štvrtok 2. júna 2016

Obrázky z Mumbai (máj 2016) / Pictures from Mumbai (May 2016)

Tento rok som s prázdninami veľmi nerátala. Bola som pripravená na to, že zostaneme celé leto doma a nejako prežijeme to horko, ktoré nás čakalo. No nakoniec ma synovec nahovoril, nech predsa len prídeme do Mumbai, a tak sme zbalili kufor a šli. Nenavštívili sme žiadne nové miesta, boli to také odpočinkové dni, plné dobrého jedla, čerstvého manga, zeleninových trhov a pohody s mumbajskou rodinou.

Jeden deň sme boli obzrieť aj štvrť, kde bývajú celebrity, ale fotky bohužiaľ odtiaľ nemám, lebo to bola taká nečakaná zmena trasy a kameru som nechala doma. No ale ani nebolo veľmi čo fotiť. Veľké sklamanie. Čakala som veľké, o niečo kľudnejšie ulice, veľké pozemky a domy so záhradami a miesto toho, to boli malé, úzke uličky, plné áut, dom na dome, pri pobreží kopec ľudí a dav ľudí pred SRK domom (ktorého ja nemusím a nikdy nepochopím, prečo je v Indii považovaný za dobrého herca 🤷‍♀️), čo čakali, že im asi zakýva. Teda žiadne veľké dojmy nadšenia som si neodniesla.

Mumbai mám rada, ale vždy mi veľkomesto stačí na dva až tri týždne, potom sa teším domov, na ten náš konzervatívny juh 😃


2
Pohľad na Chennai.

nedeľa 1. mája 2016

štvrtok 28. apríla 2016

Aloo bhindi / Potatoes with ladies fingers





ČO POTREBUJETE:

1 väčší zemiak
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 zelená chilli paprička
2 väčšie cibule
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
soľ podľa chuti
menšia hrsť koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Ak použijeme hlinený hrniec, vopred si ho musíme namočiť na pol hodiny vo vode tak, aby bol celý ponorený. Potom ho postupne zahrievame, začíname na miernom ohni a postupne zvyšujeme.

Okru umyjeme a poriadne vysušíme. Vysušenú nakrájame, končeky odkrojíme preč.

V hrnci zohrejeme olej, oheň zmiernime a pridáme chilli papričku, rímsku rascu, ktorú necháme rozvoňať. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju domäkka.

Ďalej pridáme ošúpaný a nakrájaný zemiak a dve minúty restujeme. Pridáme soľ, kurkumu, koriander a chilli korenie a premiešame. Minútku restujeme.

Ďalej pridáme nakrájanú okru, premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni dusíme domäkka, asi 8-12 minút. Nakoniec vmieŝlšame nasekanú koriandrovú vňať. Hlinený hrniec si udržuje teplo nejakú dobu aj po vypnutí ohňa, preto stačí dusiť 8 minút, potom vypneme oheň a necháme pod pokrievkou ešte stáť 5-10 minút.



Podávame s Chapati.