ČO POTREBUJETE:
1 hrnček fazule Rajma
voda podľa potreby
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 väčšie červené cibule
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
1 veľká paradajka
1 lyžička garam masala
soľ
čerstvá koriandrová vňať
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Fazuľu si na noc namočíme do vody. Ráno scedíme a vymeníme za novú vodu, toľko, aby bola fazuľa celkom pod vodou ponorená. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka.
🫘 🫘 🫘
V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme dohnedkava. (Čím viac bude cibuľa dohneda, tým tmavšie hnedšie karí.)
Pridáme nakrájaný cesnak a strúhaný zázvor (alebo ho nakrájajte, aj tak sa bude mixovať) a 2 minútky restujeme s cibuľou.
Pridáme kurkumu a mletý koriander, premiešame.
Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme kým paradajka nezmäkne. Zmes necháme vychládnuť.
Potom túto zmes dáme do mixéra, pridáme niekoľko uvarených fazúľ a trocha vody z uvarených fazúľ a rozmixujeme na hustú omáčku - pastu.
Rozmixovanú omáčku nalejeme do hrnca, pridáme uvarenú fazuľu spolu s vodou, v ktorej sa varila (ak by sa vám zdalo, že by karí bolo príliš polievkové, vodu nepoužite všetku; ak by ste mali málo vody z uvarenej fazule, pridajte vriacu vodu z konvice), pridáme garam masala, osolíme a privedieme k varu. Premiešame a na miernom ohni povaríme 5 minút.
Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odstavíme z ohňa. Karí necháme pod pokrievkou ešte 10 minút odležať.
Podávame s ryžou.