Zatiaľ čo mnohí ľudia si myslia, že toto jedlo má pôvod v Indii, najpopulárnejší príbeh o pôvode má svoje korene v Škótsku, keď bengálsky šéfkuchár musel v okamihu improvizovať. Dnes ho mnohí považujú za národné jedlo Spojeného kráľovstva.
Ako teda presne znie príbeh vzniku tohoto jedla? V Glasgowe v roku 1971 sa vodič autobusu po službe zastavil v miestnej indickej reštaurácii na tanier kuracieho karí. Šéfkuchár Ali Ahmed Aslam mu priniesol jedlo, ale vodič autobusu bol nespokojný a vrátil ho, pretože bolo vraj príliš suché.
Ali v tom momente musel improvizovať a použiť, čo mal po ruke. Vzal teda hustejšiu krémovú paradajkovú polievku, ktorú práve mal po ruke a použil ju na zvlhčenie jedla. Vodičovi tak chutilo, že sa k nemu pravidelne roky vracal a privádzal svojich priateľov a rodinu, aby tiež ochutnali Aliho nové jedlo. Tak sa zrodila kuracia tikka masala.