streda 14. septembra 2011
nedeľa 11. septembra 2011
Kachori
Recept na Kachori je posledný recept pred naším odchodom do Mumbai a na Slovensko. Následujúce dni strávim tešením sa, upratovaním, chystaním, balením, odmrazovaním a usmievaním sa :) Pred nami je mesiac, na ktorý som čakala celé štyri roky. Po štyroch rokoch konečne uvidím mojich najbližších a najmilších a vymrznem vo farebnom, októbrovom počasí... Po návrate nás čaká veľa zmien a sťahovanie, na čo sa však všetci celkom tešíme.
Tomuto pouličnému jedlu ja veľmi neholdujem, mám radšej obyčajné Puri placky alebo „egg puff“, ale v Indii je Kachori dosť populárne a moja staršia dcéra a manžel ho tiež veľmi ľúbia. Ja som pripravila s náplňou s Urad dal, môžete však použiť aj inú náplň – inú strukovinu alebo aj zemiaky.
Tomuto pouličnému jedlu ja veľmi neholdujem, mám radšej obyčajné Puri placky alebo „egg puff“, ale v Indii je Kachori dosť populárne a moja staršia dcéra a manžel ho tiež veľmi ľúbia. Ja som pripravila s náplňou s Urad dal, môžete však použiť aj inú náplň – inú strukovinu alebo aj zemiaky.
ČO POTREBUJETE (na 8ks):
Na cesto:
100g múky Maida
100g múky Atta
Soľ
2 lyžičky ghee
80ml vody (izbovej teploty)
Náplň:
25g urad dal
25ml vody
Olej
1 lyžička rímskej rasce
½ lyžičky feniklových semien
½ lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
Štipka asafoetida
1 zelená chilli paprička; nakrájaná nadrobno
½ lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
Soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si pripravíme plnku, pretože nám musí poriadne vychládnuť.
Urad dal namočíme na 2 hodiny do ľadovej vody.
V hrnci zohrejeme trochu oleja, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Oboje necháme prasknúť a rozvinúť vôňu a chuť. Pridáme asafoetida, kurkumu, nakrájanú chilli papričku, mletý koriander a cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľu korenie oprážame.
Potom pridáme pastu z urad dalu, soľ a 100ml vody. Varíme na miernom ohni, premiešavame, kým plnka nezhustne.
Odstavíme ju z ohňa a necháme poriadne vychládnuť.
♡ ♡ ♡
Do misky dáme obe múky, soľ a černušku, zamiešame.
Potom pridáme vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Potrieme ho olejom, necháme ho v miske, zakryjeme kuchynskou utierkou a odložíme odpočívať na 15 minút.
Guľôčku v dlaniach sploštíme a potom palcami stláčame okraje, aby sme dostali malu placku, ktorá je v strede hrubšia.
V kadhai (indický wok) si zohrejeme dostatok oleja. Kachori sa hlboko pražia-fritujú. Či je olej horúci môžeme vyskúšať kusom cesta. Po vhodení sa musí okamžite pražiť.
Keď je olej dosť horúci, zmiernime ho na strednú silu a postupne vypražíme každú placku zvlášť.
Guľôčku sploštíme dlaňou na pracovnej doske a tou časťou dlane pri palci ju opatrne stláčame po celej ploche, kým nemáme troška hrubšiu, ale nie veľmi hrubú placku. Nevaľkajte ich valčekom!!
piatok 9. septembra 2011
Besan Roti / Flat bread made of chickpea flour
ČO POTREBUJETE (na 7ks):
soľ
2 lyžice Ghee
voda izbovej teploty podľa potreby
celozrnná múka Atta na vaľkanie placiek
ghee počas pečenia
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky preosejeme múku Besan, pridáme soľ a zamiešame. V strede urobíme malú jamku, kde nalejeme troška vody a pridáme ghee, začneme prstami spracovávať cesto. Postupne pridávame vodu podľa potreby a vypracujeme pevné, nelepivé cesto. Odložíme ho do misky, potrieme olejom a misku prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a cesto necháme 30 minút odležať.
Cesto rozdelíme na rovnako veľké guľôčky, ktoré sú o niečo väčšie ako pinpongová loptička. S každou pracujeme zvlášť. Dáme si zohriať panvicu.
Vezmeme guľôčku, sploštíme ju v dlaniach a obalíme v múke Atta.
Keď je panvica dostatočne horúca, oheň zmiernime na stredne silný. Vyvaľkáme tenšiu placku, ktorú položíme na zohriatu panvicu a po jej okrajoch nakvapkáme lyžičkou troška ghee.
Chvíľku opekáme, obrátime a zasa chvíľku opekáme. Obrátime ju niekoľkokrát, kým nie je z oboch strán do hneda. Hotové placky vložíme do čistej kuchynskej utierky, aby neoschli a nevychládli.
Môžeme podávať rovnako ako Chapati.
streda 7. septembra 2011
utorok 6. septembra 2011
Aloo Matar (zemiaky s hrachom)/ Potatoes with green peas
ČO POTREBUJETE:
6 stredné veľkých zemiakov
200ml mrazeného hrášku
2 lyžice ghí (alebo oleja)
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
1 lyžička rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 veľká červená cibuľa
1 malá paradajka
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
200ml vody
1 plochá lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
V hlbokej panvici zohrejem ghí, oheň zmiernime a pridáme rímsku rascu, ktorú necháme prasknúť. Potom pridáme kurkumu a zamiešame. Pridáme nastrúhaný zázvor a nadrobno nakrájaný cesnak a 2 minúty restujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým cibuľa trocha nezhnedne, asi 10-15 minút. Treba ju často premiešať. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, mletý koriander a kašmírske čili korenie a poriadne premiešame. Panvicu zakryjeme, na miernom ohni cibuľu a paradajku dusíme 5 minút.
Potom pridáme ošúpané, nakrájané zemiaky, rozmrazený hrášok, soľ a 200ml vody. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a zemiaky s hráškom varíme asi 20 minút, domäkka. Pridáme garam masala, nasekanú koriandrovú vňať, poriadne premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Panvicu prikryjeme a aloo matar necháme odpočívať 10 minút.
Podávame s plackami Čapati.
🥔 🥔 🥔
A ak vám zmes zostane, môžete ju jednoducho použiť na náplň do sendvičov. V Indii to nie je nič nové ani zvláštne. Sendvič naplnený zemiakmi je pouličná klasika hlavne v Mumbai. Ja som len pridala plátok syra a hotový sendvič som potrela maslom.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)