ČO POTREBUJETE (asi na 4 porcie):
1/2 hrnčeka Toor dal
1/4 hrnčeka oranžovej šošovice
voda podľa potreby
1/4 lyžičky mletej kurkumy
1 viazanička (100g) čerstvého mladého špenátu
olej alebo ghí
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
1 lyžička strúhaného čerstvého cesnaku
1 stredne veľká červená cibuľa
2-3 zelené čili papričky
1/4 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala
1/2 lyžičky jaggery (palmového cukru)
čerstvá koriandrová vňať
na Tadka:
1 lyžica ghee
1/4 lyžičky asafoetida
1/4 kašmírskeho chilli korenia
šťava z citróna
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal a šošovicu prepláchneme a na pol hodiny namočíme vo vode.
Obe strukoviny dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme kurkumu, premiešame a privedieme k varu. Oheň zmiernime a strukoviny varíme odokryté domäkka, približne 20 minút.
Špenátové listy umyjeme a nakrájame. Ak použijeme baby špenát netreba krájať.
V panvici zohrejeme ghee a necháme rozvoňať rímsku rascu. Pridáme nastrúhaný cesnak a zázvor. Chvíľku restujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a zelené chilli papričky a restujeme domäkka.
Pridáme kurkumu a soľ, premiešame. Pridáme mletý koriander a garam masala, premiešame.
Pridáme uvarené strukoviny, jaggery, privedieme k varu, oheň zmiernime a pod pokrievkou varíme 5min.
Ďalej pridáme špenátové listy, ak treba upravíme hustotu karí pridaním vody a povaríme na miernom ohni 1 minútu alebo ak je príliš riedke, minútku ho varíme na silnom ohni.
Vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.
V menšom hnrci poriadne zohrejeme ghee, pridáme kašmírske chilli korenie a asafoetida, hneď to na horúcom ghee zapení a ihneď to vylejeme do dalu (kde to opäť zapení, až mi to šošovku zahmlilo) a premiešame.
(Aby sme dostali všetko z menšieho hrnca vylejeme doňho naberačku dalu, premiešame so zbytkami ghee a korenia a znova vylejeme do dalu.)
Podávame s dusenou ryžou, môžeme pokvapkať šťavou z citróna.