pondelok 15. februára 2016

Horsegram kootu

Kootu je juho-indický druh jedla, ktoré pozostáva zo zeleniny a strukoviny. Tu nám zeleninu zastúpi cibuľa a ako strukovinu som použila horsegram, ktorej slovenský názov bohužiaľ neviem.



nedeľa 7. februára 2016

Arasidy

Arachis hypogaea - chutne, chrumkave arasidy su jednymi z najpopularnejsich olejnatych semien uz po starocia. Malokto vie, ze arasidy su vlastne strukoviny, ktore rastu pod zemou. Pochadzaju zo strednej Ameriky, odkial sa rozsirili dalej do sveta prostrednictvom spanielskych prieskumnikov. Momentalne sa najviac pestuju v Cine, Indii a v africkych a americkych statoch.

Po zasiati trva 120-150 dni, kym farmar moze zozberat urodu. Kazda rastlina moze mat 100-150 strukov. Hrst arasidov denne obsahuje odporucanu hladinu fenolovych antioxidantov, mineralov, vitaminov a bielkovin.


114


streda 3. februára 2016

Nátierka z brokolicových hlúbov / Bread spread made of broccoli stems

Ak vám zostanú hlúby z brokolice, nevyhadzujte ich. Sú jedlé a výborné. Môžete ich nadrobno nakrájať a použiť do akéhokoľvek subzi - stir fry, pridať ich oblanšírované k zemiakovému pyré a vymixovať spolu s ním, pridať ich do omelety, vypražiť ako pakory alebo si urobiť takúto dobrú nátierku. 


Natierka z brokolicovych hlubov