešame. 

♡ ♡ ♡

V druhom hrnci si zohrejeme maslo a troška oleja, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a štipku soli a opražíme ju do zlatista. 



Kašu podávame posypanú opraženou cibuľou, s volským okom alebo uvareným 8 minútovým vajíčkom, sezamom, ktorý sme chvíľku opiekli na suchej panvici (s plátkom údeného mäsa alebo upečenou klobásou alebo opraženou anglickou slaninou, nakladanými uhorkami) a chlebom.

piatok 11. februára 2011

Škoricové lievance / Cinnamon pancakes

Skoricove lievance



ČO POTREBUJETE (na asi 7ks):

2 vajíčka 
200g bieleho jogurtu
štipka soli
1 plná lyžica hnedého cukru
3/4 lyžičky mletej škorice
180g hladkej múky (použila som múku Maida)
2 lyžice roztopeného masla
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
(ak by bolo cesto veľmi husté, domiešať s mliekom)


Skoricove lievance



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si v miske zmiešame vajíčka, jogurt, štipku soli, hnedý cukor a škoricu. Pridáme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva a sódu a poriadne vymiešame na hladké cesto. Nakoniec primiešame roztopené maslo a vymiešame. Ak by bolo cesto príliš husté, pridáme troška mlieka. Hustota cesta by mala byť asi ako pri kysnutých dolkách. Cesto necháme aspoň 30 minút postáť.

Panvicu si dobre rozohrejeme. Lievance pečieme nasucho z oboch strán dohneda, na miernom ohni. Po obrátení lievanec troška pritlačíme o panvicu obracačkou, sploštíme ho.

Skoricove lievance


Môžeme podávať s ovocím, s čokoládovou polevou, pocukrované alebo so šľahačkou. 



Skoricove lievance

Arašídová ryža

11IMG_4363



ČO POTREBUJETE:

1/4 hrnčeka nesolených arašídov 
1 lyžica Channa dal
1 lyžička sezamových semien
3 sušené červené chilli papriky

1/2 lyžičky rímskej rasce
štipku asafoetida
1 väčšiu masitú zelenú papriku; nakrájať 

3 hrnčeky udusenej ryže (použila som Basmati)
soľ


11IMG_4365



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvičke si zohrejeme 1 lyžicu ghee (alebo olej), pridáme arašídy, sezamové semená, channa dal a chilli papriky. Opekáme, kým arašídy nezhnednú. Treba ich premiešavať, aby sa opiekli rovnomerne a neprihoreli. Potom toto všetko necháme dobre vychládnuť a rozmixujeme (bez pridávania vody!).

1


V hlbšom hrnci si zohrejeme 1 lyžicu ghee, pridáme rímsku rascu a asafoetida a necháme chvíľku na miernom ohni opiecť, kým neuvoľnia vôňu.

2


Pridáme nakrájanú papriku a opekáme ju, kým nezmäkne. Treba ju občas premiešať. Keď je paprika mäkká, pridáme vymixované arašídy a asi 2-3 minúty restujeme, premiešavame.

3


Nakoniec pridáme udusenú ryžu, dobre premiešame, ryžu opekáme na miernom ohni ďalšie 2 minútky. Ak treba ryžu dochutíme soľou.

4

štvrtok 10. februára 2011

Čo je to Tadka, Tarka, či Popu?

V indických receptoch sa celkom určite dočítate o výrazoch Tarka, Tadka, Thalimpu, Popu, Chaunk... všetky tieto názvy znamenajú jedno a to isté. Ide o temperovanie korenín. V indickej kuchyni sa využíva temperovanie – oprážanie korenín veľmi často. Môže sa robiť buď na začiatku prípravy jedla alebo na konci, kedy sa koreniny opražia zvlášť a následne sa vylejú spolu s ghí (alebo iným tukom, olejom) na ktorom sa pražili do jedla, ktoré chceme touto Tadka dochutiť - dokončiť.


Vďaka oprážaniu korenín na ghí sa uvoľnia ich esenciálne oleje a zvýrazní sa ich chuť.



1sambar 019



Na Tadka sa väčšinou používvajú celé koreniny, teda nie mleté (okrem Asafoetida). Môže to byť napríklad rímska rasca, horčičné semienka, koriandrové semená, semená senovky gréckej, ale aj čili papričky, karí lístky, urad dal, či cibuľa.



Tadka sa používa hlavne na dochutenie jedla, ale jej úlohou je aj dodať koreniny, ktoré napomáhajú tráveniu.



Príkladom prvotnej Tadka, ktorá sa robí na začiatku úpravy jedla je napríklad recept na Tamatar Pyaz ki Subzi. Príkladom záverečnej Tadka, ktorá sa pridáva do hotového jedla na záver pred servírovaním je recept naTarka dal alebo Sambar.


1sambar 021