Červená cibuľa je bohatá na kvercetín. Kvercetín pôsobí ako silný antioxidant, pôsobí priaznivo proti zápalom, proti rastu niektorých rakovinotvorných buniek, proti kardiovaskulárnym chorobám, proti baktériám a vírusom. Ďalej priaznivo pôsobí proti trombóze, pomáha brániť vzniku krvnej zrazeniny, pomáha udržovať cievy čisté a priechodné. Významný je účinok na tlmenie alergických reakcií pri astme alebo bodnutí hmyzom (potláča uvoľnenie histamínu z buniek).
Je tiež bohatá na alicín. Alicín sa nachádza v zelenine z čeľade cesnekovitých ako je cesnak a cibuľa. Jednou z jeho vlastností je schopnosť priaznivo pôsobiť v liečbe infekcií spôsobených zlatým stafylokokom rezistantným na methicilín. Pôsobí priaznivo tiež pri kardiovaskulárnych chorobách a na zníženie vysokého krvného tlaku.
Ďalej je to chróm. Je to esenciálny stopový prvok, ktorý podporuje pôsobenie inzulínu a ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov. Predpokladá sa, že chróm by sa dal využiť pri redukcii hmotnosti a zlepšení regulácie krvného cukru u osôb postihnutých cukrovkou.
Červená cibuľa je považovaná za surovinu z nízkym glykemickým indexom.
Zdroje informácií v článku:
kvercetin, alicín, chróm, červená cibuľa