piatok 19. októbra 2012

Kuracia polievka / Chicken soup





ČO POTREBUJETE:

1 kurací trup (na ktorom zostalo ešte nejaké mäso) alebo krídelká, kĺby

5-6 kapustových listov
2-3 veľké mrkvy
kúsok zelenej papriky
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku

(ďalej môžete pridať petržlen, zeler, kaleráb... bouquet garni)

5-6 guličiek čierneho korenia
štipka mletej kurkumy (nemusí byť)
soľ
1 a pol litra vody





AKO POSTUPOVAŤ:

Ja ju robím celkom jednoducho. Možno to  nie je ten správny postup ako v 5* reštaurácii (čiže nepečiem najprv kosti zvlášť), ale nám to nevadí. Všetko dáme do hrnca, zalejeme vodou, privedieme k varu, oheň zmiernime, prikryjeme pokrievkou tak, aby bola troška odchýlená a varíme 1 a pol hodiny. Ak sa urobí pena, tú pozbierame preč. Podávame s tenkými rezancami (ktoré varíme zvlášť, nikdy nie v polievke). 



(Ak chcete, nakoniec si ju môžete posypať nasekanou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou a pokvapkať citrónom. A kľudne použite aj podravku, ak vám chutí v tejto polievke. Nám chutí 🤫🤭




štvrtok 18. októbra 2012

Pritam da dhaba (Mumbai, Dadar)

V utorok sme zasa cestovali do Mumbai. V skole maju deti 10 dnove prazdniny (pocas Navratri festivalu), a tak sme cas vyuzili na maly vylet a vybrali sme si cas straveny s rodinou.


Fotografie z cesty do Mumbai:

cestou do Chennai trocha sprchlo 




mobilna dhaba pri dialnici  






lakadla na letisku v Chennai














18.10.2012 sme stravili cely den so svagrinou, manzelovou sestrou. Bol den jej narodenin, vzala si v praci volno a tak sme sa pocas dna boli tulat po obchodoch...  




... dali sme si nieco male v Subway...




... deti stravili chvilu v kutiku, kde si mohli namalovat co si vybrali...






... zapojili sa aj vacsie "deti" :)




A potom vecer sme sa vybrali na veceru, na ktoru nas pozvala svagrina. Vsetci sme sa stretli v restauracii Pritam da dhaba.




Ked sme vosli dnu, pred nami bola pekna cista miestnost, biele obrusy, klimatizacia a ticha hudba. Casnik k nam pristupil, svagrina mu povedala, ze mame rezervaciu v ich dhaba casti. Zaviedol nas cez "snobl" cast do zadnejsej casti. Bolo to vlastne uz pod sirim nebom, len trocha prestresene, jednoducho taky dhaba vzhlad. Sedelo sa na akychsi gaucoch s vankusmi, pri ktorych boli nizke stoliky.  





Na kraji celeho priestoru varili kuchari priamo pred ludmi. Robili tam kebaby a placky, ktore piekli v tandoori peciach.  












Usadili sme sa a vybrali z kazdeho rozka troska.




V pozadi hrala vesela, typicka punjabi hudba, ktoru mam osobne velmi rada, pretoze cloveku "trha" nohami. Doslova. Este aj decka som videla ako nohami "sibrinkuju"" pod stolom v style punjabi balle balle. Jedlo bolo vyborne. Kebaby mali tu typicku tandoori chut, rumali roti boli tenucke ako papier a vyborne maslove, krevety boli perfektne pripravene a vsetko to chutilo tak uzasne ako posobila aj atmosfera restauracie a usmevy ochotnych casnikov.  


Masala papad - chrumkave placky potrete pikantnou masala a posypane troskou nasekaneho koriandru  



Zemiacky, ktore neviem, ci mali nejaky specialny nazov.




Malai murgh kebab




Sheekh lamb kebab




Sheekh murgh kebab




Rumali roti




Chana masala




Rogan Josh




Tava masala prawns




Casnici boli zvlast prijemni. Mladsia dcerka bola prave v nalade, ze ma chut na opekane rezance, ktore ale neboli v ponuke. Casnik bol mily a povedal jej, ze ak sa nanho pekne usmeje, on jej tie rezance zozenie :) A aj zohnal. Takze spokojni sme boli naozaj vsetci.






Po jedle kazdemu priniesli misticku s horucou vodou a citronom na umytie ruky, pretoze jedlo sa tam je pravou rukou.

Restauracia je velmi pohodlna. Na gaucoch sa prijemne lenosi, ludia nemusia sediet v pozore a robit dojem na okolo sediacich. Pan pri vedlajsom stoliku jedol v pololezme, debatil pritom so svojim spolocnikom. O stol dalej na gauci zaspal maly chlapec. A po jedle sa dokonca aj moj synovec natiahol a nechal brusko chvilu odpocivat.  




V takom prijemnom prostredi som hadam este ani nebola. Ak sa nahodou ocitnete v Mumbai v blizkosti casti Dadar East, urcite navstivte restauraciu Pritam da dhaba.

**Je to jedna z restauracii, kde sa podava aj alkohol.

sobota 13. októbra 2012

Šišky ako od babičky

Dnešným dňom sa skončili dôležité polročné písomky v škole. Pekne sa nám zamračilo a pripomenulo mi to zasa jesenný deň. Rozhodla som sa teda urobiť šišky. Ani neviem prečo, ale šišky mi pripomínajú jeseň, tú našu u nás, na Myjave. Často sa u nás šišky nerobili, bola to skôr babičkina "parketa" a väčšinou ich robila počas fašiangov. Ale jeseň mám spojenú aj s mojou babičkou, takže začiatok dvojtýždňových prázdnin a koniec písomkového obdobia sme "oslávili" takými klasickými babičkovskými šiškami.  (Keby ich dnes videla, určite by bola na mňa pyšná.)





ČO POTREBUJETE (asi na 20ks):

500g hladkej múky 
(použila som Maida; porovnateľná s hladkou múkou 00)
štipka soli
1 lyžica sušeného droždia 
50g kryštáľového cukru
4 žĺtky
4 lyžice rastlinného oleja
4 lyžice rumu (alebo vanilkovú arómu)
asi 300ml teplého mlieka

na polevu (robila som od oka):
šľahačková smotana
obyčajné maslo na pečenie 
cukor
kakao





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme do misky. Pridáme soľ, cukor a sušené droždie a premiešame. Do stredu urobíme jamku, pridáme teplé (nie horúce) mlieko, olej, vajíčka a rum. Vymiesime cesto. Počas miesenia budete možno potrebovať ešte podsypať múkou, aby sa vám cesto nelepilo. Vymiesené cesto necháme v zakrytej miske kysnúť 30 minút.  

sisky 016


Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú pracovnú plochu a znova premiesime v rukách. Vyvaľkáme asi na 2cm hrúbku a kolieskovým vykrajovátkom alebo pohárom vykrajujeme šišky. Necháme ich podkysnúť, kým rozpálime dostatočné množstvo oleja v hrnci na vysmážanie. Toľko, aby v ňom šišky plávali.

sisky 018


Keď je olej dosť horúci, oheň zmiernime na strednú silu a chvíľu počkáme. Šišky doňho opatrne vkladáme vrchnou časťou nadole. Oprážame pod pokrievkou asi 3 minúty, potom ich obrátime a oprážame už odokryté ďalšie asi 3 minúty. Vysmažené vyberieme na čisté kuchynské papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej.

Poznámka: Počas praženia šišiek do oleja môžeme vložiť pár kúskov očistenej mrkvy. Keď je už hnedá, vyberieme ju a vložíme nové kúsky. Mrkva vraj zabraňuje preprážaniu tuku. To je rada od mojej mamy, ktorú jej dala jej mama.

sisky 020


Šišky sú ako mäkkučké vankúšiky a vôbec nie napité olejom. Úplne dokonalé.

sisky 031



Suroviny na polevu som dala do hrnca naraz a dala zohrievať. Postupovala som ako pri príprave polevy Ganache. Teda nenechala som to začať variť. Hneď ako som zbadala malé bublinky na okrajoch, hrniec som odstavila z ohňa a maslo za stáleho miešania nechala roztopiť. Potom som každú šišku do polevy namočila a nechala zaschnúť.  

sisky 025


A toto je na následujúce dva týždne odo mňa posledný recept. O pár dní odchádzame prázdninovať zasa do Mumbai. Želám vám pekné jesenné dni 🍂

štvrtok 11. októbra 2012

Zemiakové placky / Potatoe fritters



ČO POTREBUJETE (na asi 6ks):

5-6 veľkých zemiakov

10 strúčikov cesnaku 

soľ

mleté čierne korenie 

1 lyžička sušeného majoránu 

2 vajcia

2 plné lyžice múky

olej




AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky okrájame a nastrúhame najemno. Troška vyžmýkame (ja nežmýkam úplne na 100%) a šťavu, ktorú pustili zlejeme. 

Pridáme k nim nastrúhaný cesnak, soľ, čierne korenie, majorán, vajcia a premiešame. Pridáme múku a znova premiešame. Cesto je redšie.

Panvicu zohrejeme, potrieme výdatne olejom. Oheň zmiernime a do stredu panvice dáme asi 3 lyžice zemiakového cesta. Lyžicou ho rozotrieme po celej panvici na tenkú placku a opekáme ju na miernom ohni do zlatista. Potom ju obrátime a opečieme aj z druhej strany. 

Pokračujeme rovnako so zbytkom cesta. 

pondelok 8. októbra 2012

Sacher torta / Sachertorte

Nikdy som nejedla originál, takže neviem porovnať chuť. Ale táto torta nám všetkým veľmi chutila. 

Október je moje obľúbené obdobie. Nielen preto, že je to obdobie farieb a chladnejšieho počasia. Vo vzduchu je v tomto čase čosi iné. Svieže. Niečo, čo už nám našepkáva, že ide zima a s ňou sa blížia moje obľúbené Vianoce. Chýba mi toto počasie. Október je môj obľúbený mesiac aj preto, že som sa v ňom narodila. Nie žeby som narodeniny nejak špeciálne oslavovala. Zvyčajne len upečiem tortu sama sebe :) Ale aj tak... A kedže cez víkend pravdepodobne zasa cestujeme do Mumbai na 2 týždňové prázdniny (počas festivalu Navratri), tortu som piekla pár dní vopred. 

Tento rok som sa rozhodla pre Sacher tortu, lebo krémových mám už akosi dosť. V Mumbai som zohnala inak nezohnateľný marhuľový lekvár a tak som sa do nej konečne mohla pustiť.


Sacher torta


 
ČO POTREBUJETE:

6ks vajíčok; oddeliť žĺtka od bielkov
210g zmäknutého masla na pečenie 
210g práškového cukru
210g horkej čokolády (použila som horkú Bournvile)
165g hladkej múky (použila som Maida)
2ks vanilkového cukru (dala som 1/2 lyžičky vanilkovej arómy)
1/2 balíčka prášku do pečiva (dala som 1 plochšiu lyžičku)

marhuľový lekvár (nie iný!)

na polevu:
ak chcete polevu Ganache, prekliknite sa na recept SEM


Sacher torta
 

 
AKO POSTUPOVAŤ:

Žĺtka oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom a maslom.

0
 
Potom do maslovej hmoty pridáme roztopenú (nie horúcu) čokoládu a znova vymiešame.

Sacher torta
 
Pridáme vanilkovú arómu a premiešame. Postupne pridávame múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva a vyšľahané bielka. Sneh z bielkov zamiešavame opatrne.

Sacher torta
 
Formu na pečenie vytrieme maslom alebo olejom a vysypeme múkou.

Sacher torta
 
Cesto do formy nalejeme a rovnomerne uhladíme. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170-180st. na 50 minút.

Sacher torta
 
Upečenú tortu necháme dobre vychládnuť. Vychládnutú vyklopíme.

Ja som ju dala na noc do chladničky a dorábala som až ráno. Po odležaní sa mi pekne dala prekrojiť, bez mrvenia a trhania ako sa mi to stáva, keď krájam čerstvý vychládnutý piškót.

Sacher torta

V hrnčeku si zohrejeme marhuľový lekvár.

Sacher torta
 
Horúcim lekvárom natrieme spodný plát torty a prikryjeme ho vrchným. Tortu natrieme horúcim lekvárom aj z vrchu.

Sacher torta
 
Urobíme si polevu. Ja som použila Ganache. Do hrnca som dala 180ml sladkej šľahačkovej smotany a polámala do nej 220g horkej čokolády Bournvile. Hrniec som dala na oheň a počkala, kým sa na okrajoch smotany začnú robiť bublinky. Nesmie sa však variť. Potom som oheň vypla a za miešania nechala čokoládu v smotane rozpustiť. Ešte horúcu polevu som vyliala na tortu a dala vychladiť.

Sacher torta
 
Šľahačka, ktorá sa u nás predáva sa nedá vyšľahať, takže tortu sme mali bez nej.



Doplnenie z 10.10.2012
Dostala som mail od Jeanette E. s týmto textom:
""Videla som tvoj recept na Sacherovu tortu a nedá mi nepripomenúť, že Sacherka sa nikdy nesmie prekrojiť. Neplní sa ničím. Po upečení sa korpus potre marhuľovou marmeládou a potom sa poleje polevou. Keď je totiž ta torta prerezaná a naplnená, už sa nesmie volať Sacherova.
Nepatrí do nej v žiadnom prípade  ani prášok  do pečiva. Tam príde iba tá hromada vajec, z ktorých je torta ľahká ako páper.  Torta sa nikdy nerobí z hladkej múky, vždy z polohrubej.""

Ďakujem za upozornenie, určite to pomôže aj iným, keď budú chcieť skúsiť piecť 🙂