(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 270ml)
1/2 hrnčeka celozrnnej múky (Atta)
3/4 hrnčeka hladkej múky (Maida)
soľ
voda podľa potreby
olej (alebo ghee)
2 menšie červené cibule
4 strúčiky cesnaku
125ml mrazeného hrášku; vytiahnite si ho vopred, aby sa trocha rozmrazil
1/2 lyžičky sušenej mäty (miesto mäty môžete použiť čerstvú koriandrovú vňať)
hladká múka pri vaľkaní placiek
125ml mrazeného hrášku; vytiahnite si ho vopred, aby sa trocha rozmrazil
1/2 lyžičky sušenej mäty (miesto mäty môžete použiť čerstvú koriandrovú vňať)
hladká múka pri vaľkaní placiek
(ak chcete placky troška pálivé, pridajte do múky chilli korenie - asi 1/2 lyžičky)
AKO POSTUPOVAŤ:
Obe múky dáme do misky, pridáme soľ a premiešame.
Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. V panvici zohrejeme trochu oleja a cibuľu na ňom do hnedkava orestujeme. Pridáme nakrájaný cesnak, sušenú mätu (ak použijete nasekanú koriandrovú vňať, nepridávajte ju spolu s hráškom, ale ju zamiešajte do múky) a hrášok a 1-2 minútky opekáme, premiešavame. Hotový hrášok s cibuľou dáme do misky...
... a roztlačíme.
Roztlačený hrášok s cibuľou pridáme do múky a zapracujeme do nej prstami. Postupne pridávame vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme 30 minút v miske pod kuchynskou utierkou odležať.
Dáme si zohrievať panvicu.
Cesto rozdelíme na rovnako veľké guľôčky (ja som z tohto množstva surovín urobila 7ks, ale záleží od toho, aké veľké placky budete robiť). Z každou guľôčkou pracujeme postupne. Najprv ju trocha v dlaniach sploštíme a obalíme v múke....
... položíme ju na pracovnú dosku a rozvaľkáme na placku. Jednu polovicu placky troška potrieme olejom a preložíme na polovicu; polovicu tej polovice zasa potrieme troška olejom a preložíme na polovicu.
Čiže vznikne malý trojuholník. Ten trojuholník znova obalíme v múke a vyvaľkáme na tenkú placku, ktorú dáme opekať na suchú panvicu.
Keď je troška opečená, otočíme ju a potrieme tú opečenú stranu troška olejom. Chvíľu necháme opekať a znova obrátime na chvíľočku na olejom potretú stranu.
Hotovú placku uložíme do kuchynskej utierky, až kým ju nebudeme podávať. Rovnako pokračujte so zbytkom cesta.