ČO POTREBUJETE (na 7ks):
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má 200ml)
1 hrnček celozrnnej múky (Atta)
1 hrnček hladkej múky (Maida)
2 lyžičky černušky siatej (kalonji)
soľ
1 lyžica Ghee
voda podľa potreby
Ghee na potieranie počas pečenia
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky dáme obe múky, soľ a semienka černušky.
Pridáme ghee a vodu po troškách podľa potreby na vymiesenie elastického cesta.
Cesto necháme v miske, zakryté kuchynskou utierkou odpočívať asi 30 minút.
Cesto rozdelíme na guľôčky rovnakej veľkosti. S každou pracujeme postupne, zvlášť.
Guľôčku trocha sploštíme v dlaniach a obalíme v múke (obaľovala som v celozrnnej).
Sploštenú guľôčku rozvaľkáme a potrieme troška s ghee.
Placku preložíme na polovicu a znova potrieme troška s ghee.
Preloženú placku preložíme znova na polovicu, čím dostaneme trojuhoľníček. Trojuhoľníčkovú placku obalíme v múke...
... a rozvaľkáme na tenkú placku.
Placku položíme na suchú panvicu, ktorú sme si vopred dobre rozpálili. Oheň zmiernime na strednú silu. Najprv opekáme chvíľku z jednej strany...
... potom placku obrátime, potrieme troška s ghee a necháme opiecť.
Znova placku obrátime a potretú stranu len troška, pár sekúnd prehrejeme. Upečenú placku zabalíme do čistej kuchynskej utierky, aby neoschla.
Placky podávame ako prílohu ešte teplé.
Černuška siata. . . tieto semienka môžete poznať aj pod názvami Kalonji, Nigella seeds alebo Onion seeds. Semená černušky sú trojuhoľníkového tvaru, čiernej farby, majú štiplavú vôňu a horkastú chuť. Obsahujú značné množstvo oleja. V indickej kuchyni sa často pridávajú do cesta na prípravu placiek, napríklad Naan alebo Paratha a tiež pri príprave Tadka.