nedeľa 6. februára 2022

Vyprážané kuracie pečene / Fried chicken livers



ČO POTREBUJETE:

250g kuracích pečení

na marinádu:
mlieko
1 vajce
1 lyžica kečupu

na obalenie:
múka
kukuričný škrob
soľ
mleté čierne korenie

olej + ghee na vyprážanie



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske rozmiešame mlieko, vajce a kečup.

Pečene očistíme, dáme do misky s marinádou tak, aby boli ponorené. Uložíme ich na 2 hodiny do chladničky.



V druhej miske zmiešame suroviny na obalenie.



Olej s ghee rozhorúčime (dostatočné množstvo tak, aby sa pečene fritovali), pred vkladaním pečení ho zmiernime a počkáme chvíľu.

Pečene scedíme, ale marinádu nevylejeme. Po jednej ich obalíme v múke. Znova ponoríme do marinády a opäť obalíme v múke. Vložíme do horúceho oleja a vyprážame na miernom ohni do zlatista. 
(Pozor, pečene niekedy nečakane "vybuchbú", tak nestojte celkom pri sporáku pri vyprážaní. Pečeň môže pri vyprážaní „vybuchnúť“ preto, lebo má vysoký obsah vody a vzduchové vrecká pod tenkou membránou môžu pod tlakom a teplom prasknúť a spôsobiť silné prskanie, až "výbuch".)



Podávala som so zemiakovou kašou.

sobota 22. januára 2022

Kuracie stehná na spôsob obrátených rezňov / Chicken thighs in the style of inverted cutlets



ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná
soľ
olej

na obalenie:
strúhanka
2 vajcia

na šťavu:
olej
1 červená cibuľa

voda
4 lyžice kečupu
2 lyžice medovej horčice
podravka
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
sušené oregano
1 lyžička kryštáľového cukru


AKO POSTUPOVAŤ:

Stehná umyjeme, osušíme a osolíme. V miske rozšľaháme vajcia. Stehná najprv obalíme v strúhanke, potom vo vajci a vložíme do rozohriateho oleja. Vypražíme z oboch strán do zlatista.


V hlbšej panvici zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme ju domäkka.


Potom pridáme horčicu, kečup, korenie, podravku, oregano, cukor a zamiešame. Pridáme hrnček vody a privedieme ju k varu.


Vložíme vypražené stehná a varíme ich pod pokrievkou na miernom ohni 30min. Potom ich poobraciame a dovaríme ďalších 5min. Občas skontrolujeme či majú dostatok šťavy, ak treba, pridáme vriacu vodu.


Podávame s ryžou a šalátom.