streda 22. decembra 2010

Domáca majonéza / Homemade mayonnaise

23. december ... každoročným rituálom v našej rodine v tento deň, je miešanie domácej majonézy. Vždy to robil môj ocinko. On má na to jednoducho talent :) Celá finta však spočíva v tom, že olej a žĺtka musia mať rovnakú teplotu (izbovú). Potom sa vám majonéza celkom určite nezrazí, aj keď nebudete miešať ako o život.


Majoneza


Na 1 a pol kila zemiakov robím majonézu z 2 žĺtkov a 200ml oleja (na 1 žĺtok - 100ml oleja). Záleží však hlavne na veľkosti žĺtok.

Do misky si oddelím žĺtka a nechám ich zohriať na izbovú teplotu. Rovnako si odlejem 200ml oleja a nechám na rovnakom mieste ako žĺtka. Vždy ich nechám bokom tak hodinku.

Majoneza


Potom malou vareškou žĺtka rozmiešam a za stáleho miešania prilievam po troškách olej, kým mi nevznikne hustejšia hladká kaša - majonéza. Takto pripravenú majonézu použijem do zemiakového šalátu.


Majoneza

Smotanová Vianočka / Christmas sweet braided bread (or Christmas challah)




ČO POTREBUJETE:
(na menšiu vianočku)

250g hladkej múky (použila som Maida)
1 celê vajce + 1 bielko
štipka soli
55g práškového cukru
pár kvapiek vanilkovej arómy
125ml sladkej smotany (25%)
1 plochá lyžička sušeného pieskového droždia

(ak máte radi hrozienka, môžete si za menšiu hrsť namočiť cez noc v rume a potom zapracovať do cesta, spolu s rumom)

žĺtok a maslo na potretie vianočky




AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ, cukor a droždie. Pridáme vajíčko a bielko, ktoré sme si vybrali zavčasu z chladničky, aby sme "nepostudenili" droždie. Ďalej pridáme vanilkovú arómu, hrozienka a zohriatu smotanu. Nesmie byť horúca, len teplá, aby nám cesto pekne nakyslo. Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple 1 hodinu kysnúť.



Potom cesto opäť premiesime a rozdelíme na 6 rovnako veľkých častí. Všetky premiesime, vymodelujeme buchtičky a rukou vyšúľame na rovnako dlhé šúľky. Vianočku upletieme podľa tohoto videa a preložíme ju na plech, na ktorom sa bude piecť. 



Vianočku znova necháme na teplom mieste asi 30 minút podkysnúť. Rúru si vyhrejeme na 180st. Pred pečením ju potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme lúpanými mandlami.

Mandle si pripravíme dopredu. Povaríme ich minútku vo vode, scedíme, stiahneme z nich šupku a necháme oschnúť. Potom ich nakrájame na lupienky. Môžeme si ich pripraviť deň vopred. Ja som si ich potom uskladnila v sklenej dobre uzavretej nádobe v chladničke. 



Pečieme ju 30 - 35min, do zlatista. Ak si ju nechcete posypať mandlami, hotovú vianočku potrite rozpusteným maslom, aby sa pekne leskla.



Je mäkkučká, na chuť veľmi dobrá a krásne, vianočne mi rozvoňala celý byt. 


vianocka 002







A toto je naša rodinná obľúbená rozprávka... ako inak? 
O Vianočke 🥰🎄

nedeľa 19. decembra 2010

Gobi Manchurian

Gobi manchurian



ČO POTREBUJETE:

na cestíčko:
3/4 pohára hladkej múky (Maida)
1 lyžička kopčekom kukuričného škrobu
soľ
1/2 lyžičky zázvorovej pasty
1/2 lyžičky cesnakovej pasty
voda podľa potreby

ďalej:
1 menší karfiol
1 menšia mäsitá zelená paprika
2 veľké červené cibule
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky zázvorovej pasty
1/2 lyžičky cesnakovej pasty
1 zelená chilli paprička (alebo 1/3-1/2 lyžičky pálivého chilli korenia)
1 lyžica sójovej omáčky light
1-2 lyžice paradajkového pretlaku
mleté čierne korenie
olej na vyprážanie
vňat jarnej cibuľky 


Gobi manchurian



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku s kukuričným škrobom a soľou a postupným pridávaním vody vymiešame kašičku. Do kašičky zamiešame zázvorovú a cesnakovú pastu.

22gobi manchurian 001


Karfiol si rozrobíme na ružičky. V hlbšej panvici zohrejeme dostatok oleja, aby karfiol bol z polovice ponorený pri vyprážaní. Každú ružičku postupne dobre namočíme v kašičke z múky a vložíme do horúceho oleja. Smažíme na stredne silnom až miernom ohni dohneda.

22gobi manchurian 005


Vypražený karfiol si odložíme bokom na kuchynské savé obrúsky, aby sme odstránili prebytočný olej.

V druhej panvici si zohrejeme asi 2 lyžice oleja. Popražíme na ňom minútku kurkumu a zázvorovú a cesnakovú pastu.

22gobi manchurian 008


Pridáme na menšie kúsky nakrájanú cibuľu, papriku a nadrobno nakrájanú chilli papričku (ak používame). Hrniec zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni zeleninu udusíme do mäkka. Občas premiešame.

22gobi manchurian 010


Cibuľu a papriku zalejeme sójovou omáčkou, pridáme paradajkový pretlak. (Indické ženy používajú obyčajný kečup. Úplne vážne. Som si istá, že to tak robia aj v reštauráciách. A tak sa nebudem tváriť, že ja to občas tiež neurobím, ak nemám pretlak...) Ak sme nepoužili chilli papričku, teraz pridáme pálivé chilli korenie a mleté čierne korenie. Dobre premiešame.

22gobi manchurian 012


Pridáme vypražený karfiol a premiešame s cibuľou a paprikou; ak treba, dosolíme. Aby to nebolo príliš suché, pridáme 2 lyžice vody, prehrejeme.

22gobi manchurian 013


Pridáme nadrobno nakrájanú vňať jarnej cibuľky a premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme uležať v tesne uzavretom hrnci 10 minút.

22gobi manchurian 014


Hotové jedlo si môžeme ešte dozdobiť nasekanou vňatou jarnej cibuľky priamo na tanieroch. Podávame ako "starter" alebo s plackami.



Gobi manchurian

Ako pracovať so sušeným droždím?

Keďže čerstvé droždie u nás nepredávajú, som odkázaná len na sušené. Sú dostupné dva druhy sušeného droždia. Maličké guľôčky a pieskové.



Ako na guľôčkové droždie:



Do malej misky si dáme 1/2 lyžičky cukru, guľôčkové droždie a asi 3 lyžičky teplej vody. Voda nesmie byť chladná, inak droždie nenakysne a ani príliš horúca, inak droždie horúcou vodou obaríme a tiež nenakysne. Najlepšie skúsiť teplotu vody vlastným prstom. Všetko lyžickou zľahka zamiešame, guľôčky treba rozpustiť. Misku uzavrieme a odložíme na 30 minút na teplé miesto. Kvások, ktorý nám vznikne potom varechou zapracujeme do cesta.





Ako na pieskové droždie:

Pieskové droždie sa rovno zamieša do múky, ktorá sa zmieša s ostatnými surovinami a s teplou tekutinou. Znova treba dať pozor na teplotu tekutiny. Takto pripravené cesto v nádobe uzavrieme a odložíme na teplé miesto bez prievanu. Práca s pieskovým droždím je jednoduchšia a cesto ľahšie kysne.


22suroviny 040


Poznámka: Oboje druhy droždia skladujem v plechovej, tesne uzavretej nádobe, v chladničke.

sobota 11. decembra 2010

Linecké koláčiky (pečivo) / Linzer cookies

Určite už všetci vypekáte koláčiky na Vianoce. Vzduch začína voňať atmosférou sviatkov, dobrou náladou a tí, čo sú mimo domova väčšinou prichádzajú domov. Stretávajú sa celé rodiny a onedlho príde deň, keď spolu zasadnú k jednému sviatočnému stolu. Aby som neprišla o celú tú krásu tohto obdobia, tiež pečiem linecké koláčiky a myslím na všetko pekné, čo nás ešte len čaká na Vianoce… žiarivé očká drobčekovcov pri pohľade na darčeky  🤩🎁🎄




ČO POTREBUJETE:

300g múky (použila som Maida)
150g masla (alebo 100ml Ghee)
100g cukru
1 žĺtok
1 celé vajce
1/3 lyžičky vanilkovej arómy




AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky suroviny dobre spracujeme rukami na tuhé cesto a odložíme ho minimálne na 3 hodiny do chladničky. Ak použijeme Ghee miesto masla, necháme cesto v chladničke na noc.

Formičku pred každým vykrojením položíme do múky, aby sa nám cesto na ňu nelepilo.

Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2cm a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré uložíme na suchý plech.



Rúru predohrejeme na 150-180 stupňov a pečieme do žlta, asi 7-10 minút; záleží od vašej rúry.

Upečené koláčiky necháme vychládnuť, odložíme do krabice na suché miesto a na druhý deň môžeme "zlepovať" džemom.

Vrch zlepených koláčikov pocukrujeme.

Robievam aj kakaové linecké koláčiky. Vtedy pridám do cesta 1 lyžicu kakaa a o rovnakú časť (1 lyžicu) z múky dám menej.





Prajem vám príjemné Vianočné sviatky  ❤

sobota 4. decembra 2010

Karí so sójovými kockami a karfiolom / Curry with soya chunks and cauliflower

Kari so sojovymi kockami a karfiolom



ČO POTREBUJETE:

za misku sójových kociek
horúca voda na zaliatie sójových kociek

olej
1/3 lyžičky rímskej rasce
2 väčšie cibule
2 veľké paradajky
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala
menší karfiol
soľ
voda na podliatie
koriandrová vňať

na vymixovanie (spolu s paradajkovo-cibuľovou pastou):
1/2 lyžičky feniklových semienok
1 lyžica channa dal
1/2 lyžičky zázvorovej pasty (alebo čerstvého strúhaného zázvoru)
1/2 lyžičky cesnakovej pasty (alebo čerstvého strúhaného cesnaku)




AKO POSTUPOVAT:

Sójové kocky si dáme do misky a zalejeme horúcou (prevarenou) vodou. Necháme postáť 20 minút a prebytočnú vodu zlejeme.



V hrnci si zohrejeme olej a dáme opražiť rímsku rascu, kým troška nezhnedne a neuvoľní vôňu.



Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme do mäkka.



Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a pražíme do mäkka.



Potom pridáme kurkumu a garam masala, premiešame, popražíme pár minút, kým korenie neuvoľní vôňu.



Polovicu z tejto zmesi odoberieme do misky a pridáme k nej ostatné prísady na vymixovanie. Necháme zmes vychládnuť a vychládnutú s troškou vody vymixujeme na pastu.



K zmesi, ktorá nám zostala v hrnci pridáme karfiolové ružičky, podlejeme vodou toľko, aby bol karfiol ponorený, osolíme, privedieme k varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a karfiol uvaríme do polomäkka.



Keď je karfiol polomäkký, pridáme sójové kocky...



...pastu, ktorú sme si vymixovali z polovice cibuľovo-paradajkovej zmesi a kokosové mlieko. Premiešame, privedieme znova k varu, oheň zmiernime a zakryté povaríme asi 15 minút.



Hotové karí posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou.


Podávame s dusenou ryžou.