utorok 25. júla 2017
piatok 21. júla 2017
Holandské chrumkavé žemličky (Tigrie žemličky) / Tiger bread
ČO POTREBUJETE:
na cesto:
400g múky (použila som Maida)
1 lyžička sušeného droždia
60 ml teplej (nie horúcej) vody
240 ml teplého (nie horúceho) mlieka
2 lyžice oleja
2 lyžice cukru
1 lyžička soli
na potretie:
60g ryžovej múky
1/4 lyžičky sušeného droždia
60 ml teplej vody
1/2 lyžice oleja
1/2 lyžice cukru
štipka soli
AKO POSTUPOVAŤ:
Zo surovín na cesto vyhnetieme cesto. Misu zakryjeme a cesto necháme 1 hodinu kysnúť.
Potom ho znova prehnetieme rukou (použijeme extra múku na poprášenie, ak by bolo príliš lepivé) a rozdelíme na 8ks, ktoré vymodelujeme na guľky. Uložíme ich na plech, troška od seba, prikryjeme ĉistou utierkou a necháme ešte 15min kysnúť.
Kým kysnú, pripravíme si zmes na potretie. Všetky suroviny vymiešame v miske dohladka a necháme 5min odležať.
Keď žemličky podkysnú, vrch potrieme pripravenou zmesou a znova ich necháme 20min kysnúť.
Rúru vyhrejeme na 180st. Žemličky peĉieme 25 - 30min.