streda 30. januára 2013

Dal Palak (dal so špenátom) / Dal with spinach



ČO POTREBUJETE (asi na 4 porcie):

1/2 hrnčeka Toor dal
1/4 hrnčeka oranžovej šošovice
voda podľa potreby
1/4 lyžičky mletej kurkumy

1 viazanička (100g) čerstvého mladého špenátu

olej alebo ghí
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
1 lyžička strúhaného čerstvého cesnaku

1 stredne veľká červená cibuľa
2-3 zelené čili papričky
1/4 lyžičky mletej kurkumy
soľ

1/2 lyžičky mletého koriandru 
1/2 lyžičky garam masala
1/2 lyžičky jaggery (palmového cukru)


na Tadka:
1 lyžica ghee
1/4 lyžičky asafoetida
1/4 kašmírskeho chilli korenia

šťava z citróna



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal a šošovicu prepláchneme a na pol hodiny namočíme vo vode.



Obe strukoviny dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme kurkumu, premiešame a privedieme k varu. Oheň zmiernime a strukoviny varíme odokryté domäkka, približne 20 minút.



Špenátové listy umyjeme a nakrájame. Ak použijeme baby špenát netreba krájať. 



V panvici zohrejeme ghee a necháme rozvoňať rímsku rascu. Pridáme nastrúhaný cesnak a zázvor. Chvíľku restujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a zelené chilli papričky a restujeme domäkka. 



Pridáme kurkumu a soľ, premiešame. Pridáme mletý koriander a garam masala, premiešame.



Pridáme uvarené strukoviny, jaggery, privedieme k varu, oheň zmiernime a pod pokrievkou varíme 5min.



Ďalej pridáme špenátové listy, ak treba upravíme hustotu karí pridaním vody a povaríme na miernom ohni 1 minútu alebo ak je príliš riedke, minútku ho varíme na silnom ohni. 

Vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.



V menšom hnrci poriadne zohrejeme ghee, pridáme kašmírske chilli korenie a asafoetida, hneď to na horúcom ghee zapení a ihneď to vylejeme do dalu (kde to opäť zapení, až mi to šošovku zahmlilo) a premiešame. 



(Aby sme dostali všetko z menšieho hrnca vylejeme doňho naberačku dalu, premiešame so zbytkami ghee a korenia a znova vylejeme do dalu.)

Podávame s dusenou ryžou, môžeme pokvapkať šťavou z citróna.

nedeľa 27. januára 2013

Nedeľná prechádzka

Dnes bol krásny deň. Slniečko svietilo, ale nebolo príliš horko. Zimné dni sa pomaly končia a bude čoraz teplejšie. A tak sme dnešok využili a strávili ho vonku. Deti sa vybehali, Bobby s nimi a tak dnes budú všetci dobre späť. 




























piatok 25. januára 2013

Deň republiky - India

26.1.1950 sa India stala republikou. India dosiahla nezávislosť od britskej nadvlády 15. augusta 1947. Národné sviatky ako deň nezávislosti a deň republiky sa v Indii oslavujú po celej krajine s oduševnením. Občania sú silne národne založení a vedú k tomu i deti. V školách každé ráno pred začatím vyučovania sa deti spoločne modlia a spievajú indickú národnú hymnu.




Dnes sme sa boli pozrieť na krátky program v škole, kde väčšinou odzneli príhovory, niečo z histórie dňa republiky a pár piesní. Deň sa začal indickou národnou hymnou.









Niekoľko obrázkov z rána:






Salonka vystupovala


pani riaditeľka mala pekný, ľudský príhovor, taký aby ho pochopili hlavne deti


budúcnosť Indie :)


Sanabkine nadšenie :)


Saloni


A ešte krátke video, kde pani riaditeľka dávala nejaké otázky najmenším (nebolo jej rozumieť) a drobci sa len krútili :)






My doma sme "oslávili" deň republiky s koláčom.




Prajem Indii šťastný Deň republiky.

streda 23. januára 2013

Kakaové mafiny s kúskami čokolády podľa Nigelly / Cocoa muffins with choco chips




ČO POTREBUJETE (na 6 ks):

125ml múky (použila som múku Maida, porovnateľná je s hladkou 00)
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka jedlej sódy
1 lyžica kvalitného kakaa
80ml pohár jemného kryštálového cukru (caster sugar)

100ml mlieka
30ml oleja
1 vajce
1 lyžička vanilkovej arómy

nasekaná horká čokoláda (použila som Bournville, alebo choco chips)





AKO POSTUPOVAŤ:

V jednej miske zmiešame sypké suroviny: múku, cukor, prášok do pečiva, sódu, kakao.

V druhej miske zmiešame tekuté suroviny: mlieko, vajce, olej, vanilkovú arómu a vsypeme aj nasekanú čokoládu.

Sypké suroviny vysypeme do tekutých a vymiešame.

Formu na mafiny vymažeme olejom (alebo použijeme mafinové papierové košíčky) a každú priehlbinku naplníme do 2/3 cestom.

Rúru predohrejeme na 180st. a mafiny pečieme 25 minút.


Zdroj inšpirácie TU.

pondelok 21. januára 2013

Červená cibuľa

1onion 012


Červená cibuľa je bohatá na kvercetín. Kvercetín pôsobí ako silný antioxidant, pôsobí priaznivo proti zápalom, proti rastu niektorých rakovinotvorných buniek, proti kardiovaskulárnym chorobám, proti baktériám a vírusom. Ďalej priaznivo pôsobí proti trombóze, pomáha brániť vzniku krvnej zrazeniny, pomáha udržovať cievy čisté a priechodné. Významný je účinok na tlmenie alergických reakcií pri astme alebo bodnutí hmyzom (potláča uvoľnenie histamínu z buniek).


Je tiež bohatá na alicín. Alicín sa nachádza v zelenine z čeľade cesnekovitých ako je cesnak a cibuľa. Jednou z jeho vlastností je schopnosť priaznivo pôsobiť v liečbe infekcií spôsobených zlatým stafylokokom rezistantným na methicilín. Pôsobí priaznivo tiež pri kardiovaskulárnych chorobách a na zníženie vysokého krvného tlaku.


Ďalej je to chróm. Je to esenciálny stopový prvok, ktorý podporuje pôsobenie inzulínu a ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov. Predpokladá sa, že chróm by sa dal využiť pri redukcii hmotnosti a zlepšení regulácie krvného cukru u osôb postihnutých cukrovkou.



1onion 009



Červená cibuľa je považovaná za surovinu z nízkym glykemickým indexom.



1onion 013



Zdroje informácií v článku:

kvercetin, alicín, chróm, červená cibuľa


sobota 19. januára 2013

Kuracie kúsky s dubákmi / Chicken pieces with porcini mushrooms

Dnes sme mali typickú "slovenskú" sobotu, aj keď soboty bývajú väčšinou o sladkom obede. Dnes bola výnimka. Typická bola skôr svojou atmosférou. Mäsko deťom veľmi chutilo, vraj ako u babičky. Keď zjedli svoju porciu, každá si ešte vypýtala pridať. Po obede som upiekla mramorovú bábovku, kým sa deti vonku bicyklovali a večer sme strávili pri Pyšnej princeznej a Dovolenej s andělem.

Zajtra máme posledný deň prázdnin. Od pondelka začíname poriadne študovať a opakovať celoročné učivo, o mesiac začnú preskúšavacie testy, ktoré pripravia deti na koncoročné písomky. 



1kuracie kusky s dubakmi 020



ČO POTREBUJETE:

2 kuracie stehná (aj s kĺbom); vykostené a nakrájané
2 veľké červené cibule
olej
2 lyžice sušených dubákov + voda na ich namočenie
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
1 plochá lyžička tandoori masala
soľ
1/2 lyžice kukuričného škrobu na zahustenie



1kuracie kusky s dubakmi 017



AKO POSTUPOVAŤ:

Cibuľu  nakrájame na štvrtky a rozmixujeme (ak použijete bielu cibuľu, nemixujte ju, len ju nadrobno nakrájajte). Dubáky namočíme v miske do vody na 30 minút.

V panvici zohrejeme olej a pridáme rozmixovanú cibuľu. Restujeme ju na silnom ohni do hnedkava.

1kuracie kusky s dubakmi 004


Potom pridáme nakrájané mäso a restujeme na silnom ohni, aby sa trocha zatiahlo.

1kuracie kusky s dubakmi 005


Pridáme vopred namočené dubáky, pokrájané. Premiešame.

1kuracie kusky s dubakmi 006


Ďalej pridáme sladkú mletú papriku, mleté čierne korenie a tandoori masala. Premiešame.

1kuracie kusky s dubakmi 007


Potom pridáme soľ a sušenú senovku grécku a znova premiešame.

1kuracie kusky s dubakmi 008


Všetko zalejeme vodou, v ktorej sa máčali dubáky a privedieme do varu. Oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a mäso varíme 20-30 minút do mäkka.

1kuracie kusky s dubakmi 009


Nakoniec v troche vody rozmiešame kukuričný škrob a vmiešame ho do jedla. Necháme prevrieť a odstavíme z ohňa.

1kuracie kusky s dubakmi 011


Podávame s dusenou ryžou.