streda 22. decembra 2010

Smotanová Vianočka / Christmas sweet braided bread (or Christmas challah)




ČO POTREBUJETE:
(na menšiu vianočku)

250g hladkej múky (použila som Maida)
1 celê vajce + 1 bielko
štipka soli
55g práškového cukru
pár kvapiek vanilkovej arómy
125ml sladkej smotany (25%)
1 plochá lyžička sušeného pieskového droždia

(ak máte radi hrozienka, môžete si za menšiu hrsť namočiť cez noc v rume a potom zapracovať do cesta, spolu s rumom)

žĺtok a maslo na potretie vianočky




AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ, cukor a droždie. Pridáme vajíčko a bielko, ktoré sme si vybrali zavčasu z chladničky, aby sme "nepostudenili" droždie. Ďalej pridáme vanilkovú arómu, hrozienka a zohriatu smotanu. Nesmie byť horúca, len teplá, aby nám cesto pekne nakyslo. Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple 1 hodinu kysnúť.



Potom cesto opäť premiesime a rozdelíme na 6 rovnako veľkých častí. Všetky premiesime, vymodelujeme buchtičky a rukou vyšúľame na rovnako dlhé šúľky. Vianočku upletieme podľa tohoto videa a preložíme ju na plech, na ktorom sa bude piecť. 



Vianočku znova necháme na teplom mieste asi 30 minút podkysnúť. Rúru si vyhrejeme na 180st. Pred pečením ju potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme lúpanými mandlami.

Mandle si pripravíme dopredu. Povaríme ich minútku vo vode, scedíme, stiahneme z nich šupku a necháme oschnúť. Potom ich nakrájame na lupienky. Môžeme si ich pripraviť deň vopred. Ja som si ich potom uskladnila v sklenej dobre uzavretej nádobe v chladničke. 



Pečieme ju 30 - 35min, do zlatista. Ak si ju nechcete posypať mandlami, hotovú vianočku potrite rozpusteným maslom, aby sa pekne leskla.



Je mäkkučká, na chuť veľmi dobrá a krásne, vianočne mi rozvoňala celý byt. 


vianocka 002







A toto je naša rodinná obľúbená rozprávka... ako inak? 
O Vianočke 🥰🎄

nedeľa 19. decembra 2010

Gobi Manchurian

Gobi manchurian



ČO POTREBUJETE:

na cestíčko:
3/4 pohára hladkej múky (Maida)
1 lyžička kopčekom kukuričného škrobu
soľ
1/2 lyžičky zázvorovej pasty
1/2 lyžičky cesnakovej pasty
voda podľa potreby

ďalej:
1 menší karfiol
1 menšia mäsitá zelená paprika
2 veľké červené cibule
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky zázvorovej pasty
1/2 lyžičky cesnakovej pasty
1 zelená chilli paprička (alebo 1/3-1/2 lyžičky pálivého chilli korenia)
1 lyžica sójovej omáčky light
1-2 lyžice paradajkového pretlaku
mleté čierne korenie
olej na vyprážanie
vňat jarnej cibuľky 


Gobi manchurian



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku s kukuričným škrobom a soľou a postupným pridávaním vody vymiešame kašičku. Do kašičky zamiešame zázvorovú a cesnakovú pastu.

22gobi manchurian 001


Karfiol si rozrobíme na ružičky. V hlbšej panvici zohrejeme dostatok oleja, aby karfiol bol z polovice ponorený pri vyprážaní. Každú ružičku postupne dobre namočíme v kašičke z múky a vložíme do horúceho oleja. Smažíme na stredne silnom až miernom ohni dohneda.

22gobi manchurian 005


Vypražený karfiol si odložíme bokom na kuchynské savé obrúsky, aby sme odstránili prebytočný olej.

V druhej panvici si zohrejeme asi 2 lyžice oleja. Popražíme na ňom minútku kurkumu a zázvorovú a cesnakovú pastu.

22gobi manchurian 008


Pridáme na menšie kúsky nakrájanú cibuľu, papriku a nadrobno nakrájanú chilli papričku (ak používame). Hrniec zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni zeleninu udusíme do mäkka. Občas premiešame.

22gobi manchurian 010


Cibuľu a papriku zalejeme sójovou omáčkou, pridáme paradajkový pretlak. (Indické ženy používajú obyčajný kečup. Úplne vážne. Som si istá, že to tak robia aj v reštauráciách. A tak sa nebudem tváriť, že ja to občas tiež neurobím, ak nemám pretlak...) Ak sme nepoužili chilli papričku, teraz pridáme pálivé chilli korenie a mleté čierne korenie. Dobre premiešame.

22gobi manchurian 012


Pridáme vypražený karfiol a premiešame s cibuľou a paprikou; ak treba, dosolíme. Aby to nebolo príliš suché, pridáme 2 lyžice vody, prehrejeme.

22gobi manchurian 013


Pridáme nadrobno nakrájanú vňať jarnej cibuľky a premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme uležať v tesne uzavretom hrnci 10 minút.

22gobi manchurian 014


Hotové jedlo si môžeme ešte dozdobiť nasekanou vňatou jarnej cibuľky priamo na tanieroch. Podávame ako "starter" alebo s plackami.



Gobi manchurian

Ako pracovať so sušeným droždím?

Keďže čerstvé droždie u nás nepredávajú, som odkázaná len na sušené. Sú dostupné dva druhy sušeného droždia. Maličké guľôčky a pieskové.



Ako na guľôčkové droždie:



Do malej misky si dáme 1/2 lyžičky cukru, guľôčkové droždie a asi 3 lyžičky teplej vody. Voda nesmie byť chladná, inak droždie nenakysne a ani príliš horúca, inak droždie horúcou vodou obaríme a tiež nenakysne. Najlepšie skúsiť teplotu vody vlastným prstom. Všetko lyžickou zľahka zamiešame, guľôčky treba rozpustiť. Misku uzavrieme a odložíme na 30 minút na teplé miesto. Kvások, ktorý nám vznikne potom varechou zapracujeme do cesta.





Ako na pieskové droždie:

Pieskové droždie sa rovno zamieša do múky, ktorá sa zmieša s ostatnými surovinami a s teplou tekutinou. Znova treba dať pozor na teplotu tekutiny. Takto pripravené cesto v nádobe uzavrieme a odložíme na teplé miesto bez prievanu. Práca s pieskovým droždím je jednoduchšia a cesto ľahšie kysne.


22suroviny 040


Poznámka: Oboje druhy droždia skladujem v plechovej, tesne uzavretej nádobe, v chladničke.

sobota 11. decembra 2010

Linecké koláčiky (pečivo) / Linzer cookies

Určite už všetci vypekáte koláčiky na Vianoce. Vzduch začína voňať atmosférou sviatkov, dobrou náladou a tí, čo sú mimo domova väčšinou prichádzajú domov. Stretávajú sa celé rodiny a onedlho príde deň, keď spolu zasadnú k jednému sviatočnému stolu. Aby som neprišla o celú tú krásu tohto obdobia, tiež pečiem linecké koláčiky a myslím na všetko pekné, čo nás ešte len čaká na Vianoce… žiarivé očká drobčekovcov pri pohľade na darčeky  🤩🎁🎄




ČO POTREBUJETE:

300g múky (použila som Maida)
150g masla (alebo 100ml Ghee)
100g cukru
1 žĺtok
1 celé vajce
1/3 lyžičky vanilkovej arómy




AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky suroviny dobre spracujeme rukami na tuhé cesto a odložíme ho minimálne na 3 hodiny do chladničky. Ak použijeme Ghee miesto masla, necháme cesto v chladničke na noc.

Formičku pred každým vykrojením položíme do múky, aby sa nám cesto na ňu nelepilo.

Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2cm a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré uložíme na suchý plech.



Rúru predohrejeme na 150-180 stupňov a pečieme do žlta, asi 7-10 minút; záleží od vašej rúry.

Upečené koláčiky necháme vychládnuť, odložíme do krabice na suché miesto a na druhý deň môžeme "zlepovať" džemom.

Vrch zlepených koláčikov pocukrujeme.

Robievam aj kakaové linecké koláčiky. Vtedy pridám do cesta 1 lyžicu kakaa a o rovnakú časť (1 lyžicu) z múky dám menej.





Prajem vám príjemné Vianočné sviatky  ❤

sobota 4. decembra 2010

Karí so sójovými kockami a karfiolom / Curry with soya chunks and cauliflower

Kari so sojovymi kockami a karfiolom



ČO POTREBUJETE:

za misku sójových kociek
horúca voda na zaliatie sójových kociek

olej
1/3 lyžičky rímskej rasce
2 väčšie cibule
2 veľké paradajky
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala
menší karfiol
soľ
voda na podliatie
koriandrová vňať

na vymixovanie (spolu s paradajkovo-cibuľovou pastou):
1/2 lyžičky feniklových semienok
1 lyžica channa dal
1/2 lyžičky zázvorovej pasty (alebo čerstvého strúhaného zázvoru)
1/2 lyžičky cesnakovej pasty (alebo čerstvého strúhaného cesnaku)




AKO POSTUPOVAT:

Sójové kocky si dáme do misky a zalejeme horúcou (prevarenou) vodou. Necháme postáť 20 minút a prebytočnú vodu zlejeme.



V hrnci si zohrejeme olej a dáme opražiť rímsku rascu, kým troška nezhnedne a neuvoľní vôňu.



Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme do mäkka.



Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a pražíme do mäkka.



Potom pridáme kurkumu a garam masala, premiešame, popražíme pár minút, kým korenie neuvoľní vôňu.



Polovicu z tejto zmesi odoberieme do misky a pridáme k nej ostatné prísady na vymixovanie. Necháme zmes vychládnuť a vychládnutú s troškou vody vymixujeme na pastu.



K zmesi, ktorá nám zostala v hrnci pridáme karfiolové ružičky, podlejeme vodou toľko, aby bol karfiol ponorený, osolíme, privedieme k varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a karfiol uvaríme do polomäkka.



Keď je karfiol polomäkký, pridáme sójové kocky...



...pastu, ktorú sme si vymixovali z polovice cibuľovo-paradajkovej zmesi a kokosové mlieko. Premiešame, privedieme znova k varu, oheň zmiernime a zakryté povaríme asi 15 minút.



Hotové karí posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou.


Podávame s dusenou ryžou.

pondelok 29. novembra 2010

Pražené solené mandle - Advent sa začal aj v Indii 🕯/ Fried salted almonds



Máme po 1. adventnej nedeli. U nás síce nezasneží ani keby som sa ako dlho pozerala von oknom a hypnotizovala prichádzajúce obláčiky, ale aj ja (aj keď sme hinduistická rodina) som si urobila aspoň symbolický "venček", aby nám navodil atmosféru prichádzajúcich sviatkov.





Zimnú náladu si navodíme aspoň tým, že si pustíme (síce nie veľmi zdravú) klimatizáciu, zatiahneme závesy a intenzívne myslíme na to, že za oknami padajú mäkkučké, biele, vzorkované vločky a vytvárajú jednu veľkú bielu perinu po celom okolí. Do toho nám hrajú vianočné pesničky a rozvoniavajú chrumkavé, pražené mandle... Mandle sú i dnes drahšia záležitosť, ale pamätám sa aká vzácnosť to bola, keď sme boli deti. Pražené mandle patrili výlučne k Vianociam a tešili sme sa aj tým 4 kúskom, ktoré sme každá dostali.

Prajem príjemný začiatok prichádzajúcich sviatkov vám všetkým, nech sa vám darí s pečením vianočných koláčikov a drží sa vás veselá nálada 🎄🙂




Pražené solené mandle





ČO POTREBUJETE:

mandle
voda
olej
soľ


22mandle 017



AKO POSTUPOVAŤ:

Dáme zovrieť vodu. Keď sa začne variť, vhodíme do nej mandle a necháme pol minútky povariť (oblanšírujeme). Scedíme, chvíľočku počkáme, aby sme si prsty nepopálili a stiahneme z nich šupku. 

22mandle 006


Na panvici zohrejeme troška oleja a mandle na silnom ohni opražíme dohneda. Keď začnú chytať farbu, vareškou ich stále prehadzujeme, aby nezhoreli a opiekli sa rovnomerne. 

22mandle 010


Vyberieme do misky, môžeme ich uložiť na kuchynskú utierku, aby odsala prebytočný olej. Osolíme, premiešame a necháme vychládnuť, čím viac schrumkavejú.