pondelok 29. novembra 2010

Pražené solené mandle - Advent sa začal aj v Indii 🕯/ Fried salted almonds



Máme po 1. adventnej nedeli. U nás síce nezasneží ani keby som sa ako dlho pozerala von oknom a hypnotizovala prichádzajúce obláčiky, ale aj ja (aj keď sme hinduistická rodina) som si urobila aspoň symbolický "venček", aby nám navodil atmosféru prichádzajúcich sviatkov.





Zimnú náladu si navodíme aspoň tým, že si pustíme (síce nie veľmi zdravú) klimatizáciu, zatiahneme závesy a intenzívne myslíme na to, že za oknami padajú mäkkučké, biele, vzorkované vločky a vytvárajú jednu veľkú bielu perinu po celom okolí. Do toho nám hrajú vianočné pesničky a rozvoniavajú chrumkavé, pražené mandle... Mandle sú i dnes drahšia záležitosť, ale pamätám sa aká vzácnosť to bola, keď sme boli deti. Pražené mandle patrili výlučne k Vianociam a tešili sme sa aj tým 4 kúskom, ktoré sme každá dostali.

Prajem príjemný začiatok prichádzajúcich sviatkov vám všetkým, nech sa vám darí s pečením vianočných koláčikov a drží sa vás veselá nálada 🎄🙂




Pražené solené mandle





ČO POTREBUJETE:

mandle
voda
olej
soľ


22mandle 017



AKO POSTUPOVAŤ:

Dáme zovrieť vodu. Keď sa začne variť, vhodíme do nej mandle a necháme pol minútky povariť (oblanšírujeme). Scedíme, chvíľočku počkáme, aby sme si prsty nepopálili a stiahneme z nich šupku. 

22mandle 006


Na panvici zohrejeme troška oleja a mandle na silnom ohni opražíme dohneda. Keď začnú chytať farbu, vareškou ich stále prehadzujeme, aby nezhoreli a opiekli sa rovnomerne. 

22mandle 010


Vyberieme do misky, môžeme ich uložiť na kuchynskú utierku, aby odsala prebytočný olej. Osolíme, premiešame a necháme vychládnuť, čím viac schrumkavejú. 

2 komentáre:

  1. Miskaaaa,tak aspon takto sme vsetci spolu.Prajem krásny Advent!paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem :) Aj vam prajem peknu bielu zimu a prijemne predvianocne obdobie :) Nech ste vsetci zdravi.

    OdpovedaťOdstrániť