pondelok 15. februára 2016

Horsegram kootu

Kootu je juho-indický druh jedla, ktoré pozostáva zo zeleniny a strukoviny. Tu nám zeleninu zastúpi cibuľa a ako strukovinu som použila horsegram, ktorej slovenský názov bohužiaľ neviem.



nedeľa 7. februára 2016

Arašídy / Peanuts

Arachis hypogaea - chutné, chrumkavé arašídy sú jednými z najpopulárnejších olejnatých semien už po staročia. Málokto vie, že arašídy sú vlastne strukoviny, ktoré rastú pod zemou. Pochádzajú zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírili ďalej do sveta prostredníctvom španielskych prieskumníkov. Momentálne sa najviac pestujú v Číne, Indii a v afrických a amerických štátoch.

Po zasiati trvá 120-150 dní, kým farmár môže zozberať úrodu. Každá rastlina môže mať 100-150 strukov. Hrsť arašídov denne obsahuje odporúčanú hladinu fenolových antioxidantov, minerálov, vitamínov a bielkovín.


114

streda 3. februára 2016

Nátierka z brokolicových hlúbov / Bread spread made of broccoli stems

Ak vám zostanú hlúby z brokolice, nevyhadzujte ich. Sú jedlé a výborné. Môžete ich nadrobno nakrájať a použiť do akéhokoľvek subzi - stir fry, pridať ich oblanšírované k zemiakovému pyré a vymixovať spolu s ním, pridať ich do omelety, vypražiť ako pakory alebo si urobiť takúto dobrú nátierku. 


Natierka z brokolicovych hlubov