nedeľa 2. januára 2011

Lokše / Lokshe

Tu ma napadá…. kto vie, kto od koho “odkukal”? Slováci od indov Aloo parathas alebo indovia od slovákov Lokše? 🤔Ja som dnes urobila Lokše, aby môj Sunil ochutnal aj “naše” placky 🙂





ČO POTREBUJETE (na 4ks):

2 stredne veľké zemiaky
(ak by sa vám cesto rozpadávalo, pridajte 1 žĺtok)
soľ
3 lyžice hladkej múky (použila som Maida)

maslo





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme poriadne vychládnuť. Najlepšie je si ich uvariť deň vopred. Potom ich ošúpeme a postrúhame najemno.

K postrúhaným zemiakom pridáme múku a soľ a rukou vypracujeme pevné nelepivé cesto. Necháme ho 30min pod utierkou oddýchnuť.



Dáme si ohrievať panvicu. 

Cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti a dlaňami vytvarujeme guľôčky. Znova ich necháme 15min odpočívať.



Guľôčky vyvaľkáme postupne na placky tak, že každú sploštíme v dlaniach, obalíme v múke a vyvaľkáme na tenkú placku. Netreba tlačiť príliš pri vaľkaní. 



Opekáme ich pomaly na suchej panvici z oboch strán do hnedkava. Pri opekaní oheň zmiernime, aby nám nezhoreli.

Hotové placky potrieme maslom.



Môj Sunil si ich nevedel dnes vynachváliť, vraj každý deň by som ich mala "deťom" robiť 🤭

Rady k zemiakovému cestu nájdete na tomto linku.

sobota 1. januára 2011

Thotakura Pappu

22IMG_8380



ČO POTREBUJETE:

1 viazanička = 100g Amaranthových lístov
1 malý hrnček = 100ml Toor dal
1 paradajka
1 zelená chilli paprička 
1/2 lyžičky tamarindovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
asi 100-150ml vody
soľ

na Tadka:
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
1 lyžička Urad dal
3 strúčiky cesnaku; posekané nadrobno




22IMG_8383



AKO POSTUPOVAŤ:

Amaranth umyjeme a posekáme. Vložíme do hrnca. Pridáme prepláchnutý toor dal.

22IMG_8353


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a paradajku.

22IMG_8355


Pridáme chilli papričku, kurkumu a tamarindovú pastu...

22IMG_8357


...zalejeme vodou.

22IMG_8359


Môžete to variť buď v normálnom hrnci domäkka alebo v tlakovom hrnci. V tlakovom hrnci asi 10-15 minút od natlakovania. Normálnym varom sa ľahšie ustráži tekutina. Musí jej byť dosť, aby sa toor dal uvaril a nakoniec jej nesmie zostať veľa, pretože nejde o polievku, ale skôr hustejšie karí.

Keď je amaranth uvarený roztlačíme všetko, aby to bolo kašovité.

22IMG_8361


Pripravíme si Tadka. V hlbšej panvici zohrejeme ghee. Najprv pridáme horčičné semienka, rímsku rascu a urad dal. Na stredne silnom ohni oprážame, kým urad dal mierne nezmení farbu.

22IMG_8363


Potom pridáme nakrájaný cesnak a karí lístky. Oprážame chvíľku, aby cesnak zavoňal.

22IMG_8364


Pridáme uvarený, roztlačený amaranth s dalom, osolíme, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Zakryté necháme odpočívať 10 minút.

22IMG_8369


Podávame s ryžou alebo Chapati.

Co je to Amaranth ?

22IMG_8329


Amaranth je pestovany pre jeho listy aj semena v mnohych castiach sveta. V indickom state Andhra Pradesh, su tieto listy doplnkom v priprave dalu nazyvaneho “Thotakura Pappu” (nazov pisany v telugu, jazyku statu Andhra Pradesh: తొట కూర పప్పు )

Amaranth, tiez nazyvany cinsky spenat, je dostupny v letnych mesiacoch v mnohych teplych oblastiach mierneho pasma. Je velmi popularnou listovou zeleninou v Indii.


22IMG_8333


Amaranth je dobrym zdrojom vitaminov: A, vitamin K, vitamin B6, vitamin C, riboflavin, kyselina listova; a mineralov: vapnik, zelezo, horcik, fosfor, draslik, zinok, med a mangan. Avsak ich mierne vysoky obsah kyseliny stavelovej moze branit vstrebavaniu vapnika a zinku, a tiez by mal byt konzumovany s opatrnostou ak niekto ma problemy s ochorenim obliciek, dnu, alebo reumatoidnu artritidu.


22IMG_8334


Amaranth sa nesmie ohrievat, pretoze dusicnany v listoch mozu byt transformovane na dusitany, podobne ako pri spenate.


(Zdroj info: internet)

Recepty s pouzitim Amaranthu:
Spareny Amaranth (Totakura) alebo cerstvy spenat
Thotakura Pappu తొట కూర పప్పు

utorok 28. decembra 2010

Varené červené víno / Mulled wine


Varene vino



ČO POTREBUJETE (pre 2 osoby):

40ml brandy
165ml červeného vína
55g jemného kryštáľového cukru
30ml vody
1/2 pomaranča nakrájaného na plátky
1/4 maličkého citróna
kúsok škorice
4-5 klinčekov
štipka muškátového orieška


11IMG_3041



AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky suroviny dáme do hrnca a privedieme k varu. 

Varene vino


Oheň zmiernime a varíme 5-8 minút. Podávame teplé. 

(Víno som varila preto toľko, lebo som ho chcela slabé. Kľudne ho varte, či ohrievajte toľko, koľko zvyknete.)


Varene vino

pondelok 27. decembra 2010

Paprikovo - zemiakové karí / Capsicum and potatoes curry

Paprikovo - zemiakove kari



ČO POTREBUJETE:

1 mäsitú žltú papriku
2 stredne veľké zemiaky
voda
soľ
1/2 lyžičky tamarindovej pasty
koriandrová vňať 

1. na popraženie:
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 plná lyžička sezamových semien
1 lyžička bieleho maku
1 lyžička koriandrových semien
1 sušená červená chilli paprička 
menšia hrsť arašídov 

2. na popraženie:
2 väčšie cibule
2 menšie paradajky
1/3 lyžičky mletej kurkumy


Paprikovo - zemiakove kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si opražíme na troche oleja suroviny z "1. na popraženie". Oprážame na miernom ohni, kým neuvoľnia vôňu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Paprikovo - zemiakove kari


Ďalej opražíme na oleji suroviny z "2. na popraženie". Pražíme, kým cibuľa a paradajky nie sú celkom mäkké.

Paprikovo - zemiakove kari


Opražené koreniny a cibuľovo-paradajkovú zmes dáme do mixéra, pridáme tamarindovú pastu a trocha vody a vymixujeme na pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Paprikovo - zemiakove kari


Papriku a zemiaky pokrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca, zalejem vodou toľko, aby boli ponorené, osolíme a uvaríme na miernom ohni domäkka. Varíme asi 10 minút.

Paprikovo - zemiakove kari


Po 10 minútach pridáme vymixovanú pastu, premiešame a povaríme ďalších 5 minút na miernom ohni, odokryté. Nakoniec do karí zamiešame nasekanú koriandrovú vňať a odstavíme z ohňa. Necháme odležať 10 minút zakryté.

Paprikovo - zemiakove kari


Podávame s ryžou.


Paprikovo - zemiakove kari

Kakaové očká / Cocoa cookies with jam




ČO POTREBUJETE:
(z tejto dávky som mala 35ks)

125g masla na pečenie, zmäknutého 
100g práškového cukru
1/2 lyžičky vanilkovej arómy
1 vajce
250g hladkej múky 
1 lyžica kakaa
troška prášku do pečiva 
štipka sódy bikarbóny
džem, ktorý sa nerozteká





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske vymiešame zmäknuté maslo, vajce a cukor. Pridáme vanilkovú arómu a postupne s múkou, do ktorej sme zamiešali kakao, prášok do pečiva a sódu, vypracujeme cesto. Odložíme ho v miske bokom na pol hodinky, odležať. Netreba ho dávať do chladničky, aby nebolo príliš tuhé pri pracovaní s ním.




Z cesta odtŕhame kúsky a dlaňami vytvarujeme guľôčky, ktoré v dlaniach sploštíme troška, uložíme na suchý plech a ukazovákom urobíme v strede malú jamku. Do jamky vložíme troška džemu.



Rúru predohrejeme na 180 st. a očká pečieme 15 minút.

* * *

Pre obmenu, 1/3 z množstva múky môžete nahradiť mletými orechami a upiecť také obyčajné kolieska / kekse.