Pri škole na ihrisku nám rozostavili drevené palice, urobili konštrukcie, na ktoré natiahli plátno a svetlá a vznikli tam provizórne stánky. Najprv som si myslela, že možno nejaký školský program sa bude konať, ale nezdalo sa mi to, keďže budúci týždeň sú v škole záverečné koncoročné testy a program na ukončenie školského roka je naplánovaný až na koniec marca. Nakoniec som zistila, že žiaden školský program, ale bazaar. Zatiaľ je len niekoľko obchodíkov funkčných, som si istá, že zajtra (v nedeľu) príde veľa ľudí a bude tlačenica. Tak som využila tieto prvé dni, keď sa ešte len predavači usádzajú a rozkladajú tovar a bola som urobiť aspoň pár fotiek.
sobota 8. marca 2014
pondelok 3. marca 2014
Mooli Paratha
Placka s bielou reďkovkou. V tomto recepte je ťažko písať nejaké presné množstvá. Takže napíšem len suroviny a ostatné podľa chuti a potreby. Môžete tiež zvoliť dva rôzne postupy. Buď reďkovku vyžmýkať a použiť jogurt (šťavu z nej použiť napr. pri dusení inej zeleniny, nevyhadzovať), alebo nežmýkať a použiť ju ako lepidlo cesta. Takže tu je recept a postup, ktorý som zvolila ja.
ČO POTREBUJETE:
biela reďkovka - mooli, daikon
soľ
čerstvá koriandrová vňať
garam masala
na jednu reďkovku som dala 1 lyžicu nesladeného jogurtu
múka podľa potreby (použila som Atta múku)
ghee na potretie placiek
AKO POSTUPOVAŤ:
Reďkovku očistíme a nastrúhame najemno. Osolíme a necháme chvíľu postáť. Potom vyžmýkame a šťavu z nej si odložíme pre ine použitie.
K nastrúhanej reďkovke pridáme čerstvú, nasekanú koriandrovú vňať, korenie garam masala a premiešame. Ďalej pridáme jogurt a premiešame.
Potom pridávame po trochách múku a miesime, kým nevznikne nelepivé, ale nie tuhé cesto. Cesto necháme v miske pod čistou kuchynskou utierkou pol hodiny postáť.
Potom si cesto rozdelíme na rovnako veľké diely. Ja som rozdelila z tohoto množstva na 4ks. Vymodelujeme guľôčky a s každou pracujeme zvlášť, postupne.
Guľôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke. Vyvaľkáme na tenkú placku. Panvicu si dáme poriadne rozhorúčiť. Na horúcu panvicu položíme placku a na stredne silnom až silnejšom ohni chvíľočku opekáme z jednej strany, obrátime - opekáme z druhej strany chvíľku, zasa obrátime... takto ju často obraciame, až kým nie je placka opečená z oboch strán dohnedkava.
Opečenú placku potrieme s ghee. Placky uložíme do čistej kuchynskej utierky, kým ich nepodávame. Môžeme k nim podávať chutney. Zvyčajne sa jedia na raňajky.
Biela reďkovka - Mooli.
štvrtok 27. februára 2014
Den Vedy 2014
Dnes bol v skole "Science day". Tento den maju deti kazdy rok pred zaverecnymi pisomkami. Kazda trieda bola rozdelena na 3 skupiny a kazda skupina dostala temu, ktoru si mali pripravit. Mali na celu pripravu tyzden. Temy boli napr.: termoska, tlakovy hrniec, zivotne prostredie, cinnost sopky, slnecna sustava a podobne. Kazdy ziak si mal pripravit k tejto teme niekolko viet. Deti to vzali naozaj vazne, pripravili si material, niektore si priniesli dokonca prezentacie na pocitacoch do skoly a kazdy jeden ziak mal naozaj dlhy prihovor k danej teme. Rodicia sa mohli pytat dalsie otazky, diskutovat a pytali sa aj deti rodicov :) Je to skvely napad do skol, deti sa nieco nove naucia a hlavne sa ucia timovej praci. Musim uznat, ze vsetky boli dnes super, velmi sikovne (aj ked som nestihla vsetky triedy).
nedeľa 23. februára 2014
A z dievcatka bola zena
Ked sme pred par rokmi byvali v mestecku Bapatla, vzdy po skole nam zvonili na dvere dievcata vo veku 11-12 rokov. Vsetky sa chceli hrat so Salonkou, poznali ju zo skoly. No ja som vedela, ze sutazia, ktora bude "oblubenkynou tej bielej tety", aby sa mohli chvalit ostatnym kamaratkam :) Na nasej ulici byvalo jedno z dievcat. Volala sa Priyanka. Chodila k nam denne. Niekedy hned ako si aj s bratom urobili ulohy, o 5hod. uz aj zvonili a boli u nas az do vecera, kym ich mama neprisla zavolat na veceru. No raz sa tyzden neukazala.... Myslela som si, ze je mozno chora. Ale po tyzdni mi na dvere zazvonila jej mama aj otec a podali mi pozvanku na nejaku rodinnu ceremoniu. Velmi ma prosili, aby som prisla, ze je to dolezity den pre ich dceru. Nuz tak som v den D na seba hodila, nieco "slusnejsie" a vybrala sa o 7 vecer do ich domu. Tam uz na dvore sedeli hostia. Mohlo tam byt tak 40 ludi. Vsetko zeny. Ponad dvor boli rozvesane svetielka a pri oploteni bola kvetinova vyzdoba, kde uprostred bolo velke kreslo, kam usadili Priyanku. Dievca malo na sebe slavnostne oblecenie, zeny jej chodili zehnat; ocividne, sa pred tym uz odohrala pooja (modlenie). Kazdu chvilku mi niekto chodil ponukat indicke sladkosti a hroznovy dzus. Kusok odo mna sedela aj moja oblubena teta susedka Mrunalini, a tak som sa presunula k nej a spytala sa o co vlastne ide, co sa oslavuje. A jej odpoved? "Priyanka got her first period." Prekvapilo ma to. Trochu sokovalo. Myslela som, ze to nie je zrovna sprava pre cele susedstvo a dievca sa moze citit nepohodlne a mozno sa aj hanbit. Bolo mi jej trochu luto, ked som ju tam videla sediet upotenu, smutnu, samu... No rodicia to ocividne ponali ako velku slavu, tvarili sa pysne a uzivali si den, ked z ich dcery sa stala zena.
Priyanku sme potom este dalsi tyzden nevideli, mozno aj dlhsie, vraj nejaku dobu nemoze nikam chodit, musi sa len kupat a jest vegetariansku stravu, nepamatam sa uz celkom presne ako to bolo. Ale je to zvlastna tradicia. Nikde inde som o nicom podobnom nepocula, a tak ani neviem, ci je to nejaky zvyk v tej oblasti, ci v tomto state a ci v celej Indii.
štvrtok 20. februára 2014
Kuracie thoran / Chicken with coconut
ČO POTREBUJETE:
prsia z jedného kuraťa
2-3 lyžice ghee
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3-1/2 lyžičky chilli korenia
soľ
niekoľko karí lístkov
1 veľká červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
čerstvý kokos z polovice orecha
AKO POSTUPOVAŤ:
Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky. Vo woku zohrejeme ghee a na silnom ohni mäso opražíme, aby sa zatiahlo.
Potom pridáme kurkumu a chilli a premiešame.
Osolíme a pridáme karí lístky. Premiešame a na stredne silnom ohni restujeme, kým sa tekutina nevyparí (nepodlievame!), asi 10 minút. Hotové mäso preložíme do misky do ďalšieho použitia.
V tom istom woku zohrejeme trocha ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a na stredne silnom ohni restujeme dohnedkava.
Pridáme mäso, premiešame a nakoniec pridáme strúhaný kokos. Ešte 2 minútky na miernom ohni restujeme, občas premiešame.
Podávame s karí a ryžou alebo maslovým Naanom a šalátom (napr. raitou alebo čerstvo nakrájanou zeleninou).
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)