nedeľa 23. júna 2013

Baranie karí / Mutton curry

Pôvodný plán bol uvariť karí s kokosom, ale keďže ráno teta, ktorá má pri nás obchodík neotvorila, tak som improvizovala a na zjemnenie som použila kupované kokosové mlieko.

22baranie kari a pastika 008


ČO POTREBUJETE:

asi 700g baranieho mäsa, treba aj špikovú kosť (váha je aj s kosťou); namiesto baranieho mäsa môžeme použiť jahňacie alebo kozie mäso

na marinovanie:
1 plochá lyžička mletej kurkumy
1 plochá lyžička čili korenia

ďalej:
3 lyžice ghí
1 lyžica koriandrových semien
8-10ks čierneho guľatého korenia
3-4 červené sušené čili papričky
1 plná lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty (alebo česrtvý cesnak aj zázvor nastrúhať a z každého pol lyžičky)
2 poriadne veľké červené cibule

soľ
trocha vody
50ml kokosového mlieka



22baranie kari a pastika 012


AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso poriadne umyjeme a pokrájame na kocky (ako na guláš). Vložíme ho do misky spolu so špikovou kosťou (nemusí byť len jedna), pridáme mletú kurkumu a čili korenie. Dobre premiešame a uložíme na celú noc v zakrytej miske do chladničky.

Na druhý deň pokračujeme. V hrnci zohrejeme lyžicu ghí. Pridáme koriandrové semená a čierne korenie. Necháme koriander rozvoňať. Potom pridáme sušené čili papričky a cesnakovo - zázvorovú pastu. Chvíľočku na miernom ohni miešame, asi minútu. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju do hnedkava na stredne silnom ohni. (Dajte jej čas, aby bola dobre orestovaná a nie surová, inak sa zmení chuť celého jedla.) Orestovanú cibuľu odložíme na chvíľku vychladnúť. Potom z tejto cibuľovej zmesi vymixujeme pastu. Pridáme do nej troška vody, aby sa nám lepšie umixovala. Odložíme ju bokom do ďalšieho použitia.

V tom hrnci, kde sme restovali cibuľu a korenie (neumývali sme ho) znova zohrejeme 2 lyžice ghí. Pridáme karí lístočky a necháme ich prasknúť. Potom pridáme mäso a na silnom ohni opečieme. Osolíme a zakryté necháme dusiť vo vlastnej šťave. Ak by si pustilo málo šťavy, môžeme doliať troškou vriacej vody. Po hodine pridáme cibuľovú zmes a premiešame. Ďalej varíme do mäkka. Záleží na kvalite mäsa ako dlho ho treba variť, ja som ho varila takmer 2 hodiny dnes, inokedy mi stačí len hodina a pol. Pred dokončením pridáme kokosové mlieko, premiešame, necháme prevrieť a oheň vypneme.

Necháme odležať 15 minút a môžeme podávať s dusenou ryžou, plackami - Čapati alebo Papadum, nadrobno nakrájanou červenou cibuľou pokvapkanou citrónovou šťavou.

sobota 15. júna 2013

Čo je to Jamun ?

1


JAMUN (Syzygium cumini, jambul, jambolan, jamblang) je vždyzelený tropický strom. Jeho plody majú tmavofialovú farbu, horko-kyslastú chuť a predávajú sa za vysokú cenu. 
Jamun je pôvodom z Bangladéša, Indie, Nepálu, Pakistanu, Srí Lanky, Filipín a Indonézie. Názov ovocia je niekedy zlé preložený ako černice, čo je odlišné ovocie, nijako nesúvisiace so spomínaným Jamun – om. 

2


Podľa hinduistickej tradície, Rama sa živil týmto ovocím v lese 14 rokov počas jeho vyhnanstva z Ayodhya. Preto hinduisti považujú Jamun za "ovocie bohov". 
V štáte Maharashtra sa nazýva jāmbhūḷ - v miestnom jazyku Marathi; listy sa používajú počas sobáša ako dekorácia. Majú tiež jednu veľmi slávnu marathi pieseň o tomto ovocí "Jambhul pikalya Zada Khali ...".

V štáte Andhra Pradesh sa tento strom sa nazýva Neredu - v miestnom jazyku telugu. Okrem ovocia sa používa aj drevo zo stromu, napríklad na výrobu kolies vozov, ktoré sú ťahané byvolmi. 


3


Výživa a zdravie:
Plody sú dobrým zdrojom železa (hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila) a sú tiež veľmi dobré pre ľudí, ktorí majú ťažkosti so srdcom a pečeňou. Semená sú účinným liekom proti cukrovke. Listy majú antibakteriálne účinky a používajú sa na posilnenie zubov a ďasien. Jamun je vhodný pri hnačkovej diéte a na upravenie trávenia. Používajú sa tiež ako diuretikum.


Využitie:
Ovocie môže byť spracované do fermentovaných nápojov a džúsov. Pripravuje sa z neho tiež želé. Používa sa tiež na prípravu koláčov aj džemov. Semená môžu byť spracované na prášok, ktorý je vhodný na liečbu diabetu.






Zdroje informácií: 


piatok 14. júna 2013

Cícer

Cícer je dôležitou strukovinou v jedálničku človeka. Jeho semená majú vysoký obsah bielkovín, a preto sú dôležitou zložkou stravy vegetariánov a vegánov.
Ďalšie bežné názvy pre cícer sú: cizrna, garbanzo bean, Chana, hummus a Bengal gram.


Existujú dva hlavné druhy:

22okra a kala chana 016
  • Desi - má malé, tmavšie semená s hrubou šupkou. Pestuje sa predovšetkým v Indii, Bangladéši, časti Pakistanu, Etiópii, Mexiku a Iráne. Desi (znamená "miestny, lokálny" v hindštine) je tiež známy ako Bengal gram alebo Kala Chana.
  • Kabul - má svetlejšie, väčšie semená a hladšiu šupku. Pestuje sa predovšetkým v južnej Európe, severnej Afrike, Afganistane, Pakistane a Čile a v priebehu 18. storočia sa začal pestovať aj v Indii. Kabul (čo znamená "z Kábulu" v hindštine, pretože do Indie sa dostal tento druh z Afganistanu) je nazývaný tiež Kabuli Chana a pestuje sa v celom Stredomorí, Pakistane a Afganistane.
    Cicer / Kabuli chana


    1002407_10200424467027042_1397656910_n
    • Ďalším nezvyčajným druhom je aj zelený cícer, v hindštine nazývaný Hara Chana.




    Výživa:

    Obsahuje veľa bielkovín a vlákniny.

    Je dobrým zdrojom:
    • kyseliny listovej - je najdôležitejšia pred a počas tehotenstva, pri dialýze obličiek a pre ľudí trpiacich ochorením  pečene
    • vitamínu A - je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

    minerálov:
    • mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém
    • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca 
    • vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi
    • fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán
    • železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila
    • zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu. 
    • horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov


    Pozor: Cícer môže spôsobiť vážnu alergickú reakciu. Obsahuje puríny, ktoré môžu viesť k nadmernému hromadeniu kyseliny močovej. Nadmerné hromadenie kyseliny močovej môže prispieť k zdravotným problémom, ako je napríklad dna a obličkové kamene. Cícer obsahuje tiež veľké množstvo oxalátov




    Zdroj informácií: 
    http://en.wikipedia.org/wiki/Chickpea 
    http://www.everynutrient.com/healthbenefitsofchickpeas.html 
    http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4326/2 

    štvrtok 13. júna 2013

    Karfiolové subzi / Cauliflower subzi





    ČO POTREBUJETE:

    1 menší karfiol
    1 väčšia paradajka
    1 väčšia cibuľa
    1 zelená čili paprička
    1 lyžica ghí
    1/2 lyžičky mletej kurkumy
    1 lyžička kašmírskeho čili korenia
    3/4 lyžičky garam masala
    voda podľa potreby 
    soľ
    čerstvá koriandrová vňať






    AKO POSTUPOVAŤ:

    V kadhai (indický wok) zohrejeme ghí. Oheň zmiernime, pridáme černušku a necháme popražiť chvíľku. Počkáme, kým uvoľní vôňu, nesmieme ju nechať spáliť. Po chvíľke pridáme po dĺžke nakrojenú čili papričku.

    Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do mäkka.

    Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým paradajka nezmäkne.

    22karfiolove subzi 004


    Ďalej pridáme mletú kurkumu, čili korenie, garam masala a premiešame.

    22karfiolove subzi 007


    Hneď pridáme karfiol rozrobený na menšie ružičky, soľ, podlejeme vodou a premiešame. Vodu privedieme do varu a oheň zasa zmiernime. Kadhai prikryjeme a karfiol uvaríme do mäkka. Všetka tekutina by sa mala vyvariť.

    22karfiolove subzi 008


    Hotové jedlo posypeme nadrobno nakrájanou koriandrovou vňaťou.


    Podávame s plackami.




    utorok 11. júna 2013