sobota 23. apríla 2011

Scones so syrom a chilli / Cheese scones with chilli

Ak hľadáte nejaké rýchle, čerstvé, domáce pečivo, ktoré si môžete upiecť na raňajky, tak ste práve našli naň recept. Rýchlejšie a zároveň chutne to hádam ani nejde.





ČO POTREBUJETE (na 8ks):

130g hladkej múky (použila som Maida)
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
1/3 lyžičky soli
1/4 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia
100g strúhaného syra (Cheddaru, alebo iného vášho obľúbeného)

2 lyžice oleja
50ml cmaru izbovej teploty (alebo mlieka izbovej teploty zmiešané s troškou citrónovej šťavy)
1 vajce





AKO POSTUPOVAŤ:

Dáme si zohriať rúru na 180 st. 

V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, chilli korenie a nastrúhaný syr. 

V druhej miske zmiešame cmar alebo mlieko, vajce a olej.

Scones s chedarom


Mokrú zmes prilejeme do suchej a vypracujeme elastické mäkké cesto. Plech poprášime múkou. 

Cesto na plech položíme a dlaňou roztlačíme (nevaľkáme!!) na okrúhlu placku hrubú asi 2-3cm. Nožom cesto rozrežeme na 8ks. Aby sa vám cesto na nôž nelepilo, pomúčte si ho pred každým zárezom do cesta.

Scones s chedarom


Každý scone potrieme troška mliekom a dáme piecť na 25-30 minút, dohneda.

nedeľa 17. apríla 2011

Nedeľa / Sunday

Konečne sa blížia letné prázdniny a manželove voľno. Strávime viac času spolu, vonku a dúfam, že sa mi podarí niečo pekné nafotiť. Včera sme strávili príjemné poobedie prechádzkou.


zapad slnka1 034


Bohužiaľ toto sa stáva často 😔 nie je to prvýkrát, čo sme našli prázdny pancier z korytnačky, ktorá prišla na pobrežie "skovať" vajíčka.

korytnaci pancier 016

♡ ♡ ♡

beach2 018
Naša staršia dcéra 💕


beach1 028


mojko 022
Naša mladšia dcéra 💕

štvrtok 14. apríla 2011

Moja spomienka na slovenskú zimu / My memory of Slovak winter

Tieto fotky sú urobené na Myjave v roku 2007. Ja a naša staršia dcérka (vtedy sme mali len ju) sme šli na prechádzku na Štedrý deň, zapáliť sviečku mojej babičke a dedáčkovi. Ešte deň pred Štedrým dňom, boli chodníky suché a všetci sme si mysleli, že Vianoce budú na blate. V to ráno nás prekvapil mráz a sneh, len to tak praskalo pod nohami a pre mňa to bola pekná rozlúčka so zimou na dlhú dobu.


100_2990

100_2992

100_3000

100_3012

100_3008

100_3010

100_2986

nedeľa 10. apríla 2011

Zemiakový chlieb / Potato bread


Zemiakovy chlieb



ČO POTREBUJETE:

1/2kg hladkej múky (použila som múku Maida)
soľ
1 lyžička sušeného droždia
270ml vody (alebo podľa potreby, koľko múka potrebuje)
60-65ml mlieka
1 stredne veľký zemiak uvarený v šupke; ošúpaný a vychládnutý


11IMG_3428



AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme, pridáme soľ a sušené droždie a zamiešame. Vodu s mliekom dáme do jedného hrnca a zohrejeme, ale nesmie byť horúca, inak kvasnice "zabijeme" a nevykysli by nám. 

 ♡ ♡ ♡

Vodu s mliekom pridáme k múke, nastrúhame do tekutiny ošúpaný zemiak a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý uložíme do misky, troška pomúčime a necháme na teplom mieste, zakrytý vlhkou utierkou vykysnúť (aby sa zdvojnásobil). 

♡ ♡ ♡

Potom cesto znova premiesime a necháme zasa podkysnúť. Znova premiesime a vytvarujeme bochník, uložíme ho do formy, v ktorej ho budeme piecť (alebo na pekáč). Znova necháme asi 15 minút podkysnúť. 

1


Zatiaľ rúru vyhrejeme na 200 °C. Chlieb tesne pred pečením potrieme vlažnou vodou a pečieme 40-50 minút. Ak máte v rúre miesto, pod chlieb (pod mriežku) môžete vložiť mištičku (vhodnú do rúry) s vodou. 


Zemiakovy chlieb

Zemiakovy chlieb


Teplotu rúry si treba regulovať podľa toho ako vám pečie.

sobota 9. apríla 2011

Zopár minuloročných záberov I. / A few shots from last year I.


10513255_895390910494992_8279705419090077962_n

100_4316

100_4312

100_4224

100_4165
Takto to vyzerá, keď zájdeme za mestečko, kde bývame. Väčšinou rovina, ryžové políčka a sem tam dedina.

100_4237
Granátové jablko.

100_4239
Granátové jablko.

100_4240
Mosambi.

100_4242

100_4247

100_4252

100_4255

100_4261

100_4270

100_4291

100_4306


sunset1
Slniecko zapadlo, ked sme sa vracali domov z prechadzky pri mori.



22ulica 010
Hlavná cesta v Bapatla.


set of keys
Moje kľúče . . .

streda 6. apríla 2011

Kuracie kúsky v kešu omáčke / Chicken in cashew sauce

22plantain masala 066



ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):

prsia z jedného kuraťa
soľ

na marinádu:
1 lyžica sójovej omáčky 
1 lyžica sladkej čili omáčky
5 väčších nastrúhaných strúčikov cesnaku

ďalej:
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
olej+maslo 1:1
3 lyžice kešu orechov; pomlieť na prášok
voda podľa potreby
1 plochá lyžička sladkej mletej papriky
100ml sladkej smotany
čerstvá koriandrová vňať


22plantain masala 068



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, pokrájame na rezančeky. V miske zmiešame suroviny na marinádu a mäso do nej zamiešame. Uložíme na 2 hod. do chladničky.

22plantain masala 034

22plantain masala 035


V panvici zohrejeme olej a maslo. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme celkom domäkka.

22plantain masala 039


Potom pridáme pomleté kešu orechy a premiešame.

22plantain masala 040

22plantain masala 041


Pridáme mäso s marinádou a na prudkom ohni opečieme.

22plantain masala 042


Oheň zmiernime, mäso podlejeme trochou vody, osolíme, pridáme sladkú mletú papriku a 15 minút prikryté varíme na miernom až stredne silnom ohni.

22plantain masala 044


Omáčka nám zhustne vďaka mletým orechom.

22plantain masala 045


Nakoniec pridáme smotanu, premiešame, povaríme 5 minút. 

22plantain masala 054


Hotové jedlo si môžeme posypať nasekanou koriandrovou vňaťou.

22plantain masala 057


Podávame s dusenou ryžou