sobota 10. apríla 2021

Kuracia tikka masala / Chicken tikka masala

Zatiaľ čo mnohí ľudia si myslia, že toto jedlo má pôvod v Indii, najpopulárnejší príbeh o pôvode má svoje korene v Škótsku, keď bengálsky šéfkuchár musel v okamihu improvizovať. Dnes ho mnohí považujú za národné jedlo Spojeného kráľovstva. 

Ako teda presne znie príbeh vzniku tohoto jedla? V Glasgowe v roku 1971 sa vodič autobusu po službe zastavil v miestnej indickej reštaurácii na tanier kuracieho karí. Šéfkuchár Ali Ahmed Aslam mu priniesol jedlo, ale vodič autobusu bol nespokojný a vrátil ho, pretože bolo vraj príliš suché. Ali v tom momente musel improvizovať a použiť, čo mal po ruke. Vzal teda hustejšiu krémovú paradajkovú polievku, ktorú práve mal po ruke a použil ju na zvlhčenie jedla. Vodičovi tak chutilo, že sa k nemu pravidelne roky vracal a privádzal svojich priateľov a rodinu, aby tiež ochutnali Aliho nové jedlo. Tak sa zrodila kuracia tikka masala.



nedeľa 14. marca 2021

Ázijský bobkový list (tej patta)


Cinnamomum tamala, indický/ázijský bobkový list, tiež známy ako tej patta, tejapatta, malabarský list, indická kôra, indická kasia alebo malabathrum, je to strom z čeľade Lauraceae, ktorý pochádza z Indie, Bangladéša, Nepálu, Bhutánu a Číny. 

Dostať ho ako zelené alebo hnedé sušené listy, ktoré sú veľmi aromatické. Bežne sa používa v jedlách ako napr. Biryani, Pulao (teda jedlá, kde hlavnou surovinou je ryža), rôzne karí, polievky, pri varení strukovín a aj do čaju/odvaru (pomáha pri bolestiach hlavy, migréne).