23. december ... každoročným rituálom v našej rodine v tento deň, je miešanie domácej majonézy. Vždy to robil môj ocinko. On má na to jednoducho talent :) Celá finta však spočíva v tom, že olej a žĺtka musia mať rovnakú teplotu (izbovú). Potom sa vám majonéza celkom určite nezrazí, aj keď nebudete miešať ako o život.
Na 1 a pol kila zemiakov robím majonézu z 2 žĺtkov a 200ml oleja (na 1 žĺtok - 100ml oleja). Záleží však hlavne na veľkosti žĺtok.
Do misky si oddelím žĺtka a nechám ich zohriať na izbovú teplotu. Rovnako si odlejem 200ml oleja a nechám na rovnakom mieste ako žĺtka. Vždy ich nechám bokom tak hodinku.
Na 1 a pol kila zemiakov robím majonézu z 2 žĺtkov a 200ml oleja (na 1 žĺtok - 100ml oleja). Záleží však hlavne na veľkosti žĺtok.
Do misky si oddelím žĺtka a nechám ich zohriať na izbovú teplotu. Rovnako si odlejem 200ml oleja a nechám na rovnakom mieste ako žĺtka. Vždy ich nechám bokom tak hodinku.
Potom malou vareškou žĺtka rozmiešam a za stáleho miešania prilievam po troškách olej, kým mi nevznikne hustejšia hladká kaša - majonéza. Takto pripravenú majonézu použijem do zemiakového šalátu.